Štítna žľaza u detí: Rodičia POZOR, toto ochorenie vie spôsobiť deťom množstvo problémov!

redakcia Mama a ja | 21. január 2018
ochorenia štítnej zľazy u detí, štítna zľaza, vyšetrenie, dedičnosť

Čo by mal o tejto diagnóze každý rodič vedieť? Prečítajte si, kedy treba zbystriť pozornosť, aké signály si všímať a kedy kontaktovať lekára.

Vedeli ste, že..?

Problémy so štítnou žľazou majú veľký dopad na fyzický aj mentálny vývoj vášho dieťaťa, pokiaľ nie sú liečené alebo nie sú liečené správne.

V súčasnosti lekári dokážu problémy so štítnou žľazou efektívne riešiť a pokiaľ konáte včas a rýchlo, vedia zabrániť dlhodobým problémom.

Ochorenia štítnej žľazy bývajú dedičné, preto ak trpíte takýmto ochorením alebo nejakým autoimunitným ochorením, buďte pozorní pri vývoji vašich detí.

Tak ako u dospelých, aj u detí je najčastejším ochorením štítnej žľazy hypotyreóza, kedy telo produkuje príliš málo hormónov štítnej žľazy, spomaľujúc metabolizmus, alebo hypertyreóza, kedy telo produkuje príliš veľa hormónov zapríčiňujúc takto zrýchlený metabolizmus.

Detský MOZOG potrebuje ODDYCH!
Prečítajte si tiež:

Detský MOZOG potrebuje ODDYCH!

Čo zapríčiňuje problémy so štítnou žľazou u detí?

Deti môžu mať vrodenú poruchu štítnej žľazy alebo sa ich problémy môžu rozvinúť z nedostatku jódu v strave, autoimunitného ochorenia alebo z dôvodu poškodenia štítnej žľazy.

Čo robiť?

Je dôležité, aby rodičia porozumeli symptómom a prejavom problémov so štítnou žľazou a mohli tak pomôcť zabezpečiť pre svoje deti adekvátnu starostlivosť a liečbu.

Symptómy nedostatočnej činnosti štítnej žľazy (hypotyreózy) sa môžu líšiť v závislosti od veku, ale niektoré znaky sú spoločné:

  • Dlhá novorodenecká žltačka
  • Nedostatočne vyvinuté kosti / pomalší rast zubov
  • Problémy s učením
  • Oneskorená puberta

Spoločné znaky nadmernej činnosti štítnej žľazy (hypertyreózy) sú:

  • Zmeny v správaní
  • Ospalosť
  • Nepokoj
  • Podráždenosť

Nediagnostikované problémy so štítnou žľazou môžu mať vážne dôsledky na fyzickom aj mentálnom vývoji detí. Ako všade, aj tu platí – čím skôr bude dieťaťu nasadená liečba, tým lepšie výsledky budú dosiahnuté. Kontaktujte doktora svojho dieťaťa v prípade, že máte obavy z vyššie spomenutých príznakov a máte strach o zdravie vašich detí.

Pomoc je poruke

Rodičov musíme ubezpečiť, že liečba problémov štítnej žľazy u detí je v dnešnej dobe úspešná a umožňuje deťom žiť šťastný a zdravý život.

  • Hypotyreóza sa lieči nahradením chýbajúcich hormónov štítnej žľazy medikamentami. Levothyroxín, ktorý je hlavnou účinnou látkou pri liečbe dospelých, je tiež odporúčaný pri liečbe detí. Samozrejme, dávkovanie je prispôsobené potrebám a váhe konkrétneho dieťaťa.
  • U detí s hypertyreózou môžu byť použité lieky na spomalenie činnosti štítnej žľazy, avšak v niektorých prípadoch sa pristupuje aj k chirurgickému riešeniu problému. Ak má vaše dieťa diagnostikovaný problém so štítnou žľazou, je veľmi dôležité dodržiavať stanovenú liečbu na udržanie potrebnej hladiny hormónov štítnej žľazy. Hladiny hormónov sú sledované lekárom pomocou jednoduchého krvného testu každých 3-6 mesiacov. Tiež sa odporúča, aby ste informovali školu, prípadne opatrovateľku vášho dieťaťa, aby bola liečba zabezpečená a podaná včas tak, ako je vyžadované.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: