Ovčie kiahne (varicela)

Eliška Pravdová | 2. január 2019
ovčie kiahne dieťa dospelý varicella

Ovčie kiahne patria na Slovensku medzi najčastejšie vírusové ochorenie, ktoré postihuje najmä deti. Sú vysoko nákazlivé a ohrozený je prakticky každý, kto ich ešte neprekonal.

Ovčie kiahne sa prejavujú typickými pľuzgierikmi

Ochorenie spôsobuje vírus varicella zoster z rodu herpetických vírusov. Zdrojom nákazy je chorý človek. Ovčie kiahne sa ľahko prenášajú vzduchom a dotykom. Chorí sú potenciálnou hrozbou už 2 dni pred prejavením sa prvých príznakov a 4 – 5 dní po vzniku následných chrást.

Vírus sa po vdýchnutí začína množiť už v horných dýchacích cestách a do desiatich dní postupne kolonizuje pľúca, dostáva sa do krvného obehu, pečene a sleziny. V tomto období sa neprejavujú žiadne viditeľné známky ochorenia. V druhej fáze napadne kožu a choroba naplno prepukne. Ovčie kiahne charakterizuje prudký nástup choroby, keď sa postihnutý „vysype“ vyrážkami na niektorej z častí tela a zároveň sa dostavia vysoké horúčky.

Typické pľuzgieriky sa postupne objavujú po celom trupe, na tvári a vo vlasovej časti hlavy. Prechádzajú viacerými štádiami, aby sa nakoniec zmenili na chrastičky a zahojili sa bez jazvičiek v priebehu dvoch až troch týždňov. Po ústupe ochorenia sa vírus usídli v nervových uzlíčkoch pozdĺž miechy a  tam pretrváva po celý život. Taký je priebeh bezproblémového prekonania choroby. 

Ako spoznáme ovčie kiahne?

Hoci je inkubačný čas dosť dlhý (priemerne 14 – 15 dní), choroba prepukne náhle, bez úvodných príznakov. Väčšinou sa dostaví vysoká horúčka nad 38 °C a objavia sa kožné vyrážky.

Kožné vyrážky pri varicele prejdú štyrmi vývojovými štádiami:

1. fľaky (tzv. makuly)
2. kožné pupence (papuly)
3. pľuzgieriky (vezikuly)
4. chrastičky (krusty)

Vyrážky sa objavujú na trupe tela, na tvári a vo vlasovej časti hlavy vo vlnách, takže niektorá časť tela sa už môže hojiť, kým na inej práve vyrazili nové vyrážky. Intenzita a hustota vyrážok je rôzna, avšak postihnuté miesta svrbia.

Chorobu môžu sprevádzať aj bolestivé afty. Pri najzávažnejších prípadoch môže dôjsť k poruchám koordinácie pohybu, k varicelóznemu zápalu pľúc a k infikovaniu kožných lézií inými baktériami, takže rany začnú namiesto hojenia hnisať.

Ako sme prekonali ovčie kiahne
Prečítajte si tiež:

Ako sme prekonali ovčie kiahne

Keď majú ovčie kiahne problémový priebeh

Ovčie kiahne môžu spôsobiť aj vážnejšie stavy s komplikáciami. Týka sa to najmä dospelých, ktorí ovčie kiahne v detstve neprekonali, tehotných žien, detí do jedného roka života a ľudí so zníženou imunitou. Komplikácie u dospelých sa prejavujú najmä varicelovou pneumóniou (zápalom pľúc) alebo encefalitídou (zápalom mozgu).

Infekcia počas tehotenstva môže viesť k vážnemu poškodeniu plodu. Ak sa ovčie kiahne vyskytnú u tehotnej ženy tesne pred alebo po pôrode, môže byť ochorenie pre novorodenca smrteľné.

Ako sa liečia ovče kiahne?

Ošetrovanie ovčích kiahní si vyžaduje podobnú liečbu ako iné vírusové ochorenie:

  • V prvom rade zabezpečíme pokoj, izoláciu, dostatok tekutín a prísun vitamínov.
  • Vyrážky nie je vhodné natierať tekutým púdrom či inou masťou.
  • Proti svrbeniu sa môžu použiť niektoré z antihistaminík, teda liekov proti alergickým reakciám.

Nákazlivosť vírusom ovčích kiahní je vysoká. Je veľmi pravdepodobné, že ak prišlo dieťa do styku s chorým napríklad v škôlke či škole, prejavia sa ovčie kiahne aj u neho.

Do kedy sú ovčie kiahne nákazlivé?

Varicela je nákazlivá dovtedy, kým sa tvoria nové pľuzgiere. Chrasty sú už iba uzdravovacím procesom. Napriek tomu je vhodné, aby dieťa do kolektívu išlo až potom, keď vyzdravie úplne!

Momentálne je na Slovensku k dispozícii očkovanie proti ovčím kiahňam, určené pre najmenšie deti vo veku 15. – 18. mesiacov. Podáva sa  injekčnou formou v jednej dávke spolu s očkovaním proti osýpkam, rubeole a mumpsu. Rodičia sa môžu rozhodnúť pre bezplatné povinné očkovanie, alebo očkovanie rozšírené o zložku proti varicele, ktoré je však plne hradené rodičom.

Vírus v nás drieme celý život

Po ústupe „klasických“ ovčí kiahní sa vírus usídli v nervových uzlinkách pozdĺž miechy a  tam pretrváva po celý život. Vírus sa môže aktivizovať pri oslabení organizmu (starnutím, pri závažných ochoreniach, operáciách, úrazoch, poruchách výživy a stresu) kedy dochádza k jeho reaktivácii a môže spôsobiť tzv. pásový opar (herpes zoster) – nepríjemné a bolestivé ochorenie. Najčastejšie sa v oblasti pása, hrudníka alebo chrbta objaví pľuzgierovitá vyrážka, ktorá svrbí a nepríjemne bolí. Výsev vyrážky sa môže vyskytnúť aj na inej časti tela.

Ovčie kiahne patria na Slovensku medzi najčastejšie vírusové ochorenie, ktoré postihuje najmä deti. Sú vysoko nákazlivé a ohrozený je prakticky každý, kto ich ešte neprekonal. Podľa štatistík, pokiaľ ste neprekonali ovčie kiahne, máte až 90 % pravdepodobnosť, že sa pri stretnutí s infikovanou osobou nakazíte!

Závažnejší priebeh ovčích kiahní majú dospelí, ktorí chorobu neprekonali v detstve.

Komplikácie, ktoré sprevádzajú ochorenie vo vyššom veku môžu mať trvalé zdravotné následky, ba v niektorých prípadoch môžu spôsobiť i smrť pacienta. Infekcia počas tehotenstva môže viesť k vážnemu poškodeniu plodu. Podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ročne prekoná ovčie kiahne až 75 miliónov ľudí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: