Umelé vitamíny deťom?

redakcia | 11. december 2017
Umelé vitamíny deťom?

Máte doma zásobu syntetických vitamínov ako prevenciu pred chorobami? Nie vždy je potrebné dopovať sa nimi. Zvlášť u detí buďte ostražití.

Pre svoje dieťa len to najlepšie, a preto sa každý rodič snaží zabezpečiť pestrú a vyváženú stravu bohatú na vitamíny. Nie vždy sa však môžeme spoliehať na vyváženosť jedálnička, napríklad v škôlke. A preto sa niekedy snažíme dopĺňať potrebné látky umelými vitamínmi. Ale je to skutočne adekvátna náhrada?

Potrebujú deti umelé vitamíny?

Pri zdravých deťoch je každodenné podávanie umelých vitamínov vskutku zbytočné, pretože zdravý detský organizmus si s bežnými infekciami dokáže poradiť aj sám. V tomto prípade by to mohlo byť skôr na škodu, pretože organizmus dieťaťa si na pravidelný prísun umelých vitamínov môže zvyknúť, a to môže viesť k zníženiu schopnosti brániť sa infekciám.

Na druhej strane, ak je váš drobec chorý, vitamíny a výživové doplnky mu môžu iba pomôcť. Samozrejme, najvhodnejšie na doplnenie sú ovocie a zelenina. Chorobu však často sprevádza aj nechuť k jedlu, a práve tu môžu zabrať syntetické vitamíny.

FEJTÓN: Pani Vitamínová
Prečítajte si tiež:

FEJTÓN: Pani Vitamínová

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: