Chcem psíka! Pri bábätku buďte ostražití

Kristina Böhmer | 27. december 2019
Chcem psíka! Pri bábätku buďte ostražití

Veta, ktorá je dôverne známa drvivej väčšine rodičov. Deti odmalička akosi prirodzene inklinujú k zvieratkám, zaujímajú sa o ich ríšu, chcú sa k nim priblížiť, dotknúť sa, ohmatať ich. Je dobré tento ich záujem podporiť. Zvieratá totiž dokážu deťom veľmi veľa dať. Naučia ich empatii, solidarite a spravodlivosti, ktorú budú deti aplikovať nielen na ne, ale aj na ľudí okolo seba.

Každý deň chodíme s mojou 20-mesačnou dcérou do parku. A každý deň tam stretneme asi desať rôznych psov, s ktorými sa chce hrať. Pohladkať, sadnúť si vedľa nich, poškrabkať ich po brušku. Raz, dokonca, jednému „čítala“ knižku. Miluje, keď ju nejaký oblíže, ideálne cez pol tváre, vtedy je to najväčšia zábava.

Nie je jediná. Všimla som si, že veľa detí v jej veku sa automaticky rozbehne za psom. A tie, ktoré ostanú na pieskovisku, majú väčšinou doma vlastného, takže cudzí v parku nie je až taký zaujímavý. Vzťah detí k zvieratám je veľmi dôležitý a ak ich budeme správne viesť k tomu, aby sa k nim správali s úctou a rešpektom, dáme im návod, ako sa majú správať aj k ľuďom.

Práve vďaka zvieratám sa deti naučia empatii, naučia sa vnímať to, že aj iní majú nejaké pocity, a nie všetko, čo im robíme, sa im musí páčiť. Okrem toho sa pobytom so zvieratami zlepšuje deťom aj imunita.

A je to tu! Životný „parťák“

Práve imunitu zdôraznila aj Annamária Chynoradská, mamička ročnej Emily a majiteľka chovateľskej stanice. „Moja Emily nebola od narodenia chorá, nemá žiadne alergie, nebrala žiadne lieky. Máme doma viacerých psíkov a Emily vidí a učí sa od nich, ako „hauko dychčí”, ako ho pohladkať, aby sme mu neublížili a nevytrhli všetky chlpy, čo sa môže a čo nie. A že miska na vodu nie je bazén,” hovorí Annamária.

Podľa nej sa dieťa všetko učí od nás, takže my mu musíme ísť príkladom, ako sa treba k zvieratám správať. „Že sa zvieratká nebijú, nenadáva sa im, lebo sú, takisto ako naše deti, naším odrazom. Čo sme ich naučili, to doma máme,” hovorí a dodáva, že okrem toho si deti užijú so zvieratami množstvo zábavy doma, ale aj vonku v prírode, a môžu v nich nájsť svojho „životného parťáka”.

Pozor na ubližovanie

Je dôležité, aby deti videli, že my sa správame k zvieratám s rešpektom a neubližujeme im. V lete som na pláži videla, ako tri približne 10-ročné deti pitvali zaživa medúzu a rodičia sa na ne usmievali, ako sa pekne hrajú.

Podľa Annamárie Chynoradskej vie každé malé dieťa ublížiť, ak ho nevedieme k tomu, ako sa má správať k zvieratám. „Ak sme mu dobrým príkladom, všetko mu vysvetlíme, nebudeme sa s úsmevom prizerať, ako pitve žabu alebo chobotnicu, či ako zabíja lienku, nemyslím si, že by to nepochopilo,” tvrdí.

Deti môžu spolu so psami spoznávať prírodu na prechádzkach, pričom sa budú učiť ďalšie dôležité veci. „V lese psa nepustíme z vôdzky, lebo by naháňal divú zver a vysvetlíme mu prečo. Na dvore u babky psovi nedovolíme naháňať mačku a taktiež vysvetlíme, že sa mačička bojí a psík jej môže aj nechtiac ublížiť,” radí chovateľka papillonov.

Portál Psychology Today upozorňuje na to, že treba spozornieť, keď dieťa ubližuje zvieratám. Dieťa do šesť rokov si totiž ešte neuvedomuje, že zvieratá, rovnako ako aj ľudia, cítia bolesť, a v jeho prípade ide o experimentovanie.

Vo veku od šesť do dvanásť rokov si to však deti už uvedomujú a vo väčšine prípadov, ak ubližujú zvieratám, volajú v podstate o pomoc s hlbším psychologickým problémom. Ak zvieratá týrajú tínedžeri, väčšinou sa zapletú aj do iných foriem antisociálneho správania.

Pes a bábätko? 

Kedy je najlepšie bábätku predstaviť psa, je podľa Annamárie ťažko povedať. Závisí to od viacerých faktorov, napríklad od toho, či je pes veľký alebo menší, vychovaný, alebo si robí, čo chce, či je majetnícky k svojim majiteľom, žiarlivý. Ideálne by, samozrejme, bolo, ak by bol vychovaný, vyrovnaný a poslušný.

psík a dieťa

Aj v takom prípade však treba byť ostražitý. „Pes, akokoľvek dobre ho poznáme a veríme mu, je stále iba pes a jeho správanie môže byť nepredvídateľné, a na to treba myslieť neustále. Nikdy psa nenecháme samého s maličkým dieťaťom, a už vôbec nie s bábätkom,” upozorňuje mamička ročnej Emily.

Občas sa podľa nej môže stať, že sa pes bojí bábätka, nie opačne. Vtedy ho treba s bábätkom zoznamovať postupne, odmeňovať za pokroky a unaviť ho psychicky aj fyzicky. Nestresovať psa zbytočne pobytom v jednej miestnosti s plačúcim bábätkom. Raz príde deň a pes si pri dobrom vedení na dieťa zvykne. Ak sa vám zdá, že je to naozaj zlé, treba sa obrátiť na skúseného trénera, ktorý vám pomôže.”

Nechcem psa doma. Mám iné možnosti?

Nie všetci chcú mať psíka doma. Obzvlášť v prípade, ak bývate v byte. To však neznamená, že vaše dieťa musí byť automaticky obraté o také krásne zážitky. „Každý druhý víkend chodíme do útulku, vezmeme si jedného nášho obľúbeného psíka, ktorého už poznáme a vieme, že je pokojný a má rád deti, a ideme ho venčiť. Prechádzame sa v prírode, Davidko sa vyblázni, celý šťastný, že sa môže hrať so psom, a vybavené.  Po dvoch hodinách psa vrátime do útulku a ideme domov,” odporúča Ivana, mamička päťročného chlapca.

Aké zvieratá chcú mať deti doma okrem psov?

 

  • Mačky – Sú výborným spoločníkom a na rozdiel od psa nepotrebujú toľko starostlivosti. Netreba ich venčiť ani kúpať, a väčšinou nemajú problém ostať samy doma. Pozor však na príliš energické deti – mačky sa s nimi nebudú naháňať na dvore ako psi.
  • Korytnačky – Žijú veľmi dlho a nemusíte sa báť, že vaše dieťa v blízkej budúcnosti stratí svojho domáceho miláčika. Sú tiché a nepotrebujú až tak veľa starostlivosti. Netreba po nich vysávať chlpy z gauča, ale energické dieťa si s nimi až toľko zábavy neužije.
  • Rybičky – Nepotrebujú žiadnu pozornosť, ale naopak, deti sa im rady vyrozprávajú. Vyzerajú pekne a nezaberú veľa miesta. Treba im však pravidelne čistiť akvárium.
  • Škrečok – Nezaberie veľa miesta a nepotrebuje prehnanú starostlivosť či pozornosť. Treba však počítať s tým, že v noci bude možno trošku hlučný a hryzie, ak sa k nemu nesprávate pekne.
  • Morské prasiatko – Je veľmi obľúbené ako domáce zvieratko. Nepotrebuje veľa starostlivosti, ale dostatok miesta na pohyb áno. Hryzie menej ako škrečok. Odporúča sa však zaobstarať si aspoň dvoch, lebo sú veľmi spoločenské.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: