Motivujte svoje deti k čítaniu kníh!

Mgr. Zuzana Paprskárová | 15. február 2018
knihy, deti, čítanie, motivujte deti k čítaniu kníh, otec, mama, radosť, hobby

Knihy sú pokladom ľudstva. Pomôžu, naučia, upokoja, potešia. Skrátka, správny výber kníh dokáže zázraky!

Nie všetky deti však obľubujú knihy odmalička

Sú deti, ktoré od obdobia maličkého batoľaťa zbožňujú listovanie v knižkách. Počnúc prvými pískacími knižkami do vaničky, cez prvé obrázkové leporelá.

No sú aj deti, ktorým (zo začiatku) kniha nič nehovorí a uprednostňujú výlučne hračky. Nevzdávajte to! Aj tieto detičky si môžu vybudovať lásku ku knihám a vy im v tom jednoducho pomôžete.

Odovzdáte im tým dar, z ktorého môžu čerpať po celý život. Knihy sú čarovné, prenesú nás práve tam, kam potrebujeme. Či sa nám žiada dobrodružstvo alebo rozprávka, láska, či chvíle napätia.

Deti akceptujú prostredie, v ktorom vyrastajú

Prirodzene, deti sa adaptujú na svoje domáce prostredie. Ak budú vyrastať v rodine, kde otec je nadšený hokejový fanúšik, je veľká pravdepodobnosť, že deti budú k hokeju tiež inklinovať.

Ak budú deti vyrastať obklopené knihami, stanú sa tieto prirodzenou súčasťou ich života. Vidieť svoju mamu vo voľných chvíľkach pohody čítať, vidieť, že jej to prináša radosť, bude motivovať aj deti.

Mamičky, podeľte sa teda s deťmi o radosť z práve prečítanej knihy. Rozprávajte sa. Nechajte sa uniesť fantáziou spolu s deťmi!

Aj bábätkám môžeme čítať
Prečítajte si tiež:

Aj bábätkám môžeme čítať

Čo práve zbožňujú vaše deti?

Miluje váš škôlkar vesmír a hviezdy? Kúpte mu knižku s touto tematikou. Čítajte spolu a po prečítaní sa vyberte spolu do hvezdárne! Zážitok bude dokonalý!

Je vaša 4-ročná princezná zbláznená do červenej čiapočky? Vyberte si z množstva kníh s touto rozprávkou alebo ich prečítajte niekoľko. Každá vám prinesie čosi nové! Po prečítaní potešte vaše dievčatko a vezmite ho do divadielka na červenú čiapočku.

Počúvajte vaše deti!

Máte pocit, že vaše dieťa knihy neobľubuje a ste z toho smutná? Neprepadajte zúfalstvu, pre každé dieťa existuje tá správna knižka!

Čo má váš syn rád? Sú to kovboji, či rozprávkoví hrdinovia? Je akčný typ, či skôr jemný chlapec? Skúšajte, vyberajte a nájdite mu knižku podľa jeho „gusta“. Pre každé dieťa sa dá nájsť ten správny žáner a práve tá správna obľúbená knižka. Chce to len trochu trpezlivosti zo strany rodiča.

Po prečítaní knižky si pozrite film

Dnes už väčšina rozprávok pre najmenších, no aj knižiek pre väčšie deti, má aj filmovú podobu. Je krásne tešiť sa počas čítania knižky na spoločne pozretý film v kine, či doma. Deti to isto bude motivovať k čítaniu. Verte, že niektoré knižky budú vďaka tomu čítané aj niekoľkokrát!

čítanie kníh, knihy a deti

Čítajte deťom nahlas

Ak máte pocit, že od veku, kedy si váš potomok dokáže niečo prečítať sám, už nemusíte čítať nahlas, mýlite sa! Čítajte svojim deťom nahlas, aj keď nemusíte. Má to úplne iné čaro, ako keď si dieťa číta samo. Večerné chvíľky pohody a stíšenia pri čítaní knižiek sa nám všetkým vryjú do srdca.

Zaujímajte sa o to, čo deti prečítali

Aj deti, ktoré si už čítajú samy, sa rady podelia o svoje pocity a myšlienky. Zaveďte si domáci rituál a porozprávajte sa s deťmi o každej prečítanej knižke.

U nás doma sa zvykneme o knižke porozprávať, prečítať si ju viacerí a neskôr ju zaradiť do kategórie. Prvá kategória je poklad, ktorý nám musí zostať v knižnici. Druhou kategóriou sú knižky, ktoré nám stačilo prečítať raz a posunieme ich ďalej, nejakému ďalšiemu nadšencovi čítania.

Kniha ako najhodnotnejší darček!

Zvyknite vaše deti na to, že k sviatku dostanú knižku. Naučte ich, že knihy majú väčšiu hodnotu ako pár dní využité hračky!

Skúste audioknihy

Ak vaše dieťa stále bojkotuje čítanie kníh, skúste sa zamerať na audioknihy. Pri ich počúvaní deti možno budú mať túžbu chytiť si knižku aj do ruky, prezrieť si obrázky, a to už je len krok k čítaniu!

Na záver – knižnica ako riešenie

Ak vám financie nedovolia kupovať neustále nové knižky alebo ste ešte nenašli ten správny žáner pre vaše dieťa, prihláste sa s deťmi do knižnice!

Z chodenia do knižnice si môžete spraviť týždenný rituál. Deti sa budú celý týždeň tešiť, že si vyberú nové knižky a časom určite nájdete pre každé dieťa to pravé orechové.
Navyše, týmto spôsobom si prečítate aj knižky, ktoré by ste možno nikdy nekúpili!

12 tipov, ako deťom vštepiť lásku ku knihám alebo Aby čítanie nebolelo
Prečítajte si tiež:

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: