Od akého veku sa smú dievčatá líčiť?

Redakcia | 3. august 2016
Od akého veku sa smú dievčatá líčiť?

Každá žena to asi pozná z vlastnej skúsenosti, že ako dieťa rada experimentovala so šminkami svojej mamy a prechádzala sa po dome v topánkach s vysokými podpätkami. Avšak dnešné deti dozrievajú oveľa skôr a pokúšajú sa odložiť detstvo tak rýchlo, ako je to len možné. K tomu patrí aj túžba dievčat šminkovať sa.

Ak sa prejdeme chodbami škôl, nájdeme veľmi veľa dievčat, ktoré sú na svoj vek našminkované až príliš výrazne a nevyzerajú preto primerane svojmu veku. Mnohí rodičia sa pýtajú, či majú proti tomu niečo podniknúť, alebo nechať veciam voľný priebeh.

Najvhodnejšie je včas si sadnúť so svojou dcérou a o téme sa porozprávať. Keď sa začne dieťa zaujímať o líčenie, môžete sa pokúsiť urobiť niekoľko kompromisov. Od 12. – 13. roku života určite nezaškodí, ak smie dievča z času na čas použiť špirálu na oči. Neskôr môže pridať decentný lesk na pery. V každom prípade však treba dievčatám ukázať, ako sa rôzne líčidlá používajú, aby to pri ich nanášaní neprehnali.
Ak už však dievčatá oslávili svoje 14. či 15. narodeniny, príliš si od rodičov radiť nedajú. Napriek tomu sa mamy môžu pokúsiť tipmi s kúpou šminiek a ich používaním zabrániť tomu, aby ich dcéry chodili zmaľované ako klauni.

Možno sa vám podarí dohodnúť sa s nimi na tom, že do školy nebudú chodiť nalíčené alebo iba veľmi decentne a skutočný make-up si nechajú na večerné stretnutie s kamarátmi.

Kedy presne sa teda smie dievča začať líčiť, nemožno jednoznačne povedať. Súvisí to aj so stupňom vývoja dieťaťa. Niektoré 13-ročné dievčatá sa už považujú za dospelé a iné sa ešte rady cítia deťmi. Každopádne by ste to však mali byť vy, rodičia, ktorí budú mať definitívne slovo, či si dievča make-up môže urobiť alebo nie. Najlepšie je, ak mladú slečnu presvedčíte, že sa s líčením oplatí počkať až na strednú školu. Jednoducho – všetko má svoj čas...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: