5 pravidiel, ako prísť bezpečne do školy

Redakcia | 2. október 2016
5 pravidiel, ako prísť bezpečne do školy

V prvých dňoch, týždňoch a mesiacoch sprevádza veľa rodičov svojich prváčikov na ceste do školy. Ale skôr či neskôr nastane pre každé dieťa moment, keď bude musieť zvládnuť túto cestu samo. Niekedy pešo, často ale pomocou verejných dopravných prostriedkov, autobusom alebo električkou. Prečítajte si, ako poradiť dieťaťu, aby sa z neho stal autobusový profík.

1.    

Na autobusovej zastávke vládne „mier“, to platí pre teba i tvojich kamarátov. Takže žiadne kmásanie, bláznenie alebo sácanie, inak sa môže ľahko stať, že sa niekto potkne a spadne do dráhy autobusu alebo na električkovú koľaj. A to je nebezpečné!

2.    

Keď príde autobus, najskôr nechaj všetkých ľudí v pokoji vystúpiť a až potom môžu nastúpiť noví pasažieri. Netlač sa, inak môže niekto spadnúť a ublížiť si.

3.    

Ráno, keď je ešte tma a aj niektorí vodiči bojujú s únavou, musíš byť dobre viditeľný. Svietiace nálepky, prívesky alebo prúžky na tvojom oblečení ťa urobia viditeľným aj pri nepriaznivom počasí.

4.    

Vždy si dobre zatvor aktovku, aby si sa niekde nezachytil alebo aby ti z tašky niečo pri bežaní nevypadlo. Nevešaj si na aktovku vrecúško s úborom alebo prezuvkami, lebo tie sa ľahko zaseknú vo dverách autobusu.

5.    

Autobus nie je diskotéka a ostatných cestujúcich ruší, ak robíš spolu s kamarátmi hluk. Vhodnejšie je rozprávať sa normálnym hlasom. Príliš veľký krik môže rušivo pôsobiť i na šoféra autobusu.    

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: