Všetko, čo potrebujete vedieť o spánkovej regresii

Lepší spánok bábätiek | 1. február 2023
Spánková regresia
foto: Lepší spánok bábätiek

Spánok malých detí sa neustále mení. Pre rodičov je často náročné vedieť, prečo sa spánok ich dieťatka zrazu dramaticky zhoršil. Jednou z príčin je aj spánková regresia.

Čo je spánková regresia

Spánková regresia spôsobuje dočasné zhoršenie spánku dieťatka. Typicky sa objavuje v obdobiach veľkých psychomotorických míľnikov akými sú plazenie, sedenie, stavanie sa alebo rozvoj reči. Trvať môže aj 2 až 4 týždne. V praxi sa dieťatku môže zhoršiť zaspávanie na denné a nočný spánok. Počas zaspávania môže plakať, dlho zaspávať alebo môže spánok úplne odmietnuť a vynechať. Denné spánky sa môžu skrátiť na 30 minút a v noci sa môžu deti budiť veľmi často. Častokrát sa objavujú aj dlhé nočné bdenia. Počas bdenia sa regresia môže prejaviť zhoršenou náladou, odmietaním príkrmov, či separačnou úzkosťou.

Prvýkrát sa s ňou stretnete vo veku 3-4 mesiacov dieťatka. Neskôr ju môžete čakať v obdobiach veľkých psychomotorických míľnikov okolo veku 8-10 mesiacov, 12 mesiacov, 18 a 24 mesiacov.

Každá regresia je výsledkom správneho neurologického vývinu bábätka. Nevieme ju preskočiť a ani uponáhľať. Ale vieme, že má svoj koniec.

Čo ak za problémom so spánkom nie je regresia? 

Spánková regresia zďaleka nie je jedinou príčinou spánkových problémov dieťatka. Najmä ak dlhodobo vnímate, že spánok dieťatka nie je ideálny, treba hľadať dôvod niekde inde. Príčinou môže byť nevhodný spánkový režim dňa, neprimeraná dĺžka spánkov, chýbajúca spánková hygiena alebo spôsob akým dieťatko zaspáva a iné faktory. Ak si neviete dať zo spánkom rady, môžete sa poradiť s odborníčkami v Lepšom spánku bábätiek a zlepšiť ho pomocou spánkového poradenstva alebo pomocou prednášky o spánku podľa veku dieťatka.

Lepší spánok bábätiek

Ak chcete vedieť viac o spánku dieťatka a ako ho zlepšiť, sledujte na sociálnych sieťach profil Lepší spánok bábätiek.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: