Čučoriedky: patria k TOP 10-ke zdravých potravín. Viete, odkedy ich môžete podávať drobcom?
Odborníčka na výživu najmenších, MUDr. Katarína Vicianová, potvrdzuje, že čučoriedky sú pre naše zdravie dôležité. V čom sú pre brušká a zdravie (nielen) najmenších papkáčov prínosom?
Prvé ovocné príkrmy
Odkiaľ "pochádzajú" čučoriedky?
Čučoriedka obyčajná (po latinsky Vaccinium myrtillus L.) patrí medzi lesné plody spolu s lesnými jahodami, černicami, brusnicami a malinami. Presný pôvod čučoriedok nie je známy.
Blízki príbuzní čučoriedok sú tu podľa botanikov už viac ako 13-tisíc rokov. Hlavný výskyt je v severnej Európe, vo východnej Ázii a Severnej Amerike.
Prví americkí osadníci pozorovali Indiánov pri Hurónskom jazere pri zbere čučoriedok, ktoré sušili, rozdrobili, miešali s múkou a medom a z tejto zmesi si varili akýsi puding.
Dnes sa však čučoriedky pestujú takmer po celom svete od mierneho pásma až po severný polárny kruh, dokonca aj v trópoch. Veľkými vývozcami sú napríklad Nový Zéland alebo Južná Afrika, pričom v minulosti čučoriedky ani nepoznali.
Prečítajte si: Ovocno - mliečne smoothie. Tipy a nápady.
Čo všetko čučoriedky obsahujú?
V plodoch sú prítomné:
- kyseliny – jablčná, citrónová, benzoová, listová, pantoténová
- triesloviny,
- tuky,
- pektín, pektóza,
- ďalšie látky ako voda, sacharidy, vláknina,
- železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, chróm,
- vitamíny A, C, vitamíny skupiny B,
- betakarotén a myrtilín – táto látka je farbivo a je to najsilnejší antioxidant z čučoriedky.
Aké účinky majú čučoriedky na naše zdravie?
- detoxikačný – podporujú obranyschopnosť a sú prevenciou pred rakovinou, lebo vychytávajú voľné radikály.
- antiseptické účinky (podporujú hojenie rán), tiež zahusťujú stolicu, čím pomáhajú pri hnačke.
- účinné sú proti infekcii močových ciest a pri obličkových kameňoch.
- upokojujú nervový systém.
- zlepšujú zrak a sú preto súčasťou mnohých prípravkov zlepšujúcich ostrosť videnia a sú vhodné ako prevencia šedého zákalu.
- miernia prejavy kožných ochorení, znižujú krvný tlak.
Čučoriedky obsahujú glukokiníny a tie znižujú hladinu cukru v krvi. Preto sa uplatňujú najmä v diabetológii. Tiež urýchľujú metabolizmus, a tým podporujú spaľovanie tukov.
Čučoriedky sú tiež vhodným doplnkom pri chudnutí alebo ako súčasť zdravého životného štýlu. Majú nízku energetickú hodnotu a svojimi účinnými látkami urýchľujú chudnutie a podporujú všeobecné zdravie.
Najnovšie výskumy viedli k tomu, že čučoriedky boli zaradené medzi 10 najzdravších potravín. Následne sa začali v širokom meradle používať na výrobu prípravkov, ktoré spevňujú steny ciev, srdca a zlepšujú ostrosť zraku. A tak sa ľudové poznatky našich predkov vedecky iba potvrdili.
A odkedy môžu tieto malé, fialovo-modré guľôčky, obohatiť jedálniček najmenších papkáčikov? Dozviete sa v aktuálnom čísle MAMA a ja.
Chia pohár s ríbezľami a čučoriedkami
Ak pridáte do svojho jedálnička tieto potraviny, udržíte si zdravý mozog do konca života!
Predplaťte si MAMA a ja za zvýhodnenú cenu 13,40 € (namiesto 20,40 €) do 25. 7. 2017 a môžete ušetriť až 7 €!
https://mamaaja.sk/predplatne