Za tajomstvami jesennej prírody

Mgr. Jarmila Hýroššová | 17. august 2017

Naučte deti citlivo vnímať poklady prírody. Pokiaľ máte možnosť, choďte k starkej na záhradu alebo k známym a pomôžte im pri zbere úrody. Aké by to bolo zažiť jeden-dva dni bez supermarketu?

Skúsenosti s prírodou nezažíva v súčasnosti každé dieťa. Kde už len dnes majú príležitosť vykopávať zemiaky alebo mrkvu, zbierať ovocie zo stromov a variť z nich výživu alebo z pšenice sami mlieť múku? Pri zbere úrody však deti získavajú dôležité zmyslové skúsenosti: hrabú sa v pôde ako krtko, robia z vlhkej hliny rôzne stavby, pri kopaní narazia na zemiakové hľuzy, ohmatávajú ich a navzájom porovnávajú.

Naučte deti citlivo vnímať poklady prírody

Varte a jedzte len to, čo nám vydala príroda. Ak nemáte vlastnú záhradu, choďte spolu s deťmi na trhovisko. Kúpte ale výlučne zeleninu a ovocie z vašej oblasti (teda žiadne exotické ovocie) a rozprávajte deťom o tom, kde úroda rástla a dozrela. Deti by mali chápať potraviny ako niečo hodnotné, a nie ako lacno zakúpený tovar, ktorého zvyšky putujú do odpadkového koša. S vlastnoručne nazbieranými alebo na trhovisku starostlivo povyberanými potravinami zaobchádzajú deti – i dospelí – spravidla starostlivejšie. Aj to je poďakovanie za úrodu – tentoraz v prenesenom zmysle.

Spracovanie úrody = veľká zábava!

Vaše deti sa budú čudovať, čo všetko sa dá pripraviť napríklad zo zemiakov a jabĺk. Zemiaky sú skutočnými umelcami premien. Dajú sa variť, piecť, výborná je zemiaková polievka, ale aj domáce hranolčeky a čipsy.

Sladké i slané čipsy

Čipsy pripravíme nasledovne: surové olúpané zemiaky nakrájame na strúhadle na uhorky na jemné plátky a usušíme v utierke. Plátky potrieme olivovým olejom a uložíme ich na vymastený plech jeden vedľa druhého. Pečieme v rúre pri teplote 220 °C približne pol hodiny. Po upečení môžete chipsy trochu osoliť a okoreniť. A teraz porovnajte domáce chipsy s tými z obchodu. V kúpených je oveľa viac tuku ako v domácich.

Aj z jabĺk sa dajú vyrobiť chutné čipsy. Treba len očistiť jablká, odstrániť jadrovníky a nakrájať ich na tenké plátky. Navliecť na tenkú šnúrku a zavesiť. Približne po týždni sú jablkové čipsy vysušené a môžete sa do nich pustiť.

Jablkové pochúťky

Veľmi rýchla je aj príprava jablkovej výživy: 2 kg očistených jabĺk (olúpaných, zbavených jadrovníkov a nakrájaných na kúsky), 600 g kryštálového cukru, 2 l vody – dajte uvariť. Po uvarení vodu zlejte a vo vychladnutej zmesi uvarte 4 zlaté klasy. Jablká rozmixujte, všetko spolu zmiešajte, naplňte do pohárov a vysterilizujte. 

Treťou jablkovou variáciou je jablková šťava: ovocie olúpte, zbavte jadrovníkov a s niekoľkými kvapkami citróna dajte do odšťavovača. Šťavu zriediť trochou minerálky.

Jeseň ponúka rôzne sorty jabĺk. Ukážte dieťaťu na trhovisku ich rozmanitosť. Kúpte si z každého druhu zopár jabĺčok. Doma si ich môžete spoločne poprezerať: Ako sa líšia výzorom a chuťou?

Hry s jablkami a zemiakmi

  • Jablkové preteky

Dve deti kľačia vedľa seba na štartovej pozícii. Pred každým z nich leží jedno jablko. Deti na štartovací signál vyrazia, plazia sa alebo štvornožkujú a posúvajú pritom jablko hlavou dopredu. Čie jablko prejde ako prvé cez cieľovú pásku?

  • Jablkové puzzle

Každý hráč dostane jedno jablko a rozkrojí ho na 5 – 7 častí. Potom sa každý pokúsi svoje jablko opäť poskladať. Kto má príliš malé rúčky, môže použiť malú pomôcku – špáradlo. Kto je hotový ako prvý?

  • Jablká na šnúrke

Dve jablká priviažeme stopkami na šnúrku a tú zavesíme do zárubne dverí. Šnúrka má byť taká dlhá, aby jablká viseli vo výške tvárí detí. Obaja hráči si dajú ruky za chrbát a pokúšajú sa chytiť jablko ústami a odhryznúť z neho. Kto v priebehu troch minút zjedol zo svojho jablka viac?

  • Jablková štafeta

Hra je vhodná na narodeninovú oslavu. Vytvoria sa dve družstvá. Vedľa každého z nich stojí prázdny kôš. V cieli sa nachádzajú pre každý tím dva rovnaké koše s rovnakým množstvom jabĺk. Na štartovací signál bežia obaja prví hráči z každého družstva a veľkou lyžicou vyberú z koša jedno jablko. Druhú ruku pritom nemôžu použiť. Jablko treba priniesť do prázdneho koša. Kto jablko stratí po ceste, musí sa vrátiť späť ku košu s jablkami.

  • Pyramída zo zemiakov

Deti sa pokúšajú postaviť zo zemiakov pyramídu. Potrebujú na to približne 2 – 3 kg zemiakov. Na skupinovú hru potrebujeme toto množstvo pre 3 – 4 deti. Kto postaví najvyššiu pyramídu bez toho, aby sa zvalila? Kto postaví pyramídu najrýchlejšie? Obmenou tejto hry je pyramída z cibule. Keďže je cibuľa hladká, potrebujú deti šikovnosť a trpezlivosť, aby sa im podarilo postaviť z nej pyramídu.

  • Horúci zemiak

Hráči sú rozmiestnení v priestore (záhrada, lúka...). Jeden hráč má v ruke „horúci“ zemiak. Hrá hudba a deti tancujú. Dieťa so zemiakom podá alebo hodí zemiak niekomu ďalšiemu. Ten ho musí chytiť a rýchlo zasa niekomu hodiť, lebo zemiak je veľmi „horúci“. Ak dieťa zavolá meno a dotyčný zemiak nechytí, musí ho zdvihnúť zo zeme. V určitom okamihu prestane hrať hudba. Dieťa, ktoré má práve zemiak v ruke, sa „popálilo“ a vypadáva z hry.

  • Šupka zo zemiaka (pre staršie deti)

Komu sa podarí pri šúpaní zemiakov vyrobiť najdlhšiu šupku?

Od žitka k chlebu

Skočte spoločne na nákup do bio predajne, kde dostať i celé obilné zrná. Možno nájdete u starých rodičov na povale alebo v pivnici mlynček na kávu alebo priamo na obilie. Nechajte teraz malých mlynárov a mlynárky, aby deň za dňom sami pomleli trochu žitka. Táto činnosť odoberie malým silákom prebytočnú energiu, kľučkou mlynčeka môžu otáčať už i veľmi malé deti. Pomleté žito skladujte v uzavretej dóze a keď ho budete mať dosť, upečte spolu s deťmi malý chlebík. Zároveň ide o poučný príklad, ako deťom vysvetliť súvislosť medzi kláskami obilia na poli a chlebíkom, ktorý jedia na raňajky.

Ako upiecť chlieb 

Prísady na jednoduchý recept:
400 ml vody, 1 lyžičku oleja, 2 lyžičky sušeného droždia, 100 g hladkej múky, 400 g celozrnnej múky, 1 lyžičku soli, 50 g rôznych semienok (ľan, slnečnica, sezam)

Postup: Zmiešajte olej, vodu a droždie. Na teple nechajte asi 30 minút postáť. Medzitým zmiešajte všetky ostatné ingrediencie potrebné na chlieb. Potom primiešajte kvások a dobre prepracujte. Cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť až na dvojnásobok. Chlebové cesto vložte do olejom vytretého a polohrubou múkou vysypaného plechu. V predhriatej rúre pečieme asi hodinu na 200 °C.

Mnohým deťom dnes chýbajú elementárne znalosti o udalostiach v prírode: poznajú síce najnovšie počítačové programy, vedia ovládať DVD prehrávač a sledujú, ktoré značky oblečenia sú práve „in“, ale keď sa ich spýtate, odkiaľ pochádzajú jablká, ktoré máte v kuchyni, kde rastú zemiaky a z čoho sa vyrába chlieb, odpoveďou je často dlhé mlčanie. Je úlohou nás, rodičov, príp. starých rodičov ukázať deťom tajomstvá prírody, oboznámiť ich s kolobehom života v nej, s pokladmi, ktoré nám každoročne vydáva – tak, aby na otázku, kde rastú zemiaky, neodpovedali „na strome“. Jesenný zber úrody vrcholí – tak vezmite košíky a užívajte si posledné teplé dni i rozmanité bohatstvo prírody.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: