Rebelantstvom k zdravej strave!

Redakcia | 30. december 2017
Rebelantstvom k zdravej strave!

Chcete presvedčiť svoje dospievajúce dieťa, aby si vyberalo zdravé jedlá? Vsaďte na pubertálnu rebéliu.

Americké štúdie potvrdili to, čo rodičia tínedžerov už dávno vedia – to, čo je nejakým spôsobom „proti“, je vždy zaujímavejšie.

Pozor na nudu v období puberty

Vyzdvihovanie dlhodobých zdravotných benefitov vyváženej stravy je v ponímaní tínedžerov nudné. Aj preto je ten, kto takúto stravu konzumuje, tiež nudný a trápny. Štúdie zároveň tvrdia, že informovanie detí o manipulatívnych praktikách potravinárskeho priemyslu, znižuje ich preferenciu konzumovať sladkosti a iné evidentne nezdravé potraviny.

Aké sú deti v období puberty?

Výskumníci v dvoch štúdiách rozdelili 536 detí vo veku 13 – 15 rokov do troch skupín.

  • Prvá dostala informácie o tom, aké zdravotné výhody má zdravá strava.
  • Druhá skupina dostala materiály o tom, ako je fastfoodová strava navrhnutá tak, aby bola atraktívna, ako jej etikety dokážu zavádzať, či ako je nacielená na veľmi malé deti alebo ľudí z chudobnejších pomerov.
  • Posledná skupina dostala informácie, ktoré so stravovaním vôbec nesúviseli.

Stravovanie podľa pubertiakov

Na druhý deň, po údajnom skončení prieskumu, dostali deti od učiteľov ako odmenu desiatový balíček, podľa ich výberu.

Len 43 % detí z druhej skupiny, ktorá dostala informácie o praktikách fastfoodového priemyslu, si vyberala nezdravé potraviny ako odmenu, na rozdiel od 54 % detí z tretej skupiny.

Taktiež boli u detí z druhej skupiny spozorované negatívne reakcie pri reklame na sýtené sladené nápoje, a teda aj väčšia pravdepodobnosť, že ich budú odmietať.

„Ak budeme prezentovať zdravú stravu ako niečo rebelantské, čo je predmetom nášho slobodného rozhodnutia, čím bojujeme proti nespravodlivosti, má to pre deti omnoho vyššiu hodnotu,“ tvrdí David Yeage, spoluautor štúdie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: