Spojte letné rodinné výlety so športovaním!

Redakcia | 17. jún 2021
Výlety so športovaním

S letom prichádza aj prirodzená túžba po oddychu. Letné prázdniny prinášajú deťom a ich rodičom dni, kedy môžu robiť iba to, čo naozaj chcú a z čoho majú radosť. Pokiaľ práve rozmýšľate nad tým, aký program v čase voľna deťom pripraviť, tu je niekoľko tipov.

Ak chcete, aby vaše dieťa správne využívalo voľný čas a aby rado športovalo, buďte jeho vzorom. Keď mu ukážete, že šport je zábava, prirodzene sa k vám pridá. Deti rady napodobňujú dospelých a robia to, čo robia ich rodičia.

Pokiaľ chcete, aby vaše ratolesti s chuťou športovali, veďte ich k takým športom, na ktoré majú prirodzené predpoklady. Nezabudnite, že vďaka športovaniu sa cibria aj ich vôľové vlastnosti detí – zdravá súťaživosť, vytrvalosť či disciplinovanosť. Nechajte svojich potomkov vyskúšať všetko, čo ich baví, no do žiadnych aktivít ich nenúťte. A vhodná motivácia nikdy nie je na škodu – môže ňou byť darček v podobe športového oblečenia, lopty či bicykla.   

Letné výlety   

Ako vybrať deťom bicykel? Bicykel voľte podľa veku a zrelosti dieťaťa, tiež podľa jeho výšky a hmotnosti. Nepodceňte ani príslušenstvo bicykla a ochrannú výbavu. Nielen veľkí, ale aj malí cyklisti majú mať pri jazde cyklistické okuliare, rukavice, chrániče rúk a nôh.

Detská prilba na bicykel
má deťom zabezpečiť maximálnu bezpečnosť. Má mať kvalitné zapínanie pod bradou a čo najnižšiu hmotnosť. Dobrým tipom sú komfortnejšie modely - prilby s vetracími otvormi a so sieťkou proti hmyzu.

A na rodinné cyklistické výlety zvoľte primerane veľké turistické batohy - ideálne z ľahkých materiálov, do ktorých sa zmestí okrem občerstvenia aj náhradné detské oblečenie. Na celodennom výlete pri veľmi malých deťoch iste oceníte pršiplášť a detské gumáky.

Najmä v prírode vo vysokohorskom prostredí nepodceňte nástrahy premenlivého počasia. V letnom období sú bežné dažďové prehánky i búrky, preto sa na ne vopred pripravte. A v prípade núdze vám nenahraditeľnú službu poskytne mobilný telefón, mapa a baterka, preto nezabudnite do batoha pribaliť aj tieto praktické veci.   

Veselé zážitky 

Čím viac sa deti hýbu, tým lepšie sa môžu cítiť a zdravo vyrastať. Pohyb je pre deti vo vývine veľmi dôležitý - zveľaďuje ich fyzickú zdatnosť aj psychickú odolnosť. Dobré je, ak si rodičia s deťmi urobia zo športovania akéhokoľvek druhu atraktívne rodinné akcie.

V letnom období sú cenné aj výlety spojené s turistikou či s plávaním. Vďaka akémukoľvek cvičeniu v prírode sa celá rodina môže cítiť fyzicky, psychicky i emocionálne fit a utužiť svoje rodinné vzťahy. Pri športovaní však deti vhodne motivujte – pochváľte ich aj za snahu, nielen za výsledok. Okrem upevňovania rodinných väzieb si rodičia spoločne s deťmi počas výletov cez letné prázdniny môžu dosýta užívať nielen pohyb, prírodné krásy, slnko a čerstvý vzduch, ale aj príjemnú zábavu.

Pobyt v prírode spojený so športovaním by mal byť predovšetkým o radosti a o pekných zážitkoch.       

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: