Prečo deti porušujú pravidlá

Mgr. Jarmila Hýroššová | 9. február 2017
Prečo deti porušujú pravidlá

Všetci rodičia to poznajú: v každodennom spolužití ste si dohodli určité pravidlá, ktoré pozná aj vaše dieťa.

Ale stále znova a znova dochádza k tomu, že sa váš syn alebo dcéra nedrží stanovených dohôd. Žiadne dieťa nie je samozrejme vždy len dobré a poslušné, ale keď sa zlé správanie dieťaťa opakuje často, všetko mu musíte hovoriť desaťkrát  a bez karhania to vôbec nefunguje, mali by ste sa na chvíľu zamyslieť.

Keď dieťa neposlúcha, sú príčiny väčšinou hlbšie

  • Prianie získať pozornosť: Ak vaše dieťa obracia pozornosť na seba nevhodným správaním, mali by ste porozmýšľať nad tým, či ho viac karháte alebo chválite. Lebo keď dieťa zistí, že neposlušnosťou získa viac (aj keď negatívnej) pozornosti ako dobrým správaním, bude to využívať, ak bude chcieť, aby ste si ho všímali. Tu pomôže pohotová chvála za dobré správanie, a to dôsledne!
  • Mocenský boj: Dôvodom môže byť málo, ale i príliš veľa dôslednosti. Aj deti, ktorých potreby sú neustále potláčané, zvyknú bojovať.
  • Príliš veľa pravidiel: Ak je dieťa príliš obmedzované, cíti sa preťažované. Deti potrebujú aj priestor na hru, aby sa rozvíjali a v prípade núdze o to vedia aj bojovať. Menej pravidiel, ktoré sa dodržiavajú dôsledne, uvoľní situáciu.
  • Nespravodlivé potrestanie: Vaše dieťa si myslí, že ho posudzujete nespravodlivo. Pokúste sa dávať tresty iba ako logický dôsledok nevhodného správania.
  • Chýbajúca dôslednosť: Ak sa dieťaťu za neposlušnosť nič nestane a ostane nepovšimnutá alebo iba pri vyhrážkach, potom vás nebude brať vážne. 
  Prečítajte si: Biť či nebiť?  

Prečítajte si: Výchovné štýly v rodine

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: