5 rád odborníkov ako si užiť Veľkú noc bez tráviacich ťažkostí
Tiež ste si povedali „Ako ten čas letí?“ Ani sme sa nenazdali a už nám na dvere klopú veľkonočné sviatky, ktoré majú u nás bohatú históriu.
V žiadnej domácnosti nesmie chýbať ručne pletený korbáč, výzdoba z pestrofarebne maľovaných vajíčok a predovšetkým chutné jedlo, ktorým odmeníme našich šibačov.
Po pôstnom období sa veľkonočne prestretý stôl prehýba od sladkých dobrôt, cez šaláty až po mäsové a údené dobroty, aby si šibači vybrali, čo im hrdlo ráči. Isto sa zhodneme, že veľkonočné sviatky sú zaťažkávajúcou skúškou aj pre naše trávenie. Pocit plnosti, bolesť brucha a žalúdka, kŕče či nevoľnosť vedia nielen počas veľkonočných sviatkov potrápiť členov našej rodiny. Ale ako pomôcť pri tráviacich ťažkostiach? Čo je dobré na trávenie a čo pomáha? Vsadiť skôr na tráviace enzýmy alebo na prírodné lieky na trávenie? Aj na tieto otázky majú odborníci odpoveď a poradia nám, ako si užiť veľkonočné sviatky v pohode a bez problémov s trávením.
1. Základom je striedmosť
Základným pravidlom, na ktorom sa zhodujú všetci odborníci aj lekári, je striedmosť. Tá by mala byť základom každého stravovania. Nebojte sa preto slušne odmietnuť jedlo či alkohol. Sami viete, kedy má váš žalúdok dosť. Gazdinky by mali zároveň dobre zvážiť množstvo a rozmanitosť pripravovaného jedla. Plný stôl priam vyzýva k prejedeniu sa, odolať je v takom prípade veľmi ťažké. Ideálne je pridať k tradičným jedlám aj zdravé alternatívy. Tie priaznivo vplývajú na trávenie a zmenšia aj riziko prejedenia sa.
2. Prežúvať, prežúvať, prežúvať
S prvým bodom úzko súvisí aj dôkladné prežúvanie každého sústa. Možno vás to prekvapí, ale neexistuje správne číslo toho, koľkokrát by ste mali potravu pred prehltnutím prežuť. Dôležité je vsadiť na váš úsudok a „nevpustiť“ ďalej do žalúdka kusy potravy, s ktorými bude vaše trávenie bojovať ďalšie hodiny. Aj takýmto jednoduchým úkonom, akým je dôkladné prežúvanie, zabránite pocitu ťažkosti, nevoľnosti či kŕčom. Navyše, pri poctivom prežúvaní síce budete jesť dlhšie, no zároveň zjete menej a po sviatkoch na vás nepríde pocit viny pri postavení sa na váhu.
3. Pohyb na čerstvom vzduchu pomáha aj s trávením
Pravidelný pohyb, pobyt v prírode a na čerstvom vzduchu je z pohľadu odborníkov dobrý nielen pre duševnú pohodu, budovanie imunity, ale pomáha aj pri prejedení sa. Dni už máme o čosi dlhšie, preto využite tento čas na prechádzku a nechajte sa liečiť prírodou. Veď nie nadarmo sa hovorí, že príroda má liek na všetko.
4. Sila liečivých rastlín
S prírodou úzko súvisia aj liečivé rastliny. Viaceré dokážu spomalenému tráveniu pomôcť. Púpavu (Taraxacum officinale) pozná asi každý. Nie každý však vie, že púpava sa v ľudovom liečiteľstve používa okrem iného aj pri zažívacích ťažkostiach. Medzi najčastejšie formy užívania púpavy patria čaje, tinktúry či nálevy. Okrem toho tvorí základ aj výživových doplnkov zameraných práve na podporu trávenia. Podobné uplatnenie pri tráviacich ťažkostiach má aj Ostropestrec mariánsky (Silybum marianum) a Horec žltý (Gentiana Lutea), ktoré podporujú aktivitu žalúdka, podporujú vylučovanie tráviacich štiav a chránia bunky pečene pred škodlivými látkami.
Trávenie sa dá zlepšiť aj pridaním korenín alebo byliniek do pripravovaného jedla. Pomôcť môže napríklad zázvor, kurkuma, fenikel, kardamón, škorica, bobkový list, rozmarín, bazalka, šalvia a iné.
5. Tráviace enzýmy
Štúdie ukazujú, že tráviace enzýmy rastlinného pôvodu sú obzvlášť užitočné, pretože sú prírodným liekom, ktorý uľahčuje rozklad potravy a nenarúša rovnováhu tráviaceho systému. Navyše, enzýmy možno efektívne kombinovať s rastlinami ako je napríklad spomínaná púpava lekárska, horec alebo ostropestrec mariánsky. Tieto rastliny alebo prípravky z nich nielen zlepšujú trávenie, ale aktivujú aj činnosť pečene, žlčníka a čriev.
Spýtali sme sa za Vás aj na názor odborníka, pani MUDr. Veroniky Polakovičovej, PhD, z gastroenterologickej ambulancie v Bratislave.
„Obdobie Veľkej noci na Slovensku už tradične predstavuje skúšku nášho tráviaceho traktu. Typické je najmä nárazové prejedanie sa, často v kombinácii s alkoholickými nápojmi a množstvom zákuskov. Je preto dôležité, aby sme odhadli naše možnosti, jedli rozvážne a nenechali sa zlákať všetkými dobrotami na prestretom stole. Pokiaľ však už k preťaženiu tráviaceho traktu došlo, môžeme s dôverou siahnuť po pomoc z prírody. Viaceré liečivé rastliny alebo rastlinné tráviace enzýmy vedia pomôcť nášmu tráveniu a navyše ochrániť pečeň pred škodlivými látkami.“
V prípade tráviacich ťažkostí často postačí krátkodobo užiť vhodne zvolený výživový doplnok z lekárne. Odporúčanú kombináciu tráviacich enzýmov a rastlinných extraktov obsahuje výživový doplnok Gastroval, ktorý je už dlhodobo súčasťou domácej lekárničky mnohých Slovákov ako prvá pomoc pri problémoch s trávením.