Klimatizácia a novorodenec – áno alebo nie?

Redakcia | 28. jún 2017
Klimatizácia a novorodenec – áno alebo nie?

Deti, špeciálne novorodenci, nemajú dostatočne vyvinutú termoreguláciu. To spôsobuje, že sú počas leta ohrozené prehriatíma chorobami súvisiacimi s vysokými teplotami, ako sú výražky z tepla či dehydratácia. Väčšina odborníkov sa preto zhoduje, že je lepšie používať klimatizáciu než nechať novorodenca v prehriatom priestore.

Na druhej strane, príliš studený vzduch v miestnosti môže telesnú teplotu dieťatka výrazne znížiť a viesť až k podchladeniu. Udržať vaše dieťa v bezpečí a pohodlí počas používania klimatizácie pomôžu nasledujúce tipy:

Optimálna teplota

Teplotný rozdiel vnútri a vonku by nemal byť väčší ako 7 °C. Ak je vonkajšia teplota 33 °C, vo vnútri by ste mali mať 26 až 28 °C. Väčšie teplotné rozdiely môžu viesť k podchladeniu, zvyšujú tiež riziko angíny, zápalu spojiviek, nosohltana, zvukovodu alebo močových ciest.

Ideálne umiestnenie

Zdravotné problémy spôsobuje aj priamy prúd vzduchu, preto je dôležité, aby nesmeroval tam, kde sa ľudia zdržiavajú najčastejšie. Moderné klimatizácie disponujú snímačom pohybu, ktorý automaticky presmeruje prúd vzduchu mimo zónu s pobytom osôb. Pokiaľ sa deti nachádzajú v miestnosti so zapnutou klimatizáciou, oblečte ich spravidla vždy do jednej vrstvy naviac oproti vášmu oblečeniu.

Aklimatizácia je dôležitá

Rovnako dôležitá je aj aklimatizácia. Náhle zmeny teploty môžu viesť k teplotnému šoku. Pred odchodom z vychladenej miestnosti preto klimatizáciu vypnite a doprajte telu dostatok času na to, aby si postupne zvyklo na vyššiu vonkajšiu teplotu, resp. chvíľu zotrvajte v neklimatizovanom priestore (napr. na chodbe) a až potom vyjdite von.

Pravidelná údržba

Moderné klimatizácie obsahujú aj systém rôznych filtrov, čím sa stávajú výbornou pomôckou pre alergikov. Odborníci však odporúčajú pravidelne sledovať, ako rýchlo sa tieto filtre znečisťujú a tomu prispôsobiť pravidelnosť ich čistenia. Pri niektorých typoch klimatizácií Daikin, vybavených samočistiacimi filtrami, potreba čistenia samotným užívateľom odpadá. Zároveň je potrebné vybrané filtre, napr. antibakteriálny, fotokatalitický alebo titánium-apatitový, vymieňať v intervaloch predpísaných výrobcom. Rovnako je nutné, aby bola jednotka pravidelne – minimálne raz ročne – servisovaná. Kvalitná údržba dokáže ochrániť zdravie dieťaťa, predĺžiť životnosť zariadenia a znížiť prevádzkové náklady.

Viac informácií nájdete na http://www.japonskaklimatizacia.sk/.   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: