Darčeky (ne)nosí Ježisko? Kedy vyjsť s pravdou von

Marianna Stanková | 25. december 2023
Darčeky (ne)nosí Ježisko? Kedy vyjsť s pravdou von

Vedeli ste, že to, že Ježiško neexistuje zisťujú deti okolo 7. - 8. roku života? O svoje príbehy "pravdy" sa s nami podelili čitateľky Mama a ja.

Darčeky (ne)nosí Ježisko?

„To, že Ježiško nenosí darčeky, zisťujú deti okolo 7. - 8. roku života? Je pozoruhodné, že tento vek sa už niekoľko desaťročí nemení! Náš moderný svet, aj napriek snahe sprístupňovať čo najviac informácií, či aj napriek nekonečným reklamám v televízii, nedokázal posunúť vek, v ktorom sa naše deti stávajú „skeptickými". Mágia vyhráva nad technológiou,“ hovorí psychologička Martina Matúšová.

Dieťa teda postupne precitne a zistí, že sa darčeky neobjavia pod stromčekom šmahom čarovného prútika, ale že ich zabezpečujú rodičia. A vtedy prichádzame na rad my, milí rodičia, teraz je ten čas dieťatku povedať pravdu a prestať sa pretvarovať. „Rodičom by som poradila, aby svojim deťom vyrozprávali svoj osobný príbeh o Ježiškovi, inými slovami, aby odhalili, ako dlho sami ako deti verili tomu istému a ako im o tom rozprávali ich vlastní rodičia. Môžu spomenúť, aké zábavné situácie zažívali počas Vianoc, od zvončeka, ktorý nefungoval, otvoreného okna, ktoré bolo vlastne zatvorené..., myslím, že v každej rodine sa nájde nejaký takýto veselý zážitok,“ dodáva na záver odborníčka. 

Podstatou Vianoc nie sú darčeky - povedzte to deťom

Či už teda svoje ratolesti vediete k viere alebo nie, spoločným menovateľom Vianoc je vždy veľká dávka akéhosi nadprirodzena. Niektorí ľudia sú pragmatickí, iní zase potrebujú veriť v niečo medzi nebom a zemou. V detstve potrebuje dieťa veriť niečomu, čo presahuje realitu. Dôkazom sú rozprávky či viera v anjelov strážnych. Nech už sa teda rozhodnete akokoľvek, dôležité je viesť deti k tomu, že skutočná podstata Vianoc je v niečom úplne inom ako v množstve darčekov pod stromčekom.

Ako vaše deti prijali, že darčeky nenosí Ježiško?

O svoje príbehy sa s nami podelili čitateľky Mama a ja

Mama Magdaléna: Aj tužkové baterky som balila zvlášť do baliaceho papiera, aby bolo darčekov viac 

Rozpoviem vám príbeh o mojich starších deťoch Adamkovi (15) a Adrianke (13).

Som mama, ktorá vždy krvopotne po celý rok kupovala darčeky, vždy zabalila každý darček do iného papiera, s iným motívom, iná mašľou... Vždy som ich chcela mať pod naším vianočným stromčekom krásne, farebné. Chcela som, aby deti vykríkli, aké to je krásne. U nás, samozrejme, nosí darčeky Ježiško až do doby, kedy na to deti samy neprídu. Bolo to presne pred tromi rokmi, keď mal Adamko 12 rokov. Vedel, že v škole už spolužiaci hovoria, že žiadny Ježiško darčeky nenosí, že to rodičia. No Adamko tomu aj chcel uveriť, no akosi mu niečo vo vnútri stále hovorilo, že mamina nemá toľko peňazí na darčeky, kedy by to stíhala, veď stále nemá čas, varí, upratuje a ešte chodí aj do práce. 

Až prišiel ten deň D! Dva dni pred Vianocami mi Adamko našiel zvyšok nedobalených darčekov v našej práčovni. Áno, stále si hovorím, že som ich mohla lepšie schovať! Už bolo tak podvečer, Adamko naháňal loptičku po dome, keď... Prišiel do kuchyne s neskutočným plačom. Čo sa stalo? To ty, ty si nás klamala, ako si mohla? 

Snažila som sa deti udržať čo najdlhšie v tom čarovnom období Vianoc. Samozrejme, odpustil mi to a pomáhal mi už ako škriatok udržať v tomto čare aj svoju sestru. Adrianka verila ešte ďalší rok. Veľakrát sa ma Adamko spýtal, ako som to mohla všetko pre všetkých dokázať.  Teraz ma to čaká opäť, úloha Ježiška pre našich najmenších Samka a Šimonka.

Dúfam, že im toto čaro Vianoc vydrží čo najdlhšie, pretože vidieť tie šťastné tváričky, rozžiarené očká pri blikajúcich sviečkach na stromčeku a neskutočný úsmev je pre mňa ako mamu najviac na svete. Musím ešte podotknúť, že aby bolo darčekov čo najviac dokázala som zabaliť aj tužkové baterky zvlášť do baliaceho papiera. 

Darčeky (ne)nosí Ježisko? Kedy vyjsť s pravdou von

Mama IVANA: Kto u nás nosí darčeky? No predsa Ježiško

Keď boli deti malé, verili, že vianočné darčeky nosí Ježisko a potom, keď začali chodiť do školy, prišli s tým, že im deti v škole povedali, že darčeky nosia rodičia a nie Ježiško. S manželom sme im vysvetlili, že sme im neklamali a že stále nosí darčeky Ježiško, a to tak, že nám požehnáva zdravie, aby sme mohli chodiť do práce a mohli zarábať peniažky a za tie nakúpili darčeky. Tiež sme im povedali, že aj my, dospeláci, stále veríme na Ježiška. 

Pravda vs. „klamstvo“: Vianoce a s ním spojený Ježiško sú súčasťou nášho detstva

Interpretáciu toho, ako sa darčeky ocitnú pod stromčekom by ste si mali dopredu rozmyslieť. Prvé otázky síce prídu až s nástupom do škôlky, ale dieťa dokáže už od roka vnímať všetko, čo sa okolo neho deje, ako aj to, ako mu to vysvetlíte. Možno sa rozhodnete byť pragmatickí a dieťaťu narovinu poviete, že darčeky kupujú rodičia. No na druhej strane, istá mágia a tajomno, ktoré sprevádzali aj vaše detstvo, má svoju neopakovateľnú silu.

Spomínate si, ako ste pozerali z okna a čakali na príchod Ježiška? Ako ste počuli zvonček, a tak ste rýchlo utekali k stromčeku, aby ste ho čo i len na moment zazreli? Predpokladám, že sa práve usmievate, však?

Vianoce a s ním spojený Ježiško sú súčasťou nášho detstva. V našich predstavách má svoje miesto popri dobrých vílach, zlých čarodejniciach, strašidlách, drakoch či vlkoch. Na rozdiel od rozprávok je však Ježiško, i napriek svojej „nadprirodzenej  postave“, predstavovaný deťom ako skutočná osoba, zatiaľ čo rozprávky sú prezentované iba ako fikcia. Jednou z vecí, ktoré majú rozprávky a príbeh o Ježiškovi spoločné, je radosť dospelých rozprávať tieto príbehy svojim deťom,“ vysvetľuje psychologička Mgr. Martina Matúšová. Na otázku, či má na dieťa pozitívny dopad, keď mu tvrdíme, že darčeky nosí Ježiško, neexistuje jednoznačná odpoveď.

Darčeky (ne)nosí Ježisko? Kedy vyjsť s pravdou vo

„Pre niektoré deti, ktoré verili v Ježiška, môže byť čas rozčarovania aj časom určitej nedôvery voči čomukoľvek, čo rodičia následne budú hovoriť. Pre iných to môže byť, naopak, uspokojenie, že niečomu takémuto krásnemu mohli veriť, čo následne aj zmierňuje ich trpkosť z rozčarovania. Prípadne existujú aj tí „silní realisti“, ktorí pochybovali vedome či podvedome (väčšinou k nim patria mladší súrodenci, ktorí kde-to čosi začuli), a ktorí teda až tak neuverili ilúzii o Ježiškovi, chceli však „chrániť svojich rodičov“ a predstierali, že tomu veria,“ vysvetľuje odborníčka.

Podľa jej slov si dieťa iba postupne vytvára vzťah k realite cez to, ako mu rodičia realitu vysvetľujú a približujú. Do tretieho roku života sa vyvíjajú vo svete, ktorý charakterizuje všemocnosť a všemohúcnosť ich túžob. V tom je teda Ježiško pre nich veľkým „hrdinom“, ktorý má moc všetko splniť. 

Živte v deťoch tento zázrak čo najdlhšie!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: