Môžu Svetový deň mlieka oslavovať aj tí, ktorým mlieko spôsobuje ťažkosti?

Redakcia | 15. máj 2009

Svetový deň mlieka je ideálnou príležitosťou ponúknuť ľuďom návod, čo robiť, keď príznaky tzv. intolerancie laktózy pociťujú.

 

Každý človek má prah neznášanlivosti mliečneho cukru aj prejavy nežiaducich účinkov iné. Niekomu uškodí malý koláč zo smotany, inému až tretí pohár mlieka. Blížiaci sa Svetový deň mlieka je ideálnou príležitosťou ponúknuť ľudom návod, čo robiť, keď príznaky tzv. intolerancie laktózy pociťujú. Vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov z jedálnička našťastie nie je jedinou cestou, ako sa s ňou vysporiadať. Je to dobrá správa pre 20 percent Slovákov, ktorí problémom trpia.

Každý človek má rozdielny prah neznášanlivosti mliečneho cukru, tzv. laktózy. U niekoho sa problémy objavia po zjedení jediného koláča zo smotany či kúska potraviny, kam sa umelo laktóza pridala, u iného až po vypití troch pohárov mlieka. Miera intolerancie má vplyv aj na intenzitu nežiaducich účinkov — od ľahkých zažívacích nepríjemností či nadúvania cez hnačky až po bolestivé kŕče v bruchu. Blížiaci sa Svetový deň mlieka (19. máj 2009) je ideálnou príležitosťou ponúknuť 20 percentám Slovákov, ktorým mlieko spôsobuje tráviace problémy, návod, ako si ho v rôznych formách dopriať.

Keď človek po lekárskom vyšetrení alebo domácom teste (viac informácií) zistí, že trpí intoleranciou laktózy, môže podniknúť niekoľko krokov. „Mnoho ľudí sa začne úplne vyhýbať mlieku a mliečnym výrobkom. Nie je to však nevyhnutné, nemusia sa ho vzdať. O to viac, keď ho majú radi,“ informuje Rastislav Stolárik z neformálneho združenia Intolerancia laktózy, ktoré má za cieľ šíriť v tomto smere osvetu. „Riešení je viacero, od objavenie svojho prahu tolerancie laktózy a správnej selekcie či dávkovania potravín až po užitie enzýmu laktáza vo forme tabletiek, ktoré sú bežne dostupné bez predpisu v lekárni,“ zhŕňa Stolárik.

Spoznať svoju mieru intolerancie mliečneho cukru sa dá len „experimentovaním“. Dôležité je aj uvedomiť si, že táto miera s pribúdajúcim vekom stúpa. Stravovacie návyky, ktoré sú v poriadku dnes, nemusia vyhovovať o dva roky. Okrem konzumácie bezlaktózových potravín existuje viacero tipov, ako sa s problémom vysporiadať:

  • Konzumujte mliečne výrobky spolu s inou potravou, resp. po inom jedle. Trávenie bude pomalšie a aj menšie množstvo laktázy, ktoré vaše telo vyprodukuje, stihne spracovať (hydrolizovať) mliečny cukor obsiahnutý v potrave.
  • Podobnou stratégiou je rozloženie mliečnych jedál do viacerých menších dávok, tak aby ste nepresiahli svoj prah intolerancie laktózy.
  • Spolu s vaším obľúbeným mliečnym jedlom užite tabletky s aktívnym obsahom laktázy (napr. Laktazan), ktoré vám pomôžu jedlo bez ťažkostí stráviť.
  • Konzumujte výrobky, ktoré prešli fermentáciou a ktoré tak majú znížený obsah laktózy, napríklad jogurty, zákvasy, acidofilné mlieka, vyzreté syry, bryndzu, atď.
  • Ďalšie rady a tipy môžete nájsť aj na stránke združenia: www.laktoza.sk

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: