Čučoriedky: patria k TOP 10-ke zdravých potravín. Viete, odkedy ich môžete podávať drobcom?

Čučoriedky: patria k TOP 10-ke zdravých potravín. Viete, odkedy ich môžete podávať drobcom?
10.8.2017 v kategórii Infošky, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Odborníčka na výživu najmenších, MUDr. Katarína Vicianová, potvrdzuje, že čučoriedky sú pre naše zdravie dôležité. V čom sú pre brušká a zdravie (nielen) najmenších papkáčov prínosom?

Prvé ovocné príkrmy

Odkiaľ "pochádzajú" čučoriedky?

Čučoriedka obyčajná (po latinsky Vaccinium myrtillus L.) patrí medzi lesné plody spolu s lesnými jahodami, černicami, brusnicami a malinami. Presný pôvod čučoriedok nie je známy.

Blízki príbuzní čučoriedok sú tu podľa botanikov už viac ako 13-tisíc rokov. Hlavný výskyt je v severnej Európe, vo východnej Ázii a Severnej Amerike.

Prví americkí osadníci pozorovali Indiánov pri Hurónskom jazere pri zbere čučoriedok, ktoré sušili, rozdrobili, miešali s múkou a medom a z tejto zmesi si varili akýsi puding.

Dnes sa však čučoriedky pestujú takmer po celom svete od mierneho pásma až po severný polárny kruh, dokonca aj v trópoch. Veľkými vývozcami sú napríklad Nový Zéland alebo Južná Afrika, pričom v minulosti čučoriedky ani nepoznali.  

Prečítajte si: Ovocno - mliečne smoothie. Tipy a nápady.

Čo všetko čučoriedky obsahujú?

V plodoch sú prítomné:

  • kyseliny – jablčná, citrónová, benzoová, listová, pantoténová
  • triesloviny,
  • tuky,
  • pektín, pektóza,
  • ďalšie látky ako voda, sacharidy, vláknina,
  • železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, chróm,
  • vitamíny A, C, vitamíny skupiny B,
  • betakarotén a myrtilín – táto látka je farbivo a je to najsilnejší antioxidant z čučoriedky.     


Aké účinky majú čučoriedky na naše zdravie?

  • detoxikačný – podporujú obranyschopnosť a sú prevenciou pred rakovinou, lebo vychytávajú voľné radikály.
  • antiseptické účinky (podporujú hojenie rán), tiež zahusťujú stolicu, čím pomáhajú pri hnačke.
  • účinné sú proti infekcii močových ciest a pri obličkových kameňoch.
  • upokojujú nervový systém.
  • zlepšujú zrak a sú preto súčasťou mnohých prípravkov zlepšujúcich ostrosť videnia a sú vhodné ako prevencia šedého zákalu.
  • miernia prejavy kožných ochorení, znižujú krvný tlak.

Čučoriedky obsahujú glukokiníny a tie znižujú hladinu cukru v krvi. Preto sa uplatňujú  najmä v diabetológii. Tiež urýchľujú metabolizmus, a tým podporujú spaľovanie tukov.

Čučoriedky sú tiež vhodným doplnkom pri chudnutí alebo ako súčasť zdravého životného štýlu. Majú nízku energetickú hodnotu a svojimi účinnými látkami urýchľujú chudnutie a podporujú všeobecné zdravie.                                                                                                                                            
Najnovšie výskumy viedli k tomu, že čučoriedky boli zaradené medzi 10 najzdravších potravín. Následne sa začali v širokom meradle používať na výrobu prípravkov, ktoré spevňujú steny ciev, srdca a zlepšujú ostrosť zraku. A tak sa ľudové poznatky našich predkov vedecky iba potvrdili.

A odkedy môžu tieto malé, fialovo-modré guľôčky, obohatiť jedálniček najmenších papkáčikov? Dozviete sa v aktuálnom čísle MAMA a ja.

Chia pohár s ríbezľami a čučoriedkami

Ak pridáte do svojho jedálnička tieto potraviny, udržíte si zdravý mozog do konca života!



Predplaťte si MAMA a ja za zvýhodnenú cenu 13,40 € (namiesto 20,40 €) do 25. 7. 2017 a môžete ušetriť až 7 €!
                                                   https://mamaaja.sk/predplatne