Skoré čítanie: Naučil sa váš predškolák čítať?

Redakcia | 26. apríl 2018
Skoré čítanie: Naučil sa váš predškolák čítať?

Dnes nie je ničím mimoriadnym, keď predškoláci poznajú písmenka a čítajú. Sú deti, ktoré sa naučia čítať už ako štvorročné. Ide o výnimočnú schopnosť?

O SKOROM ČÍTANÍ: POZNAŤ PÍSMENKA MÁ ĎALEKO DO ČÍTANIA

I veľmi malé dieťa sa dokáže naučiť rozoznávať písmenká a správne ich pomenovať. Presne tak, ako sa naučí, že takto vyzerá psík a takto mačka.

O čítaní však možno hovoriť až vtedy, keď je dieťa schopné písmenká spájať do ucelených celkov, čiže slov. Keď vo vyslovenom slove dokáže „počuť“ jednotlivé hlásky, dokáže slovo rozložiť do týchto hlások a z jednotlivých písmen zase toto slovo zložiť.

Pokiaľ vaše dieťa toto ovláda, rozvíjajte jeho zvedavosť a čítajte si s ním. Čokoľvek. Knihy, noviny, časopisy, nápisy v meste...Ale len vtedy, ak to dieťa baví. Netlačte na neho, nenúťte ho, lebo vaša snaha môže mať úplne opačný efekt.  

skoré čítanie

KTO SÚ TO HYPERLEKTICI?

Sú to deti, ktoré sa naučili čítať pred štvrtým rokom života. Vo väčšine prípadov sa tak naučia úplne samy, bez pomoci rodičov. Týmto skorým čitateľom trvá približne pol roka až rok, než sa od jednotlivých písmen dostanú ku skutočnému čítaniu.

Podľa výskumu, ktorý pred rokmi robil v Čechách známy detský psychológ profesor Zdeněk Matějček, sú medzi týmito skorými čitateľmi i mimoriadne nadané deti, a naopak, u niektorých z nich ide o viac-menej jednostrannú schopnosť.

Medzi hyperlektikmi majú jednoznačnú prevahu chlapci a tí „najlepší geniálni čitatelia“ boli podľa Zdeňka Matějčeka iba chlapci.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: