Crohnova choroba: Diagnóza na celý život

PaedDr. Dagmar Baluchová | 6. február 2019
Crohnova choroba: Diagnóza na celý život

Keď rodič počuje od lekára, na margo zdravotného stavu svojho dieťaťa, vetu: Je to Crohnova choroba.., môže sa mu zrútiť svet. Ale tiež nemusí. Hoci je toto ochorenie pomerne málo známe a má veľa otáznikov, dá sa s ním žiť.

Crohnova choroba (angl. Crohn´s disease – CD) je systémové zápalové ochorenie tráviaceho ústrojenstva. Ide o chronický nešpecifický zápal. A hoci sa táto choroba objavovala už v minulosti, až v roku 1932 na ňu vedci Crohn, Ginzberg a Oppenheimer upozornili, skúmajúc 14 pacientov, ktorí mali rovnaké príznaky, typické pre toto ochorenie. Aj preto neskôr dostala choroba názov po jednom zo svojich objaviteľov.

Príčina Crohnovej choroby je neznáma 

Okolo tejto diagnózy je stále veľa otáznikov. Odborníci poukazujú na vplyv faktorov vonkajšieho prostredia a genetiku. V súčasnosti sú známe 3 genetické varianty, ktoré predstavujú zvýšenú náchylnosť ku Crohnovej chorobe. Na spustení ochorenia sa spolupodieľajú aj faktory zvonku, napr. fajčenie, stres, vysoká spotreba cukru, infekcia a iné.

Chronický zápal čreva

Crohnovu chorobu môžeme definovať ako chronický zápal, ktorý môže postihnúť tráviacu trubicu, a to v rôznej časti, ústnou dutinou počnúc a konečníkom končiac. Najčastejšie sa zápal objavuje v tzv. ilei, v mieste, kde sa tenké črevo napája na hrubé črevo. Zapálené môžu byť viaceré časti čreva, pričom medzi nimi sú úseky bez zápalu. Ochorenie sa prejavuje rôzne.

U detí a tínedžerov býva zvyčajne okrem tenkého a hrubého čreva zapálená aj horná časť tráviacej sústavy, napr. pažerák a žalúdok. Zápal môže prejsť cez vrstvy črevnej steny a spôsobovať hlboké vredy, ktoré môžu viesť ku ďalším komplikáciám. Účinnosť liečby a samotný priebeh ochorenia sa nedajú v úvode liečby predpokladať... Jednoducho, Crohnova choroba je veľká neznáma.

Výskyt Crohnovej choroby

Štatistiky udávajú, že za posledných päťdesiat rokov sa vo vyspelých krajinách výskyt tohto ochorenia zvýšil 10 až 15-násobne. Čoraz viac postihuje malé deti a mladých ľudí. Najčastejšie sa vyskytuje u troch vekových kategórií. Prvou sú dojčatá a batoľatá, ktoré však musia mať k tomuto ochoreniu výraznú genetickú predispozíciu imunitného systému, ktorý neprimerane reaguje na faktory vonkajšieho prostredia. Druhý vrchol výskytu je medzi 15. a 25. rokom života. Tretiu skupinu tvoria staršie osoby vo veku medzi 55. a 65. rokom života. V iných vekových kategóriách sa ochorenie nevyskytuje často, ale to neznamená, že sa nemôže objaviť.

Diagnostika Crohnovej choroby =zložitá

Stanoviť diagnózu nie je ľahké. Laboratórne vyšetrenia, ktoré spočívajú v rozbore krvi, moču a stolice, potvrdzujú zápalovú aktivitu. V stolici sa vyšetruje aj tzv. fekálny kalprotektín, ktorý je ukazovateľom zápalu v čreve. Využívajú sa aj zobrazovacie metódy (ultrazvuk, RTG, CT, MRI) a endoskopia. Nepríjemná, no dôležitá je aj kolonoskopia a enteroskopické vyšetrenie, ktoré umožňujú prehliadnuť celé tenké črevo.

Keďže Crohnova choroba má veľa podobných príznakov s inou chorobou – ulceróznou kolitídou, je nutné podstúpiť aj dva testy. Tzv. vyšetrenie p-ANCA (perinukleárne antineutrofilové cytoplazmatické protilátky) a vyšetrenie ASCA (protilátky proti kvasinkám Saccharomyces cerevisiae). Platí, že ak je p-ANCA pozitívne a ASCA negatívne, pôjde pravdepodobne o ulceróznu kolitídu. Opačný prípad, negativita p-ANCA a pozitivita ASCA svedčí o Crohnovej chorobe.

Liečba Crohnovej choroby

Je zameraná na potlačenie zápalu a predchádzanie jeho opakovaniu. Podľa aktivity ochorenia rozoznávame 3 stupne, na základe ktorých sa pristupuje k liečbe:

1. mierny až stredný stupeň – pacienti sú liečení ambulantne, dobre tolerujú stravu, nevyskytujú sa u nich zvýšené teploty, netvoria sa zápalové infiltráty v bruchu. Pokles hmotnosti nedosahuje viac ako 10 %.

2. stredný až ťažký stupeň – pokles hmotnosti je viac ako 10 %, sú prítomné zvýšené teploty, ako i bolesti brucha, anémia.

3. závažný – sú prítomné vysoké teploty, bolesti brucha, ťažká anémia, výrazná strata hmotnosti, vysilenie, liečba nezaberá.

Liečba Crohnovej choroby zahŕňa 3 základné postupy:

  • medikamentózna liečba – lieky
  • dietetické opatrenia – prípravky liečebnej výživy, diéta
  • chirurgická liečba – operácia

Základnými skupinami liekov pri liečbe Crohnovej choroby sú aminosalicyláty, kortikoidy, imunosupresíva a biologická liečba. Liečba sa kombinuje podľa aktuálneho stavu pacienta a fázy, v ktorej sa nachádza. Až približne dve tretiny pacientov sa musia kvôli komplikáciám podrobiť chirurgickej intervencii.

Rodičia detí, ktorým je Crohnova choroba diagnostikovaná, by mali pochopiť, že liečba je trvalá a doživotná a jej dôsledné dodržiavanie veľkou mierou prispieva k stabilizovanému stavu. Ich postoj pomôže prijať diagnózu aj samotnému dieťaťu.

Rozlišujú sa tri štádia Crohnovej choroby:

  • vysoko aktívne štádium
  • aktívne
  • pokojové 

Vo vysoko aktívnom štádiu ochorenia môže byť pacient hospitalizovaný. Môže dôjsť k situácii, že nemôže perorálne (ústami) prijímať žiadnu stravu a je nutná úplná či čiastočná parenterálna výživa (vo forme infúznych roztokov do žily). Súčasne pacient dostáva špeciálnu výživu vo forme tekutých roztokov alebo pomocou sondy. Postupne sa prechádza na normálnu stravu. Pacient užíva napr. kortikosteroidy, biologickú liečbu, aminosalicyláty.

V aktívnom štádiu ochorenia  môže jedlo pacientovi spôsobovať rôzne problémy, napr. bolesti brucha, nafukovanie, hnačky ap. Preto je dôležité dodržiavať prísne dietetické opatrenia. Konzumuje sa tzv. bezzvyšková strava, t. j. s vylúčením vlákniny. Je nutné vynechať napr. strukoviny, celozrnné pečivo, oriešky, semená, čerstvé ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vlákniny (najmä kel, kapustu, citrusy, paradajky, papriku, slivky). Ovocie a zeleninu je nutné zbaviť šupky i jadierok a tepelne spracovať (napr. ako kompót).

Diétne opatrenia počas aktivity choroby:

  • Obmedziť príjem jednoduchých cukrov – kvôli riziku hnačiek. Obmedziť alebo úplne vylúčiť sladkosti, zákusky, med, ovocné šťavy, džúsy.
  • Obmedziť až vylúčiť mlieko a mliečne výrobky – kvôli možnej intolerancii mliečneho cukru
  • Nekonzumovať ostré a korenisté jedlá, vyhýbať sa kofeínu a kolovým nápojom.
  • Obmedziť príjem tukov – vylúčiť oleje, maslo, stužené tuky...
  • Dbať na dostatočný príjem tekutín.

Úprava stravy pri Crohnovej chorobe:

  • Jedlo má byť tepelne spracované, ľahko stráviteľné.
  • Uprednostňovať varenie vo vode, na pare, vo vlastnej šťave, dusenie.
  • Nevhodné je vyprážané a údené jedlo.
  • V aktívnom štádiu choroby je vhodné konzumovať jedlo nadrobno nakrájané, až mixované.
  • Jesť častejšie v pravidelných intervaloch menšie porcie jedla. T. j. 5 – 6-krát denne, v 2 až 3-hodinových intervaloch.

V pokojovom štádiu choroby má pacient iba mierne alebo žiadne ťažkosti. Môže užívať biologickú liečbu, imunosupresíva, aminosalicyláty. Postupne môže konzumovať potraviny s vyšším obsahom vlákniny, mliečne výroby a iné. Pacienti sa riadia vlastnou toleranciou potravín. Konzumovaná strava má mať vysokú výživovú a biologickú hodnotu s vyváženým zložením jednotlivých živín. 

FÁZY

Pre toto ochorenie je typické striedanie fázy remisie (obdobie pokoja) s fázou relapsu (vysoká aktivita zápalu).

Zásady stravovania

Odborníci upozorňujú na to, že v prípade črevných zápalových ochorení neexistuje žiadna konkrétna diéta, ktorá by univerzálne platila u každého pacienta. Súvisí to aj s aktivitou ochorenia, pri ktorej sa mení štádium a intenzita zápalových zmien. Stravovanie musí tieto zmeny rešpektovať.

Vhodný výber jedla napomáha celkovej liečbe ochorenia a zlepšuje aj celkový stav pacienta, čo sa následne prejaví na dobrej reakcii na liečbu a môže to oddialiť relaps (obdobie vzplanutia ochorenia, ktoré bolo doposiaľ v pokojnom stave).

Obzvlášť u detí platí zásada, že v žiadnom štádiu choroby nesmú hladovať. 

Teda – žiadne diéty, ale plnohodnotná strava.

Ani nízka hmotnosť sa nesmie u pacientov so zápalovým ochorením podceňovať, pretože nedostatočná výživa oslabuje obranyschopnosť a črevo sa stáva náchylnejšie na relaps.

Rady pre rodičov detí s Crohnovou chorobou

Ak dieťaťu diagnostikujú Crohnovu chorobu, rodičom sa môže zrútiť svet. Skutočnosť, že ide o o závažné celoživotné ochorenie, nie je ľahká. No čím skôr sa rodič so situáciou zmieri, tým  ľahšie to dokáže aj dieťa. Podriadi jej mnoho vecí, napr. i výber krúžkov, strednej školy, budúceho povolania... Ale pri dôslednom dodržiavaní odporúčaní lekárov bude jeho život síce obmedzený, ale napriek tomu plnohodnotný.   

ZDROJ: Crohnova choroba a ulcerózna kolitída u detí a adolescentov – Iveta Čierna a kolektív autorov + ďalšie zdroje

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: