Koniec soplíkom: Poznáte konvičkovanie?

Michaela Klamová | 14. september 2021
Koniec soplíkom: Poznáte konvičkovanie?

Vyskúšajte a možno zatočíte s večnými škôlkarskými soplíkmi ako naša redaktorka Miška.

Poznáte KONVIČKOVANIE?

Je veľa detí, u ktorých nácvik správneho smrkania nejde práve podľa plánu. Väčšinu času vťahujú nosom dnu to, čo by malo ísť von. Hlieny sú ideálne prostredie pre množenie neželaných návštevníkov a tak sa z obyčajného soplíku môže za pár dní vykľuť niečo oveľa horšie.

„Treba konvičkovať?“ opýtam sa ráno mojej 5 ročnej dcéry, niekedy medzi raňajkami a umývaním zubov. Šarlotka sa zamyslí, pochrochtá noštekom a zhodnotí: „Asi áno, cítim soplík.“ Ideálny scenár, ktorý by si prial každý rodič a ku ktorému sme sa za rok a pol úspešne dopracovali. 

Ako naučiť dieťa fúkať nos?
Prečítajte si tiež:

Ako naučiť dieťa fúkať nos?

Škôlkárske soplíky nás potrápili

Začalo to klasiky po nástupe do škôlky. Príval nových vírusov a baktérií, týždeň v škôlke – týždeň doma. Škôlkarské sople sú ako špinavá bielizeň, evidentne nikdy nekončia.

Po rôznych pokusoch s vitamínmi, probiotikami, otužovaním a sprejmi sme skončili na operácii uška, v ktorom sa hromadila tekutina, ktorá nechcela odtekať. Už ani neviem ako som sa dopracovala ku spomínanej konvičke, ale u nás doma je odvtedy takmer každodenným pomocníkom pre všetkých členov rodiny. 

Kde sa vzala, tu sa vzala: KONVIČKA

Jej pôvod sa najčastejšie pripisuje Neti technike v Hatha joge (ext. zdroj Hatha joga), no zmienky o preplachovaní nosa slanou vodou nájdete aj v mnohých iných krajinách sveta.

V minulosti si vojaci pri začínajúcej nádche preplachovali nos slanou vodou zo spoločného rezervoáru (tu ma trochu mätie podstata hygieny) a severskí rybári sa vraj chránili pred chorobami tak, že z malej misky nasávali nosom slanú vodu a vypľúvali ju ústami. Dnešné preplachovanie nosa má našťastie trochu príjemnejší priebeh. 

konvičkovanie

Zoznámte sa: Konvičkovanie. TAKTO sa to robí 

Konvička má objem asi 300 ml, širšiu časť, do ktorej nalejete vodu a užšiu časť, ktorú zasuniete do nosovej dierky. Nakloníte hlavu nad umývadlo a necháte prúd vody vypláchnuť z nosa všetky nadbytočné záležitosti. V polovičke dierky vystriedaje a na záver sa opatrne vysmrkáte.

Opatrné smrkanie vyzerá asi takto – zapcháte jednu nosnú dieru a fúknete tak, aby vám pri tom nepukalo v ušiach. Nikdy nefúkajte, ak máte zakryté obe nosné dierky! 

Voda v konvičke samozrejme nie je taká úplne obyčajná, to by nebol veľmi príjemný zážitok. Prevarenú vodu necháte ochladnúť na príjemnú teplotu, zmiešate so soľou pomocou pribalenej odmerky a môžete začať. Znie to v celku jednoducho, no ako prinútite malé dieťa naliať si tri deci vody do nosa? Nie je to síce ľahké, no ani nemožné. Ak nad tým uvažujete aj vy (čo vrelo odporúčam), možno vám pomôže pár mojich tipov a zistení:

Ako naučiť dieťa konvičkovať, resp.prepláchnuť si nos?

  • V prvom rade začnite s konvičkovaním vy. Ísť príkladom je esenciálna metóda výchovy, preto zaraďte konvičkovanie k vašej pravidelnej každodennej rutine, rovnako ako umývanie zubov či sprchovanie. Dieťa by malo vidieť, že je to niečo normálne, prirodzené a že vám to nespôsobuje žiadnu ujmu.
  • Frekvencia je rôzna. Preventívne stačí párkrát týždenne, pri upchatom nose aj niekoľkokrát za deň.
  • Počas preplachovania je dôležité dýchať ústami, tak sa voda dostane z jednej dierky do druhej a nie tam kam nemá. Vyskúšajte si s dieťaťom dýchanie „ako psík“, pokojne môže počas preplachovania dychčať, časom samé zistí, ako správne dýchať.
  • Konvičky majú rôzny tvary aj materiály, sú plastové, sklenené aj keramické. Väčšina z nich je vhodná na umývanie v umývačke riadu.
  • Z hygienických dôvodov by každý člen rodiny mal mať vlastnú konvičku. Tú detskú môžete vyzdobiť nálepkami alebo pokresliť, no pri dizajnovaní myslite na to, že ju bude nutné pravidelne umývať.
  • Aby ste nemuseli pri každom použití čakať, kým vám voda vychladne, prevarenú vodu nafľaškujte a vždy zohrejte časť na požadovanú teplotu.
  • Rozprávajte sa s dieťaťom o konvičkovaní, prečo je dobré a ako mu pomôže nebyť choré. Vymyslite si napríklad rozprávku ako bacile vyháňate z nosa. Pri začiatkoch sa mi veľmi osvedčilo rozprávať sústavne počas celého procesu preplachovania, aby som odpútala pozornosť inam.
  • Expresívne napodobňovanie kričiacich bacilov padajúcich do odtoku deti potešia a rozveselia, takže skúste rozšíriť váš repertoár a pokojne buďte chvíľu za blázna.
  • Ak je nos príliš upchatý a voda nepreteká, striedajte strany, medzitým nechajte dieťa sa opatrne vysmrkať a pokračujte, kým voda neptreteká.
  • Počas choroby zvýšte prísun tekutín aby sa hlieny zriedili a ľahšie vyplachovali. Pomôžu aj mukolitiká – sirupy a lieky na zriedenie hlienov.
  • Každý úspech pochváľte. Dieťa veľmi poteší, ako ho pochválite aj pred niekým cudzím.
  • Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale je úzky súvis medzi konvičkovaním a plaveckým výcvikom. Predstava vody v nose nie je pre nikoho lákavá a strach z nej je pre dieťa prirodzený. Na plaveckom výcviku sa okrem správneho dýchania dieťa učí prekonávať prirodzený strach z vody, čo mu následne môže pomôcť pri konvičkovaní. Funguje to ale aj opačne, dieťa, ktoré si pravidelne preplachuje noštek má menší strach z vody a z toho, že sa dostane tam, kam nemá.
  • Počas peľovej sezóny ocenia konvičku aj alergici ako súčasť dennej hygieny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: