Ako tráviť s deťmi letné prázdniny

PR | 14. júl 2021
Ako tráviť s deťmi letné prázdniny
foto: dreamstime.com

Aby mohli rodičia vychovať spokojné deti, najprv musia byť spokojní oni sami. Preto odborníci odporúčajú, aby sa rodičia v prvom rade správne starali sami o seba, aby nezaťažovali deti vlastnými problémami či negatívnymi emóciami.

Čím viac empatie venujú rodičia sami sebe, tým viac pochopenia a lásky môžu dávať svojim deťom. Počas letných prázdnin obvykle trávia rodiny spoločne oveľa viac času, ako cez školský rok, preto je dobré tento čas naplánovať tak, aby prázdninové dni boli pre všetkých veselé - pestré a zaujímavé. 

Slnenie a športovanie 

Je všeobecne známe, že Slováci sú v Európe na špičke rebríčka osôb s nízkou hladinou vitamínu D. Štatistiky tvrdia, že nedostatkom vitamínu D trpí osem z desať ľudí. Väčšina obyvateľstva má teda dôležitého slnečného vitamínu menej, než je odporúčaná denná dávka, stanovená zdravotníckymi inštitúciami.

Aj z tohto dôvodu je dobré cez letné prázdniny slnečné lúče využívať, s deťmi chodiť do prírody a v rozumnej miere sa slniť, plávať a športovať. Športovanie v prírode podporuje zdravie a imunitu, no rozvíja aj vôľové vlastnosti detí – vytrvalosť a disciplínu. A upevňuje nielen svaly a kosti, ale aj rodinné vzťahy.   

Varenie a upratovanie 

Pohyb je prirodzenou životnou potrebou a jeho nedostatok má na zdravie detí nepriaznivý vplyv. No všetkého veľa škodí, preto cez letné prázdniny je dobré s deťmi nielen športovať, ale priučiť ich aj domácim prácam - upratovaniu či vareniu.

Keď pripravujete raňajky, nechajte deti poukladať na stôl taniere, salámy, syry, orieškové maslá a zeleninu. Počas prípravy obeda vás menšie deti môžu pri varení napodobňovať. Kuchynka pre deti je skvelým pomocníkom na to, aby sa priučili základom varenia. Vďaka detskej kuchynke môže dieťa pripravovať jedlá tak, ako to práve robíte vy a popritom sa jednoduchou, hravou formou učí postupnosť krokov pri varení.

Dobré je, ak deti od útleho detstva rodičia vedú k poriadkumilovnosti a zapoja ich aj do upratovania domácnosti. Detské hračky, drevené dekorácie, stolíky a stoličky môže zbaviť prachu aj celom malý predškolák. Väčšie deti možno cez prázdniny priučiť aj praniu bielizne. Stačí im vysvetliť, že textílie je dobré prať pri nižších teplotách, poučiť ich o triedení oblečenia, o dávkovaní pracích práškov, o výbere pracieho programu a o tom, že objem bubna má byť pri praní využívaný vždy len do troch štvrtín.   

Výchovné prostriedky 

Zodpovedná rodičovská výchova má používať láskavé, no účinné výchovné prostriedky, aby z detí vyrástli zdraví sebavedomí jedinci s povahovými vlastnosťami, ktoré možno obdivovať - s ktorými sa im bude dobre žiť. A skvelou príležitosťou, kedy sa možno svojim potomkom viac venovať a priučiť ich rôznym zručnostiam sú práve letné prázdniny.      

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: