Ako prepašovať viac zeleniny do jedálnička? Skúste tento trik

Redakcia | 18. august 2021
Viac zeleniny

Ak máte doma malého antigurmána, ktorému sa pri pohľade na niečo, čo nie sú špagety či rybie prsty, kriví tvár smerom nadol, možno vám tento malý tip pomôže.

Riešenie môže byť úplne jednoduché – ak chcete, aby dieťa zjedlo viac zeleniny, naložte mu jej na tanier o to viac. Podľa istej štúdie viedli väčšie porcie zeleniny na detskom tanieri v priemere o 68 % zvýšenie objemu zjedenej zeleniny (ext. zdroj viac zeleniny).

Fuj zelenina? Skúste to takto
Prečítajte si tiež:

Fuj zelenina? Skúste to takto

Naložte viac zeleniny na tanier

V experimente sledovali 4 týždne deti vo veku 3 – 5 rokov. Výskumníci ale upozorňujú, že nezáleží iba na zväčšení porcie, no aj na vhodnej kombinácii daného jedla a zeleniny. Svoje urobí aj, akú pozíciu v rebríčku obľúbenosti vášho potomka to ktoré jedlo má. Podľa toho k nemu priraďujte aj obľúbenú či menej obľúbenú zeleninu.

Ak spárujete najobľúbenejšie jedlo dieťaťa s jeho menej preferovanou zeleninou, je menšia pravdepodobnosť, že z nej niečo zje, keďže táto zelenina nemá šancu konkurovať zvyšku taniera. Podobný efekt si vedci všimli aj u dospelých, no tu zohrávalo úlohu oveľa viac faktorov a výsledok tak nebol úplne jednoznačný.

Podľa ďalšej štúdie, nie je hlavným problémom odmietania zeleniny ich chuť, ako by sa mnohí domnievali. Až 76 % detí ju hodnotilo ako „v poriadku“ či „veľmi chutnú“. Vedci skúsili deťom ponúknuť namiesto čistej zeleniny, aj zeleninu dochutenú maslom a soľou, no objem zjedenej zeleniny to nijako nezvýšilo.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: