STOP rozmaznávaniu detí: Tri pravidlá, ktoré fungujú

Redakcia | 2. november 2018
STOP rozmaznávaniu detí: Tri pravidlá, ktoré fungujú

Ak ste vaše dieťa rozmaznali, nebude ľahké zmeniť to, lebo dieťa si na rozmaznávanie zvyklo. Pripravte sa na urputné plače a boje! Ak chcete zmeniť váš prístup k deťom, mali by ste začať malým krokom a postupne pridávať ďalšie.

Môžete sa pritom držať niekoľkých pravidiel:

1. „Klaďte na dieťa požiadavky“

Premyslite si, ktoré požiadavky chcete mať na dieťa v budúcnosti. Začnite s tou vecou, ktorá je pre vás najdôležitejšia. A začnite len s touto jedinou. Je to veľmi dôležitý bod, lebo keby ste začali s príliš veľa vecami naraz, nefungovalo by to. Preto sa rozhodnite, čo by sa malo zmeniť ako prvé. Možno je to upratanie izby alebo umytie umývadla po vyčistení zubov alebo niečo iné, čo vám v tomto momente na vašom dieťati vadí.

2. „Buďte rozhodní“

Ide o vnútorný i vonkajší postoj, akým budete klásť požiadavky na svoje dieťa. Požiadavku formulujte síce priateľsky a pokojne, ale nie ako prosbu. Lebo prosba v sebe zahŕňa i možnosť nesplniť ju.

3. „Nechajte dieťa niesť následky svojho správania“

Nespolupracujúce dieťa by malo pocítiť následky svojho konania. Tým mu ponúknete skutočnú učebnú situáciu. Znamená to napríklad to, že za dieťaťom, ktoré si zabúda vziať do školy desiatu, nebudete utekať, aby ste mu ju podali, ale necháte ho pocítiť následky – a síce že bez chleba bude hladné.

Alebo dieťa, ktoré sa nechce ráno obliekať, pošlite do školy v pyžame. Alebo dieťaťu, ktoré nechce obedovať až do olovrantu nič iné nedávajte. A takto by sme mohli menovať ďalšie a ďalšie príklady. Dôležité je, aby rodiča odmietali poskytovať nepotrebnú pomoc. Zároveň je ale rozhodujúce viesť dieťa tak, aby mohlo úlohu prevziať a splniť samo.

MINITEST: Rozmaznávate svoje dieťa?

  1. Určuje vaše dieťa doma „tón“ a chce vždy, aby bolo po jeho vôli?
  2. Vybuchuje dieťa hnevom, používa nadávky alebo dokonca na vás reaguje telesnými atakmi, ak si chcete splniť vaše prianie alebo chcete presadiť váš názor?
  3. Máte niekedy strach z reakcií vášho dieťaťa, ak mu chcete ukázať výchovné hranice? (napr. mu niečo zakážete, nekúpite a pod.)
  4. Najradšej by ste so svojim dieťaťom vôbec nechodili nakupovať, lebo vás zakaždým stojí veľa energie odporovať jeho požiadavkám týkajúcich sa sladkostí a hračiek?
  5. Pokúšate sa riešiť problémy vášho dieťaťa, „odpratávať mu kamene z cesty“ a najmä chrániť ho pred novými možnosťami?
  6. Trpí vaše dieťa tým, že sa s ním kamaráti stále menej a menej detí?
  7. Stráca vaše dieťa prehľad z dôvodu množstva hračiek? (napr. o nejakých hračkách, ktoré vlastní ani nevie, príp. ich nemôže nájsť a pod.)

Vyhodnotenie:

Ak ste hoci len na jednu otázku odpovedali kladne, je tu pravdepodobnosť, že priveľmi rozmaznávate svoje dieťa. Dajte pozor, aby ste z vášho dieťaťa nevychovali malého tyrana, ktorého nároky a požiadavky budú zo dňa na deň stúpať, ktorý si bude stále menej dôverovať, nezvládne frustráciu a nebude sa vedieť vcítiť do druhých ľudí.

Záver

Ten, kto rozmaznáva dieťa veľa a často, pritom hľadá väčšinou iba svoje vlastné výhody: bezkonfliktné situácie, (aspoň dočasne) spokojné deti, pokoj a harmóniu. Ale zdanie klame a cesta riešenia mnohých prípadov vyplývajúcich z rozmaznávania je pre všetkých ťažká. Skutočná láska, pozornosť a vzájomná úcta vedú dlhodobo k oveľa vyrovnanejšiemu rodinnému životu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: