Chronologický vývoj dieťaťa - 3,5 - 4 roky života

Redakcia | 27. jún 2009

Dieťatko vo veku takmer štyroch rokov má už veľmi dobre vyvinuté sociálne cítenie...

Dieťatko vo veku takmer štyroch rokov má už veľmi dobre vyvinuté sociálne cítenie. Zaujíma sa o to, prečo plače iné dieťa na ihrisku alebo u detskej lekárky. Tvári sa smutne a trápi ho bolesť alebo žiaľ iných. Chce pochopiť, čo sa stalo a prečo. Tak isto ho trápia myšlienky na opustené zvieratko, na nehybného chrobáčika v pieskovisku alebo na dokument o zvieratách, kde nejaké prišlo k úrazu.

Emócie
Ak sa stane, že dieťa je zatiahnuté do nejakého konfliktu, či už doma alebo v spoločnosti svojich rovesníkov, môže sa stať, že zareaguje nečakane agresívne a tak si vybije svoju zlosť a neschopnosť pochopiť celú situáciu. Komunikujte s dieťaťom o všetkom, vysvetľujte mu nielen príjemné, ale naopak, aj tie nepríjemné skutočnosti. Chaos a následne frustráciu z neho nie je ešte schopné vaše dieťa vždy adekvátne riešiť.

Dieťa si vymýšľa nové príbehy, často na prvý pohľad fantazijné a nepravdivé alebo vyslovene cielene klame. Ak ho upozorníte na to, že viete o jeho klamstve, môžete sa stretnúť so zatĺkaním a s neochotou „priznať farbu“. Ak ide o závažné priestupky, dajte mu jasne najavo, že vás jeho postoj mrzí. Inak jeho fantáziu netlmte a príbehy o čarodejoch alebo kozmonautoch vo vašej záhrade berte s humorom!

Pri hrách s kamarátmi si dieťa nechá vysvetliť pravidlá hry a aj ich rešpektuje a dodržuje. Niekedy až šablónovite presne, len aby nesklamalo spoluhráčov a aby ho spomedzi seba nevylúčili. Hry sú pre deti najlepším spôsobom, ako si hľadať nových kamarátov. Ak sa dieťa ocitne v situácii, že nevie, či sa ostatným deťom pozdáva jeho úloha, je ostýchavé. Akonáhle pocíti prvý náznak uznania a akceptácie, uvoľní sa a je z neho skvelý spoluhráč.

Pohyb
Pri pobyte na čerstvom vzduchu sa vám môže zdať, že vaše dieťa má kdesi zázračný gombík, ktoré si samo zaplo a vy neviete, ako sa vypína. Skáče, behá, vylieza, prelieza a podlieza, točí sa, šplhá, plazí sa, zošmykuje a vysadá, je nezastaviteľné a neunaviteľné. Jeho koordinácia je stále lepšia a je to naozaj zreteľne vidno.

Chôdza po schodoch je chôdzou s istotou, dieťa strieda nohy aj pri vyliezaní aj pri zliezaní zo schodov. Ešte sa možno pridržiava zábradlia, ale to je „povolený doping“. Darí sa mu vykonávať súčasne aj niekoľko pohybov naraz, napr. nesie v jednej ruke misku s jedlom a súčasne schádza zo schodov.

Dieťa rado kope do lopty, skáče v skákacom hrade alebo na trampolíne, rado napodobňuje hry a pohyby starších detí...

Rozprávanie
Dieťa používa vo svojej reči vtip a rado sa dokonca zasmeje na svojich vlastných skomoleninách. Je rado, ak rozosmeje aj všetkých okolo a cíti, ak sa zasmejú úprimne a nie výsmešne. Dieťa už chápe základné jazykové pravidlá a vety spája pomocou spojky „a“ do poriadne dlhých slovných súvetí. Reč je preň prostriedkom poznania a tak, ak ho čosi zaujme, len sa pýta a pýta...

Rado vám zarecituje krátke básničky alebo prerozpráva príbeh, ktorý sa mu nedávno stal. Dieťa sa zapája do debaty dospelých svojimi názormi a dokonca pri tom kopíruje polohy pri sedení alebo pri stoji. Pozná základné farby a vie ich správne priraďovať.

Hore–dolu, dopredu a dozadu...
Detské ihrisko s množstvom detí je asi v tomto veku to najvďačnejšie miesto, kam môžete svojho potomka zobrať na prieskum. Vypustite ho a nechajte, nech sa pokúsi samo si pohľadať svoje miestečko pod slnkom.

 Tip Mama a ja: Nechajte dieťaťu priestor na hru ale na druhej strane – buďte neustále v strehu, aby sa mu nič vážne nestalo. Kvôli nadmiere odvahy riskovať zranenie – sa to asi nevypláca... Dieťa zjavne využíva svoje pohybové schopnosti na to, aby sa otestovalo, aj keď tuší, že daná činnosť je preň riskantná.

Chyť a hoď!
Lopta je tá najuniverzálnejšia hračka, ak ju máte vonku so sebou, treba ju patrične využiť. Okrem futbalového kopania si ňou aj úplne obyčajne hádžte. Uchopiť loptu dvoma rukami a správne ju zasa odhodiť – to chce tréning a prax.

Beh cez prekážky
Ak ste vonku a je vám dlho, skúste zostaviť pre svoje dieťa mierne ťažkú prekážkovú dráhu. Urobte to tak, aby dieťa mohlo dostatočne veľa obiehať, podliezať, vyskakovať... a na záver ho pochváľte a ohodnoťte známkou.

Kreslím kolo guľaté
Dieťa s nadšením obkresľuje alebo prekresľuje rôzne geometrické tvary a čiary, ktoré mu predkreslíte. Kúpte mu iba „jeho“ zošit, pastelky, farbičky alebo fixky a kreslite a kreslite...

Jedna druhej riekla, keď koláče...
Pečte spolu! Zamieste si cesto a dajte kúsok na detskú drevenú podložku aj vašej ratolesti. Nezabudnite na formičky na vykrojovanie cesta, nech sa dieťa kreatívne rozvíja! Ak ho omrzí schnúce cesto, majte v zálohe plastelínu, ktorá urobí tú istú službu.

Haló, si tam?
Určite ste už zažili, že vám dieťa nenápadne vzalo mobil a pokúšalo sa z neho telefonovať...  Čo takto detská vysielačka alebo detský telefón z izby do izby, ktorý je spojený šnúrou? Ak má dieťa doma partnera, teda súrodenca, určite sa radi a dlho spolu zahrajú. Ak nemá, je čas na ňom popracovať.?

Veľa, veľa, najviac!
Ak sa vám stane, že dieťa má plnú náruč hračiek, ale aj tak nevie, s čím by sa hralo, je tu jedno jednoduché a lacné riešenie: Skočte do papiernictva a nakúpte tvrdý, mäkký, krepový papier a pustite sa do práce – najlepšie spolu s dieťaťom: kráľovské koruny z predvčerajších novín, loďky z novinového papiera, masky na tvár s vtipnými motívmi, ploty, ohrádky, budovy (staré krabičky a krabice), kvetinky, nádoby a vázičky a ešte veľa iných vecí sa dá vyrobiť z papiera!

Encyklopédia
Knihy s informáciami o čomkoľvek, čo vaše dieťa momentálne zaujíma, sú na nezaplatenie. Ak ešte nemáte svoj čitateľský preukaz v miestnej knižnici, treba to ihneď napraviť! Nevadí, ak sa bude váš filozof príliš vypytovať...  obrňte sa trpezlivosťou a vysvetľujte, vravte, čítajte, študujte, poznávajte ?.

Vhodné hračky pre dieťa tohto veku:
Preliezačky, náradie do záhrady pre deti, trojkolka alebo bicykel s bočnými kolieskami, lopta, nafukovací balón, detský basketbalový kôš, náročnejšie stavebnice, autíčka s výmennými kolesami a karosériou, detské kočiariky a výbava pre bábiku, farby a papiere, knižky s textom aj obrázkami, magnetická tabuľka s písmenkami, masky na tvár...

Riekanky na von:

Prelezieme
Prelezieme hore dolu,
Prelozíme všetko spolu...
Dolu hlavou, hore hlavou,
Do tunela s jednou nohou.
Hop sem, hop tam,
Ja už to tu poznám!

Farby
Zelené stromy, zelená tráva,
zelené mliečko kravička dáva?
Biely je obláčik, biela púpava,
biele odtlačky kominár necháva?
Čierna je tma a čierna mačka
 - a ja som farebná rapotačka!

 


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: