Aj vaše deti robia čudné veci? Táto mamička je už zo správania svojho syna zúfalá

Marika Koscelníková | 11. október 2018
Aj vaše deti robia čudné veci? Táto mamička je už zo správania svojho syna zúfalá
foto: Laura Jackel FB/ mamamia.com.au

Môj 19-mesačný synček je zamilovaný. Nie do svojho medvedíka, autíčka, ani vláčika. Jeho najväčšou posadnutosťou sú: koše.

Môj syn je posadnutý košmi

Kúpeľňové koše, kuchynské, červené, žlté, zelené, pouličné koše, špinavé koše, čisté koše. Má ich tak rád, že vždy, keď ide okolo nejakého koša, pozdraví ich, akoby boli živé. 

Vykríkne "Ahoj" z auta,keď zbadá nejaký kôš na ulici. Sleduje odnášanie odpadkov veľkými autami, smetiari sú jeho hrdinovia. 

Táto jeho malá posadnutosť košmi je na jednej strane sympatická, pretože máte doma čistú domácnoť,na druhej strane sa stala mojou nočnou morou. 

Leo sa zastaví a pozdraví kôš v banke, keď potrebujem niečo vybaviť a samozrejme, niečo do neho aj hodí. Je to roztomilé a smiešne, ale verte mi, že občas aj poriadne nepríjemné. 

obscesia

Náš najstarší syn Toby mal "bežnejšiu" posadnutosť autami a vlakmi, a z detských "podivností"miloval aj stropné ventilárory. Po čase ho to však prešlo. 

Sú takéto obcesie v detskom veku normálne? Nemám doma autistu?

S Leovou láskou s košmi som si však začala robiť starosti a navštívili sme klinickú psychologičku. 

Jej odpoveď ma upokojila: "Vo vývoji od veku 18 mesiacov až do veku troch rokov deti hľadajú rutinné a presné postupy, ktoré im pomáhajú. Rozvíjaním behaviorálnych rutín (ktoré môžeme považovať za obsedantné) si hľadajú istoty, konfort vo svete, ktorý nepoznajú. Batoľatá sú citlivé na stres, ešte to však nedokážu presne vyjadriť svovami, tak si hľadajú takéto rutinné barličky. 

Mať obsesie v tomto veku nie je nezvyčajné a v skutočnosti úplne bežné, keď sa zozanmujú so svetom. Vo veku od štyroch do piatich rokov to väčšinu deti prejde. Sú si istejšie. 

Rodičia by mali vyhľadávať profesionálnu radu o možných ochoreniach autistického spektra (ASD), ak sa opakujúce sa obsedantné správanie stáva jediným zameraním, ktoré narúša každodenné funkcie alebo interakciu s rodinou, alebo ak má dieťa problémy s interakciou s očným kontaktom a komunikáciou s ostatnými. V opačnom prípade ide o normálnu (niekedy frustrujúcu alebo nepríjemnú!) súčasť vývoja batoľaťa."

Tak ho nechávam zdraviť koše a vždy im niečo hodiť do bruška. Časom budem len spomínať na to, akú roztomilú zábavku mal  tento môj malý drobec.   

Je aj vaše dieťa niečim pobláznené? Napíšte nám o tom v komentári pod článkom. Ďakujeme :) 

Zdroj: www.mamamia.com.au/laura

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: