5 nebezpečných vecí, ktoré by mali vaše deti vyskúšať

Redakcia | 9. október 2017
5 nebezpečných vecí, ktoré by mali vaše deti vyskúšať

Dnešná tendencia vo výchove detí smeruje k tomu, že ich viac brzdíme ako motivujeme v činnostiam, ktoré sme my robili v detstve celkom bežne.

Všetko striktne kontrolujeme, na všetko existujú predpisy, obmedzenia, v každého rohu na náš číha nejaké potenciálne nebezpečenstvo.

Zužujeme a obmedzujeme tým prirodzený priestor, v ktorom by deti mohli získať množstvo nových podnetov, poznatkov a zručností.

Škola hrania

Gever Tulley založil Školu hrania. Treba podčiarknuť, že je to muž, pretože zvyčajne ženy - mamy sú tie, ktoré sa o deti viac boja, viac ich ochraňujú, menej dovolia. Preto ho deti po celom svete milujú. Pretože vyzýva a podnecuje deti k robeniu nebezpečných aktivít, ktoré ich fascinujú.

Prečítajte si: Zopár tipov na aktivity rozvíjajúce detskú predstavivosť

Nebezpečné aktivity, ktoré by deti mali vyskúšať

Nebezpečná HRA S OHŇOM

Neustále učíme deti, že zápalky do ich rúk nepatria. Iste. Dovoľte im ale spoznať oheň, princíp horenia a výhody, ktoré tento živel pre ľudstvo má, vo vašej prítomnosti. ukážte deťom, ako sa zapaľuje zápalka, ako sa zakladá oheň, ako horí drevo i to, ako sa dá mať ho pod kontrolou a v prípade potreby uhasiť.

Nebezpečné používanie VRECKOVÉHO NOŽÍKA

Tento malý nástroj fascinuje rovnako chlapcov ako dievčatá. Deti nie sú hlúpe a nechcú si ublížiť. Dôležité je vysvetliť a ukázať im základné pravidlá používania vreckového nožíka a nemusíte sa báť vložiť im ho do rúk. Ak budú rezať vždy v smere od seba, nemôže sa im nič stať.

Prečítajte si: Hry na rozvíjanie tvorivosti a samostatnosti

Nebezpečné HÁDZANIE OŠTEPOM

Cvičením hádzania vecí dochádza k stimulácii čelných a temenných lalokov, ktoré majú do činenia s vizuálnou ostrosťou a pochopením trojrozmerného priestoru. už bábätká rady vyhadzujú predmety z kočíka.

Pripravte oštepy spolu s deťmi, nastriekajte na trávu kruh pomocou farby v spreji a zábava sa môže začať. Deti si precvičia nielen fyzickú kondíciu, ale tiež pozornosť, presné zameriavanie a koncentráciu.

Fascinujúce ROZOBERANIE PRÍSTROJOV

Deti vnímajú fungovanie jednotlivých prístrojov v domácnosti ako samozrejmosť. Zväčša nič netušia o tom, ako celý princíp funguje a čo všetko je vo vnútri.

Preto, ak sa vám nejaký spotrebič pokazí, nevyhadzujte ho. Rozoberte ho spolu s dieťaťom na súčiastky, pokúste sa vysvetliť, ako jednotlivé časti fungujú. Rozšírite tak jeho poznanie o novú dimenziu.

Fascinujúce ŠOFÉROVANIE AUTA

Šoférovanie, to je niečo. Deti sú fascinované veľkosťou stroja, ktoré môžu riadiť. Púta ich najmä možnosť ovládania niečoho, čo je niekoľko násobne väčšie ako oni sami.

Otvára sa im celkom iný uhoľ ako z pozície pasažierov vzadu. Ak ide o menšie deti, posaďte si ich na kolená, pretože ešte nedočiahnu na pedále. Vyberte si osamotené parkovisko alebo poľnú cestičku a zasväťte deti do používania prevodovky či zákonov krútenia volantu.

Hry a aktivity na záhradu: zabavte deti, ktoré SA NUDIA...!

Zdroj:https://www.ted.com/talks/gever_tulley_on_5_dangerous_things_for_kids

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: