Ako na dehydratovanú detskú pokožku? Pomôže základné desatoro

PR článok | 17. september 2024
Ako na dehydratovanú detskú pokožku? Pomôže základné desatoro
foto: Weleda

Detská pokožka má sklony k dehydratácii. Prezradí ju suchosť, začervenanie, či olupovanie. Doprajte detskej koži jemné kozmetické prípravky, ktoré jej dodajú potrebnú hydratáciu.

Koža je najväčším orgánom ľudského tela a plní celý rad funkcií od ochrannej, cez zmyslovú, až po metabolickú. Preto sa treba o ňu celý život vhodne starať. Mnohým neskorším problémom pritom možno predchádzať vhodnou starostlivosťou v detskom veku.

Uvádza sa, že detská pokožka je až päťkrát tenšia ako koža dospelého, neplní teda tak dobre ochrannú funkciu pred UV žiarením, dehydratáciou, alebo vznikom infekcie. „Je preto dôležité sa o ňu správne starať – pravidelne ju mastiť a dodávať jej hydratáciu, aby bola odolná. Platí to ako u bábätiek, tak u batoliat, ale aj u detí okolo šiestich rokov aj starších,“ upozorňuje MUDr. Lucia Mansfeldová, dermatologička a zakladateľka inštitútu Almiaderm.

Mansfeldová tiež upozorňuje, že detská pokožka má zvýšený sklon k dehydratácii a až 20 % detí trápi atopický ekzém. „Dehydratovanú pokožku spoznáte podľa toho, že je suchá, olupuje sa, je červená a deti sa tiež sťažujú na pálenie a svrbenie,“ vysvetlila.

Ako lekárka zdôrazňuje, pravidelným premasťovaním sa kožná bariéra a odolnosť kože prirodzene posilňuje. „Mastená a ošetrovaná pokožka je zároveň aj lepšou mechanickou bariérou proti drobným poraneniam, ktorými by sa do kože mohli dostať vírusové infekcie, napríklad bradavice alebo molusky,“ dopĺňa.

U detí s atopickým ekzémom je potom dôležité kožnú bariéru stále obnovovať, preto lekárka odporúča premasťovanie kože vhodnými prípravkami až šesťkrát denne, a to hlavne po kúpeli, či inom dlhšom styku s vodou. „U detí, ktoré majú normálnu kožu, odporúčam pokožku ošetriť vhodným premasťovacím prípravkom, najlepšie do troch minút po kúpaní, aby sa vlhkosť uzamkla v kožných bunkách. Deti s atopickým ekzémom je potom lepšie sprchovať, než ich kožu dlhodobo máčať v kúpeli,“ radí dermatologička.

Vzhľadom na citlivosť detskej pokožky je dôležité starať sa o ňu nedráždivými hydratačnými a umývacími prostriedkami. Detská kozmetika by nemala obsahovať silikóny, ropné zložky, parabény, škodlivé farbivá a ďalšie umelé látky. Čím jednoduchšie zloženie, tým lepšie. Ideálnym pomocníkom v starostlivosti o detskú pokožku je nechtík lekársky, ktorý má protizápalové a upokojujúce účinky a je možné ho používať aj u atopikov. „Navyše nie je častým alergénom a má schopnosť urýchliť hojenie rán, alebo povrchových odrenín,“ prezrádza Mansfeldová s tým, že vhodná je v krémoch aj kombinácia so zinkom, ktorý protizápalové účinky nechtíka posilňuje.

Desatoro starostlivosti o dehydratovanú detskú pokožku:

  1. Mastite každý deň, suché miesta pokojne 3x až 6x denne.
  2. Voľte šetrné, ideálne prírodné BIO prípravky určené pre deti.
  3. V chladných mesiacoch voľte mastnejšie prípravky.
  4. Kúpte sa krátko, vo vlažnej vode a nie každý deň.
  5. Kúpeľ obohaťte o vhodný olej.
  6. Po kúpeli netrite kožu uterákom, uterák iba prikladajte.
  7. Po kúpeli do 3 minút kožu namastite.
  8. Spojte mastenie pokožky s príjemnou masážou.
  9. Nezabúdajte na hydratáciu zvnútra, teda pitný režim.
  10. Pozor na odevy, voľte prírodné materiály a šetrné pracie prostriedky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: