Stále chorí?

Redakcia | 25. október 2023
Stále chorí?

Diana Hágerová - mamička Izabelky a Tristana, nadšenec do života, milovníčka jogy, moderátorka, ambasádorka ankety Mama roka v kategórii Mama influencerka píše pre nás a pre vás pravidelne svoje postrehy.

Leto ušlo ako voda. Neviem ako vy, ale mne sa zdá, že teraz v dospelosti mi letné mesiace ubiehajú ešte rýchlejšie, ako keď som bola dieťa a prázdninovala (nechápem, ako je to možné). Každopádne po pekných jesenných dňoch prišli chladnejšie dni, deti sú v školách/škôlkach a to je pre nás rodičov návrat do kolobehu bežných dní – do práce alebo na očerku. 

Všetci sme v tých chorobách spolu, tak sa pekne podržme a pomôžme si. Ak tú pomoc potrebujete nielen mentálne, ale aj fyzicky, prijmite ju, ak vám ju niekto ponúka. A ak náhodou nie, požiadajte o pomoc! Nie je hanba priznať si, že po X nevyspatých nociach, starostlivosti o choré deti, riešení všetkého v domácnosti, práce na diaľku a nebodaj aj vlastnej chorobe potrebuje človek pomôcť. Aspoň na chvíľku, aspoň s niečím. Je ideálne mať poruke rodinu (skutočne neoceniteľná pomoc), ale nie každý má tú možnosť. Preto poproste suseda, či vám nevyvenči psíka, nenavarí obed aj pre vás. Alebo si jednoducho jedlo výnimočne objednajte – vás to odbremení a deti z toho budú mať radosť. 

,Je to len obdobie.“

Často v rámci rodičovstva myslím na vetu, ktorou Kristína Tormová vystihla úplne všetko: ,,Je to len obdobie.“ Hovorím si to pri krásnych veciach (aby som si ich dobre zapamätala), ale aj pri tých náročných a dúfam, že to obdobie prejde čo najrýchlejšie.
 
Stopercentne to vždy platí práve pri chorobách. Pre mňa ako rodiča je extrémne ťažké pozerať sa na horúčkujúce, choré minihlavičky a nemôcť v tom danom momente všetko hneď vyriešiť a pomôcť, ale len pomaly čakať a dúfať, že ďalší deň bude lepšie. 

Vždy rozmýšľam nad tým, aby ste z blogu mali vo finále dobrý pocit. Riešim tu rôzne témy, bežné veci, ktoré zažívame ako rodina a aj keď to nie sú vždy veci veselé, viem, že v tom nie sme sami. A preto chcem, aby sme sa aj teraz takto podržali.

Čo si my ako rodičia vieme, môžeme odniesť z choroby nášho dieťaťa? 

To, že je jedno či ide o niekoľkomesačné bábätko alebo 25-ročného dospelého človeka, stále je to naše dieťa, ktorému chceme pomôcť a byť tu preň. Môžeme si odniesť vedomie, že sa nedá ovplyvniť a ovládať absolútne všetko, čo sa našich deti týka. 

Naučiť sa zareagovať promptne, rýchlo a bez zbytočných obštrukcií. A to najdôležitejšie, čo choroby učia mňa,  je trpezlivosť a ešte väčšia láska voči tým bezbranným, uboleným minibytostiam. 

Pár rýchlych, overených rád pri chorobách:

  • Teplotu nad 38,5°  treba začať tlmiť antipyretikami. Zároveň ak stále stúpa (keďže kým liek zaúčinkuje, chvíľku to trvá), urobiť vlažný zábal hrudníka, prípadne vlažný kúpeľ (u nás sa lepšie osvedčil zábal).

  • Cibuľový čaj proti kašľu/pri nachladnutí: V malom hrnci necháme zovrieť vodu a prihodíme očistenú, na veľké kusy nakrájanú cibuľu. Povaríme cca 15 minút. Následne scedíme do veľkej šálky a pridáme med. 
  • Prvá pomoc pri akútnom záchvate laryngitídy: Spravidla prichádza v noci alebo nadránom. Dieťa štekavo kašle, máte pocit, že sa dusí. Vezmite ho na ruky, snažte sa ho upokojiť (plač situáciu zhoršuje), ak je zima, otvorte okno alebo choďte na balkón, aby mohlo dýchať studený vzduch. V lete otvorte mrazák a nechajte ho dýchať tam. Ak je dieťa pokojnejšie, dajte mu napiť trošku studenej vody (u nás super funguje zmrzlina). Ak by sa stav nezlepšoval, dieťa je letargické, prípadne má veľké problémy s dýchaním, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. 


Držím palce, aby ste museli využiť čo najmenej z týchto rád. 

Vaša Di

PS: Návod, „ako prežiť“, keď je chorý partner, si dáme nieked nabudúce. :)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: