Existujú lacné a pritom bezpečné autosedačky? Na čo si dať pozor

PR | 27. máj 2019
Existujú lacné a pritom bezpečné autosedačky? Na čo si dať pozor
foto: PR

Na trhu dnes nájdeme obrovské množstvo autosedačiek, pre rodičov môže byť ťažké sa zorientovať. Podľa čoho teda autosedačku vyberať? Čo by mala mať, aby dokonale ochránila moje dieťa?

V akom jazdím aute?

Skôr, ako zamierite do obchodu, zistite si, aké kotviace prvky má vaše auto. V spoji na zadných sedadlách skúste nahmatať kovové oká tzv. Isofix, niektoré autá majú oka schované, hľadajte preto poriadne, alebo sa pozrite do manuálu.

Niektoré kotviace prvky nájdete, až keď otvoríte kufor. Na zadnej strane zadných sedadiel sa pozrite po kotve (Top Tether), tú využijete u niektorých autosedačiek s Isofixom, ktoré nemajú podpornú nohu. Noha alebo práve kotva bráni tomu, aby sa autosedačka pri náraze nepretočila. Nekupujte autosedačku s Isofixom, ktorá nemá jeden z týchto prvkov.

Bezpečnostné normy

V prípade, že isofix v aute nemáte, poobzerajte sa po autosedačkách, ktoré sa dajú pútať klasickým bezpečnostným pásom auta. Aj tieto autosedačky dokážu skvele ochrániť vaše dieťa. Len si dajte pozor, aby ste bezpečnostné pásy vždy viedli správne, aby neboli nikde pretočené, jedine tak bude autosedačka naozaj bezpečná.

"Isofix odporúčame hlavne u sedačiek v kategórii vajíčok. Sedačka sa počas dňa môže pripútavať niekoľkokrát a ak to robíme v zhone a strese, môžeme v pripútaní urobiť chybu. Ak máme isofix, vajíčko len jednoducho nacvakneme na základňu a máme istotu, že je všetko v poriadku, "uviedol Petr Horáček, odborník na autosedačky firiem Zopa a Römer.

Ak isofix máte, odporúčame vyberať autosedačky, ktoré navyše spĺňajú najnovšiu bezpečnostnú normu I - Size (ECE R129 i-size). Tieto sedačky okrem toho, že sa pútajú pomocou Isofix, sa vyznačujú aj tým, že v nich deti najmenej do pätnástich mesiacov (cca 80 cm) musia jazdiť proti smeru jazdy.

"Všeobecne platí pravidlo, že čím dlhšie, tým lepšie. Deti majú v pomere k veľkosti tela veľkú hlavu, čo môže byť problém pri čelnom náraze. Ak cestuje dieťa v protismere, tak sa pri čelnom náraze energia rozloží na celé telo, dieťa sa oprie do sedačky, "vysvetlil Horáček. Cenovo dostupné autosedačky spĺňajúce najnovšie normu i-size sú napríklad vajíčka Zopa X1 Plus i - size.

Niektorí výrobcovia ponúkajú sedačky, ktoré možno otáčať o 360 °. Medzi jej hlavné výhody patrí to, že výrazne uľahčuje tak vkladanie, tak vybratie dieťaťa. Možno ju natočiť k dverám, čo prispieva k väčšej bezpečnosti. Rodičia vidia, či majú správne vedené a dotiahnuté pásy. Možno tiež zvoliť, či dieťa budete voziť v alebo proti smeru. Pri pútaní do tejto sedačky snáď nejde urobiť chybu.

Koľko bezpečná autosedačka stojí?

Rozpätie je naozaj široké. Medzi drahšie, ale rokmi osvedčené značky patria napríklad nemecká firma Britax Römer. Jej autosedačky dlhodobo víťazia v bezpečnostných testoch ako je ADAC alebo dTest.

Lacnejšie, ale rovnako bezpečným variantom potom môžu byť autosedačky českej, rodinnej firmy Zopa. Táto firma sa v posledných rokoch veľmi posunula nielen čo sa týka dizajnu, ale aj bezpečnosti. Jej nový model SPINFIX spĺňa normu i - size a navyše ju práve možno otáčať o 360 °, čo je u autosedačiek v tejto cenovej kategórii unikátne. V predaji bude na konci mája.

Nechajte si poradiť

Predtým, než sa rozhodnete kúpiť vami vybraný model, nechajte si všetky zaobchádzanie s autosedačkou ukázať od preškoleného personálu v autorizovaných predajniach daného výrobcu. Rozhodne odporúčame vyskúšať vybranú autosedačku s dieťaťom a vo vozidle. Jedine tak budete mať istotu, že dokážete aj vy vaše dieťatko počas ciest správne ochrániť.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: