19. november: Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

Redakcia | 19. november 2016
19. november: Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

Syndróm týraného, zneužívaného a zanedbávaného dieťaťa má aj svoju oficiálnu skratku, známu ako CAN – z angl. Child Abuse and Neglect.

Štatistiky dokazujú, že týranie sa nevyhýba žiadnym skupinám detí, no obzvlášť sú ohrozené deti nepokojné, príliš plačlivé, ako aj deti choré, telesne či mentálne postihnuté. Ich trýzniteľmi sú podľa praxe najčastejšie tí, ktorí by ich mali najviac chrániť – rodičia obaja alebo jeden z nich.

Týrané ženy a deti alebo ľudia, ktorí majú vedomosti o páchanom násilí na nich, môžu svoje poznatky oznámiť na bezplatnej telefonickej linke Generálnej prokuratúry SR. Telefónne číslo je 0800 300 700. Na tieto účely bola zriadená aj emailová adresa tyranie@genpro.gov.sk.

Ako identifikujete týrané dieťa?

Dôkazom môžu byť podliatiny, opuchy, jazvy, zlomeniny, popáleniny, tiež aj prejavy ako ustráchanosť, ľakavosť, agresivita, potláčaný hnev, podvýživa ap.

Viac o tejto téme, rady aj varovné signály si prečítajte na stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Mnoho týraných detí nedokáže o svojom utrpení povedať iným a takto si privolať pomoc. Dôvody sú rôzne – prílišná láska k rodičom („trest si zaslúžim, ja som zlý“), strach z rodičov, obava, že rodič-tyran po prezradení ublíži aj druhému rodičovi, ktorý môže dieťa brániť alebo chrániť.

Ak spozorujete na dieťati znaky týrania, nebuďte voči tomu ľahostajní. V prvom rade sa snažte taktne si pohovoriť s dieťaťom, jeho rodičmi, a ak sa vaše podozrenie potvrdí, kontaktujte políciu.
Prečítajte si tiež:

Otec - alkoholik a tyran
Láska je viac ako slovo: 5 spôsobov vyjadrenia lásky podľa Garyho Chapmana


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: