Lepok: Zbytočný strašiak alebo tichý nepriateľ?

PR | 6. máj 2019
Lepok: Zbytočný strašiak alebo tichý nepriateľ?
foto: PR

Migrény, nadúvanie, bolesti brucha, malátnosť, ekzém, lámavosť nechtov, či bezdôvodná únava. Za príznakmi bežne pripisovanými nezdravému životnému štýlu, či stresu sa môže skrývať ochorenie, ktoré si vďaka rozmanitosti a premenlivosti príznakov vyslúžilo prezývku – chameleón medzi chorobami.

Celiakia je jedno z najrozšírenejších a zároveň najskrytejších ochorení dneška . Jej spúšťač u geneticky predisponovaných jedincov - lepok- každý deň konzumujeme. Vďaka kampani Máj – mesiac bez lepku však teraz môžeme rýchlo zistiť, či je pre nás lepok určitou hrozbou, alebo ho bezpečne môžeme konzumovať aj naďalej. 

Lepok náš každodenný 

Hovorí sa chlieb náš každodenný, ale práve v ňom a jemu podobným výrobkom lepok najskôr nájdeme. 

Lepok je dnes jedným z najskloňovanejších pojmov v oblasti výživy. Jeho vylučovanie zo stravy sa stalo v mladej generácii doslova módnym trendom. Zdravý človek dodržiavaním bezlepkovej diéty však nič nezíska. Človek trpiaci celiakiou naopak získa úplne novú kvalitu života. Prečo?  

Tenké črevo u človeka s  celiakiou nedokáže správne vstrebávať všetky potrebné živiny z potravy. Organizmu tak chýba množstvo dôležitých látok a nedokáže fungovať ako telo zdravého človeka. K tomuto problému sa pridávajú ďalšie zdravotné komplikácie.

U detí sa celiakia prejavuje oneskoreným rastom a celkovo horším vývinom. Celiakia však dokáže spôsobiť nemalé problémy v ktorejkoľvek fáze života. 

lepok celiakia

Pár faktov o celiakii 

  • Celiakia je autoimunitné ochorenie, vyvolané, u geneticky predisponovaných jedincov, lepkom.
  • Podľa údajov z gastroenterologických ambulancií trpí dnes na Slovensku celiakiou približne 20 tisíc pacientov.
  • Odborníci odhadujú, že počet nediagnostikovaných pacientov je rovnako vysoký, ak nie vyšší.
  • U dospelých môže trvať v priemere 8-12 rokov pokiaľ sa ochorenie prejaví zreteľnými príznakmi a pokiaľ ho lekári diagnostikujú.  

„Včasná diagnostika tohto ochorenia dokáže zabrániť neskorším komplikáciám, ktoré s nezistenou alebo neskoro zistenou celiakiou môžu súvisieť. V prípade spomínaných problémov je teda nesmierne dôležité, aby sa ľudia nebáli diagnostiky a v prípade ťažkostí navštívili odborníka,“ upozorňuje MUDr. Marián Oltman, PhD. z Gastroentero-Hepatologického centra THALION v Bratislave.

Aj keď celiakia môže mať až 200 príznakov, zákernosťou ochorenia je aj fakt, že často môže prebiehať aj bez vonkajších príznakov!  

lepok celiakia

Ako zistiť, že práve ja? 

Odhaliť zdravotné problémy, ktorými sa prejavuje precitlivenosť na lepok, je síce komplikované, ale možné a vcelku jednoduché! S odpoveďami vám pomôže kampaň Máj 2019 – mesiac bez lepku na webovom portáli www.dobrebezlepku.com.

Diagnostika celiakie sa skladá zo štyroch stupňov. Prvým je identifikovanie klinických príznakov, ktoré na prvý dojem nemusia súvisieť s lepkom, alebo s tráviacim traktom. Druhým stupňom je sérologické vyšetrenie, ktoré na základe odberu krvi podozrenie na celiakiu potvrdí, alebo vyvráti. Na základe pozitívnych protilátok na lepok je neskôr potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Posledným stupňom diagnostiky je pozitívna odpoveď pacienta na liečbu – bezlepkovú diétu“, hovorí MUDr. Marián Oltman, PhD. 

Nutričná terapeutka, Ing. Jarmila Kabátová z Piešťan upozorňuje na kľúčový fakt, že diagnostika ochorenia je možná len v prípade, ak je organizmus zaťažený lepkom. „Po vysadení lepku z jedálnička na základe osobného rozhodnutia človeka, nie je možné diagnostiku objektívne zrealizovať. Na druhej strane po riadnej diagnostike a potvrdení diagnózy celiakie je jediným možným spôsobom liečby tohto ochorenia v súčasnosti bezlepková diéta.“ 

Prvý krok môžeme spraviť sami...

Pri spozorovaní nezvyčajných príznakov nám môže uľahčiť rýchlejšiu orientáciu v zdravotnom stave diagnostický test na zistenie protilátok na lepok, ktorý sa dá urobiť v pohodlí domova.

Pomocou testu zistíme vzťah nášho čreva k lepku a ušetríme si aj dlhé čakanie v ordinácii lekára. Test dokáže s 98% presnosťou v priebehu desiatich minút z kvapky krvi určiť, či protilátky na lepok sú prítomné, alebo nie . Ak je jeho výsledok pozitívny, je potrebné v čo najkratšom možnom čase navštíviť obvodného lekára, ktorý vás odošle k špecialistovi, aby spravil ďalšie nevyhnutné diagnostické vyšetrenia. Výsledok testu je orientačný a nemá slúžiť ako základ pre samoliečbu! 

Počas mesiaca máj si tento test môže ktokoľvek urobiť v sieti lekární BENU s asistenciou vyškoleného personálu s 50% zľavou. 

Na lepok pozitívny... 

Celiakia, rovnako ako všetky formy neznášanlivosti lepku sa dajú liečiť jediným spôsobom – prísnou bezlepkovou diétou. Tento spôsob bezpečne zaručí, že povrch tenkého čreva sa upraví a nepríjemné prejavy ochorenia zmiznú. Diéta sa však musí dodržiavať doživotne.

Nie je však takou komplikáciou ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, pretože kvalitné suroviny na prípravu chutnej bezlepkovej stravy sú dnes dostupné v širokom sortimente. Dobrou správu je aj to, že pacienti s celiakiou majú možnosť preskripcie bezlepkových potravín, ktoré sú čiastočne hradené zo zdravotného poistenia.

Bezlepková diéta nie je zásadnou zmenou života, ale je zásadnou zmenou na ceste k jeho plnohodnotnému prežívaniu!  Zistite viac na www.dobrebezlepku.com. 

Čo môžete spraviť rýchlo?  

  • Navštívte www.dobrebezlepku.com
  • Vyskúšajte zdarma jednoduchý online test, ktorý odhalí prvé príznaky neznášanlivosti lepku.
  • Ďalším testom, ktorý vás môže upozorniť na diagnózu celiakie, je orientačný domáci rýchlotest. Zakúpiť si ho môžete v ktorejkoľvek BENU lekárni teraz s 50% zľavou. 

Vzdelávací projekt “Máj – mesiac bez lepku”, webový portál www.dobrebezlepku.com a ďalšie aktivity spojené s osvetou prináša taliansky výrobca prémiových bezlepkových potravín Schär. 

Projekt podporujú tiež sieť lekární BENU na Slovensku a portál celiakia.sk. 

Pár faktov o lepku 

Lepok je obilná bielkovina, ktorá sa vyskytuje v pšenici a príbuzných obilninách. Obsahujú ju teda tiež všetky potraviny vyrobené z obilnín obsahujúcich lepok.

Obilniny, ktoré obsahujú lepok: pšenica, raž, špalda, jačmeň, zelená špalda, ovos (s výnimkou ovsa certifikovaného ako bezlepkový), pšenica jednozrnná, pšenica dvojzrnná, kamut, tritikale. 

Medzi potraviny obsahujúce lepok patria: múka, pšeničný škrob, strúhanka, cestoviny, müsli, všetky druhy pečiva. Lepok sa do veľkého množstva potravín dostáva pri ich spracovaní alebo je do nich pridávaný ako spojivo. Hoci má lepok len zanedbateľnú výživovú hodnotu, jeho fyziologické a technologické vlastnosti sú veľmi užitočné pri spracovávaní múky. Vďaka lepku sa z múky pri spojení s vodou vytvára lepkavé cesto, ktorému práve lepok dáva pružnosť, drží ho pohromade a chlieb a rôzne druhy pečiva sú vďaka nemu chrumkavé.

lepok celiakia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: