Inšpirácie pre vás: desiata pre školákov? Žiadny problém!
Dochádzajú vám nápady, čo dať dieťaťu do školy na desiatu? Nám nie! Prinášame vám 4 skvelé tipy, ktoré drobca nielen potešia, ale budú aj iné a naozaj chutné!
Ovsené toliare
Suroviny
2 vajcia
100 g hnedého cukru
40 g mandlí
170 g ovsených vločiek
1 vanilkový cukor, sušené ovocie
Postup
Vločky s nasekanými mandľami opražíme na panvici, polovicu vločiek môžeme rozmixovať alebo zomlieť. Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme vychladené vločky, mandle, trochu soli, vanilkový cukor, prípadne hrozienka, sušené ovocie. Hmotu dobre premiešame a lyžicou robíme malé koláčiky, ktoré dáme na papier na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 oC 10 až 15 minút.
Ak nemá mäsko, nie je najedený? Vyskúšajte:
Kuracie závitky
Suroviny
1 PL rastlinného oleja
1 malá cibuľa
½ červenej papriky
220 g kuracích alebo morčacích pŕs
½ KL sušeného oregana
ľadový šalát
2 PL kyslej smotany
2 PL nastrúhaného syra
soľ
4 tortilly
Postup
V panvici rozohrejeme olej, vložíme na kolieska nakrájanú cibuľu a papriku a pražíme 4 minúty. Mäso nakrájame na pásiky a pridáme do panvice spolu s oreganom. Osolíme. Šalát natrháme na malé kúsky a zmiešame s kyslou smotanou. Tortilly ohrejeme.
Šalát rozdelíme na tortilly, posypeme nastrúhaným syrom a pridáme kuraciu zmes. Zvinieme a podávame.
(z receptu vám vyjdú 4 kusy)
Chlebík trošku inak:
Chlebík s tekvicou, vločkami a orechmi
Suroviny
370 g polohrubej múky
2 KL sódy bikarbóny
1 KL mletej škorice
½ KL mletého zázvoru
soľ
60 g ovsených vločiek
120 g opražených orechov
500 g tekvice (môže byť čerstvá, zaváraná alebo mrazená)
3 vajcia
400 g hnedého cukru
120 ml rastlinného oleja
120 ml mlieka
Postup
Tekvicu rozmixujeme, pridáme vajcia, ktoré sme rozšľahali s cukrom, olejom, mliekom. Znova mixujeme. Do hmoty pridáme ostatné ingrediencie a premiešame. Chlebíkovú formu vymastíme, vysypeme múkou a nalejeme hmotu. Pečieme asi 40 až 50 minút.
(2 ks)
A pre milovníkov sladkého:
Celozrnné lievance
Suroviny
180 g celozrnnej múky
1 KL kypriaceho prášku
50 g cukru
200 ml mlieka
slnečnicový olej
džem
Postup
V mise zmiešame múku, kypriaci prášok a cukor. V strede urobíme jamku a dáme do nej vajce a polovicu mlieka. Vyšľaháme na hladké cesto. Pridáme toľko mlieka, aby cesto malo hustotu šľahačky. Rozohrejeme panvicu a vymastíme olejom. Lyžicou nalievame cesto tak, aby sa vytvorili lievance. Pražíme do zlatista. Podávame ich teplé s džemom.
(20 kúskov)
Ešte jeden tip: Predstavujeme najzdravšie jedlo na svete!