Ako sa vyhnúť striám? So starostlivosťou o pokožku začnite včas a buďte dôsledná.

Redakcia | 7. november 2013

Nevzhľadné pajazvyčky, pokiaľ sa raz objavia, len tak nezmiznú. Našťastie im možno účinne predchádzať. Je ale treba začať so starostlivosťou o pokožku hneď na začiatku tehotenstva.

Nevzhľadné pajazvyčky, pokiaľ sa raz objavia, len tak nezmiznú. Našťastie im možno účinne predchádzať. Je ale treba začať so starostlivosťou o pokožku hneď na začiatku tehotenstva.

So striami sa počas tehotenstva stretáva zhruba 90 percent žien. Objavujú sa na bruchu, prsiach, stehnách… všade tam, kde sa pokožka naraz musí viac napínať. Na vine ale nie je rýchly prírastok na váhe. Za strie môžu i hormóny. „Už od prvého trimestra obmedzujú hormóny činnosť kožných buniek, ktoré majú na starosti produkciu kolagénu a elastínu. Pokožka sa sama nevie s ich nedostatkom vyrovnať a rýchlo stráca elasticitu,“ vysvetľuje doktorka Miluše Kotalíková, prečo je koža náhle tenšia a pokiaľ jej starostlivosťou nepomôžeme, ľahko popraská.

Drobné jazvičky najskôr nemusíme vôbec zaznamenať. Vznikajú nenápadne. Najskôr sa vplyvom hormónov zmení štruktúra pokožky. Hneď ako sa začne napínať, musia krehké kolagénové a elastínové vlákna prasknúť. „Tým vznikajú prvé drobné trhlinky, ktoré sú zo začiatku sprevádzané aj drobnou zápalovou reakciou,“ približuje vznik strií MUDr. Kotalíková.

Aby pokožka nepopraskala

Našťastie môžeme do tohto procesu kedykoľvek vstúpiť a svojej pokožke pomôcť. Čím skôr to urobíme, tým lepšie budú výsledky. „Mamičky by mali podporovať svoje kožné bunky, aby neprestávali kolagén a elastín produkovať,“ vysvetľuje MUDr. Kotalíková. Spoľahlivo a šetrne to vie napríklad bylinka Gotukola alebo Pupočník ázijský. „Dokáže priamo podporiť činnosť buniek, ktoré vytvárajú kolagén a elastín, a tým pomáha udržovať pružnosť kože,“ popisuje doktorka.

Gotukolu obsahuje nový Bepanthen Krém proti striam. Preukázané regeneračné účinky tejto byliny podporujú i ďalšie zložky krému. Dexpanthenol regeneruje bunky a podporuje ich zdravé zrenie. Glycerín sa stará o hydratáciu pokožky. A olivový olej zabezpečuje, že sa všetky účinné látky skutočne vstrebávajú do pokožky. Vďaka Bepanthen Krému proti striam môžu budúce mamičky výrazne znížiť riziko vzniku strií.

Jeho použitie je veľmi praktické. Dávkovač s pumpičkou zabraňuje prístupu vzduchu a zabezpečuje, že uzáver bude stále hygienický. „Bepanthen Krém proti striam doporučujeme vmasírovať na rizikové miesta aspoň dvakrát denne,“ pripomína MUDr. Kotalíková s tým, že konzistencia krému je veľmi príjemná a vôbec nevadí, keď niektoré mamičky natierajú svoje bruško i viackrát denne.

Gotu kola má v Azií tisícročnú tradíciu. Podľa indických liečiteľov dokáže táto bylina povzbudzovať telo, aby nahradilo poškodené tkanivo. Pomáha im údajne pri liečbe popálenín alebo ekzémoch. Na Srí Lanke ju obyvatelia používajú ako prostriedok k predĺženiu života. Aj vďaka Gotu kola sa čínsky bylinkár LiChing-Yuen údajne dožil 256 rokov (i keď tento údaj nie je doložený a niektoré zdroje uvádzajú jeho vek „iba“ 197 rokov).

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: