Prvýkrát v lietadle: Ako zvládnuť cestu s dieťaťom?

Veronika Nováková | 4. júl 2018
Prvýkrát v lietadle: Ako zvládnuť cestu s dieťaťom?

Čaká vás prvá cesta lietadlom s dieťaťom, a vy neviete ako na to? Zamerali sme sa hlavne na nízkonákladové lety, konkrétne leteckou spoločnosťou Raynair, ktoré sú najčastejšie využívané na letné dovolenky v európskych destináciách.

Letíte? Nezabudnite:

  • vaše dieťa musí mať platný cestovný pas,
  • aj keď cestujete v rámci Európskej únie, najlepšie bude, ak pas vlastníte aj vy,
  • ceny leteniek sa často menia, zvyčajne platí, že najviac zaplatíte cez víkend, a najmenej v strede týždňa
  • keď kupujete letenky, zadávate presné množstvo osôb
  • za deti do 2 rokov, ktoré nemajú nárok na vlastné sedadlo, sa platí zvyčajne menší poplatok,
  • deti od 2 rokov už musia mať vlastnú letenku.

Mnohé letiská ponúkajú pre matky s deťmi samostatné miestnosti na prebaľovanie a dojčenie a v priestoroch za bezpečnostnou kontrolou sú pre deti vybudované detské kútiky, aby dvojhodinový čas pred odletom v pohode zvládli.

Batožina v lietadle

Každé dieťa má nárok na dve detské náčinia, napr. kočík a autosedačku. Zvyčajne sa vás pýtajú, koľko častí má kočík, pretože ak ho chcete brať až k lietadlu, mal by byť zložiteľný do jednej časti. Ak nie, tak ho spolu s autosedačkou posielate ako nadrozmernú batožinu do podpalubia.

A čo ostatné batožiny? Ak nechcete platiť viac, ako je cena letenky, tak si so sebou do lietadla môžete zobrať len 1 tašku, teda kabelku, tašku na počítač, fotoaparát, a príručnú batožinu zaregistrujete pri check ine a pred nástupom do lietadla pošlete do podpalubia.

Hmotnosť batožiny v lietadle

Dieťa má nárok na vlastnú tašku, nemala by presahovať 5 kg, ani rozmery určené leteckou spoločnosťou. Ak si chcete brať viac vecí, môžete si zakúpiť buď 15 alebo 20 kg batožinu, ktorú odovzdáte pri check ine a pošlete do podpalubia.

Ak si svoju príručnú batožinu chcete zobrať so sebou do lietadla, musíte si zakúpiť „priority boarding“ – prioritný nástup do lietadla, kde okrem toho, že nemusíte čakať v rade, môžete mať svoju príručnú batožinu aj kabelku v lietadle a nemusíte po pristátí čakať.

Ak ste vybavili batožinu a čaká vás kontrola, tak vedzte, že sú so sebou povolené detské jedlá, ale aj tekutiny pre deti do 100 ml. Musíte ich však vybrať z tašky a musia prejsť kontrolou.

Ako zabaviť dieťa v lietadle?

A čo brať najmenším do lietadla? Určite niečo na zábavu – knihy, maľovanky, nálepky, tablet s nahranými rozprávkami, obľúbeného plyšáčika, malý blok s pastelkami, možno deku na prikrytie (zväčša však býva na palube) alebo čiapku, aby kvôli klimatizácii neprechladli.

Malým deťom sa pri vzlietaní a pristávaní kvôli tlaku v ušiach zvyčajne odporúča piť tekutiny alebo dojčiť, prípadne cmúľať cumeľ, pre väčších môžete využiť gumené cukríky, žuvačky.

TIP autorky Veroniky:

S mojím 4-ročným synom sme zohratá cestovateľská dvojka, keďže lietame pravidelne od jeho dvoch mesiacov. Čo sa nám osvedčilo, je kúpa miestenky, takže vždy máme isté miesto pri sebe, a do lietadla nastupujeme ako poslední. Čím menej času v stiesnenom lietadle, tým lepšie.

A ako zvládame čakanie na letisku? Nedám dopustiť na kufrík Trunki s kolieskami, ktorý slúži ako odrážadlo, ale aj ako stolička, alebo keď treba unavené dieťa preniesť cez celé letisko, tak ho jednoducho ťahám. Dá sa doň zabaliť aj oblečenie alebo hračky a je to jednoducho jeho kufrík, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou našich ciest.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: