Pitný režim v zime

PhDr. Gabriela Kanalašová | 25. október 2015

No na jeho význam by sme nemali zabúdať ani teraz, počas jesenných a zimných mesiacoch. Prečo je tomu tak?

Pitný režim je dôležitý aj v zime

O dôležitosti pitného režimu, ktorý sa stáva súčasťou našich stravovacích návykov ale aj životného štýlu, počúvame a čítame z každých strán predovšetkým v lete. No na jeho význam by sme nemali zabúdať ani teraz, počas jesenných a zimných mesiacoch. Prečo je tomu tak?

V chladnejších mesiacoch nepociťujeme pocit smädu tak, ako v lete

Je to spôsobené jednak nižšou teplotou okolia a zníženou stratou tekutín, napr. potením. Dýchaním však v chladnejších mesiacoch strácame viac tekutín než v lete. Len pre zaujímavosť, náš organizmus denne spotrebuje len na fungovanie základných životných funkcií 2,5 litra tekutín, dýchaním a kožou stratíme cca 700 ml a 1,5 litra tekutín vylúčime, napr. močením.

Dostatok tekutín zabezpečuje správnu látkovú výmenu, dobrú funkciu obličiek, krvného obehu, jednoducho umožňuje nášmu organizmu pracovať na plný výkon.

V jesenných a letných mesiacoch je znížený pocit smädu len subjektívny, čo je nebezpečné zvlášť u detí a starých ľudí. Nášmu organizmu spôsobujú „šoky“ predovšetkým veľké teplotné rozdiely medzi pobytom vonku a pobytom v prekúrených miestnostiach, kanceláriách či bytoch, ale aj nedostatok ovocia a zeleniny.

Sliznice dýchacích ciest vysýchajú, náš imunitný systém je oslabený, sme náchylnejší na útoky vírusov a baktérií. Nielen v lete ale aj počas chladnejších mesiacov tak môže dôjsť k dehydratácii organizmu.

Ako tomu správnym pitným režimom predísť?

  • denne by sme mali vypiť 2 – 3 litre tekutín, pri zvýšenej fyzickej námahe, športovaní a v stresových situáciách je potrebné príjem tekutín zvýšiť,
  • začať s príjmom tekutín je potrebné hneď po prebudení, nalačno by sme mali vypiť aspoň 0,3 litra pramenitej alebo minerálnej vody,
  • pred začiatkom práce by sme mali vypiť 0,25 litra teplého nápoja,
  • teplý nápoj má mať izbovú teplotu (cca 20°C), horúce nápoje poškodzujú sliznicu,
  • za vhodné teplé nápoje sa považujú bylinkové a ovocné čaje, slabý čierny a zelený čaj, ktoré možno dochutiť citrónom,
  • silný čierny čaj aj káva sa do pitného režimu nerátajú, nakoľko pôsobia na organizmus močopudne,
  • mlieko a mliečne výrobky sú potravinou, nie tekutinou, do pitného režimu sa tiež nerátajú,
  • nevhodnými sú sladené nápoje, ktoré pocit smädu neuhasia, ale zvyšujú ho,
  • klasické „zahrievacie“ nápoje obsahujúce alkohol (varené víno, teplý punč) nás síce po vypití zahrejú, no len na chvíľku, po čase nám bude ešte väčšia zima, ako pred ich vypitím (alkohol rozťahuje cievy, čo spôsobuje väčšie straty tepla),
  • tekutiny je potrebné prijímať v malých dávkach, priebežne počas celého dňa, nie nárazovo. Každú pol hodinu až hodinu by sme mali vypiť 1,5 – 2dcl tekutín. Najlepšie dokáže organizmus spracovať tekutiny do 14. hodiny, poslednú dávku tekutín treba prijať aj večer pred spaním,
  • ak viete, že budete vykonávať aktivitu, ktorá si vyžaduje väčšiu fyzickú námahu, prijímajte tekutiny aspoň hodinu pred ňou, počas výkonu samotnej aktivity neprijímajte tekutiny naraz,
  • pite zavčasu, nečakajte, kým vás prepadne pocit smädu. Pocit smädu sa ozýva, keď organizmus zaznamená stratu približne 2% tekutín. Nečakajte preto na varovné príznaky, akými sú bolesť hlavy, únava, zvýšená telesná teplota, zápcha, sucho v ústach, vysušená pokožka či nervozita, ktoré môžu svedčiť o dehydratácii,
  • ak prijímate v potrave väčšie množstvo soli, zvýšte príjem tekutín,
  • na dostatočný príjem tekutín netreba zabúdať ani v zamestnaní, klimatizovaných miestnostiach, dlhších cestách za volantom, v lietadle (odporúča sa mať stále so sebou fľašu vody),
  • nepite veľké množstvo tekutín tesne pred jedlom, počas jedenia ani po ňom,
  • snažte sa udržiavať pestré zloženie tekutín (v rozumnej miere striedajte pramenitú, minerálnu vodu, ochutené minerálne vody, bylinkové a ovocné čaje, ovocné šťavy),
  • nezabúdajte na dostatočný príjem vitamínov B a C (priaznivo ovplyvňujú imunitu organizmu).

Pitný režim detí

Voda, ktorá sa podieľa na všetkých životne dôležitých procesoch a správnom fungovaní  nášho organizmu, tvorí detský organizmus až z 85%. Detský organizmus je oveľa citlivejší aj na stratu malého množstva tekutín než organizmus dospelého človeka, preto aj dehydratácia u detí vzniká veľmi rýchlo. A netýka sa to len letných mesiacov.

Deti majú znížený pocit smädu a preto si piť často samé nepýtajú

Deti majú znížený pocit smädu, preto si tekutiny, kým nie sú smädné, samé nepýtajú. Často zabúdajú piť aj v zápale hry, preto je ich správny pitný režim v rukách rodičov.

Tí by nemali zabúdať na fakt, že aj keď sa deti počas chladnejších mesiacov tiež menej potia, viac vody strácajú dýchaním, odparovaním pokožkou a sliznicami. Deti sa tiež spravidla viac pohybujú ako dospelí, čo má za následok tiež určitú stratu tekutín z organizmu.

Detský organizmus je v zime podobne ako dospelý vystavený zvýšenej záťaži, musí zvládať viac infekcií. Imunitu detí je potrebné zvyšovať nielen dostatočným prísunom vitamínom a výživových doplnkov do organizmu, ale tiež dostatočným pitným režimom.

Čo majú piť deti?

Prirodzeným základom pitného režimu detí je voda. Najvhodnejšia je dojčenská voda, ktorá by sa mala podávať s teplotou 20 – 25°C.

Studené alebo naopak horúce nápoje predstavujú pre detský organizmus väčší nápor, v dôsledku ktorého môže dôjsť k horšiemu vyrovnávaniu teplotných rozdielov organizmom.

Na spestrenie pitného režimu možno použiť čaj alebo ovocné šťavy. Nie je však vhodné, aby v chladných mesiacoch dieťa pilo iba čaj (pôsobí močopudne a tým sa zvyšujú aj nároky organizmu na tekutiny).

Prečítajte si aj:  Čajík pre dojča

Čaj sa tak nemá zamieňať s vodou, má sa podávať nesladený alebo len mierne osladený. Ovocné šťavy je potrebné riediť dojčenskou vodou v pomere 1:1.

Milí rodičia, nezabúdajme teda ani počas týchto chladnejších mesiacov zásobovať naše ratolesti dostatočným množstvom tekutín a ponúkajme im ich priebežne počas celého dňa. Nečakajme, kedy dieťa pocíti smäd alebo sa u neho začnú objavovať známky dehydratácie.

A nezabúdajme, že správnym pitným režimom podporujeme aj obranyschopnosť detského organizmu. Pitný režim našich detí je tak len v rukách nás – rodičov.          

Mohlo by vás zaujímať aj:  Detská imunita

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: