EMO - (Ne)bezpečný životný štýl, ktorý ovplyvňuje mladých?

Miroslava Miková | 20. jún 2011

Informácie hýbu svetom a dnes si svet nevieme predstaviť bez internetu. Internet je rýchlym a neobmedzeným zdrojom informácií...

Informácie hýbu svetom a dnes si svet nevieme predstaviť bez internetu. Internet je rýchlym a neobmedzeným zdrojom informácií. Celosvetovo obľúbené informačné médium prinieslo so sebou neskutočné kvantum pozitív – ponúka odpovede na množstvo otázok, pomáha nadväzovať kontakty s inými ľuďmi prostredníctvom diskusných fór či sociálnych sietí. Anonymita ponúka ľuďom možnosť obrátiť sa na rôzne linky pomoci, psychológov či krízové centrá. Určite aj vy z času na čas využívate známu formulku: „Hoď do google.“ Nie je síce priamou odpoveďou na otázku zvedavca, ale vyhľadávače jednoznačne ponúkajú kvantum riešení.

Bohužiaľ aj vo svete internetu platí, že každá minca má dve strany. Nástrahy internetu, ktoré najčastejšie vyplývajú z jeho anonymity, číhajú už na malých používateľov virtuálneho sveta. Cestou hľadania životných priorít a budovania hodnôt prechádzajú tínedžeri, ktorí sú veľmi ovplyvniteľní a patria medzi najohrozenejšie skupiny internetovej populácie.

Viete, čo ohrozuje vaše deti na internete?

Prostredníctvom internetu sa mladí dozvedajú o drogách. Dnes nie je problém zistiť si najefektívnejší spôsob ich užívania, kombinovanie, návody na prípravu či miesta predaja. Mladé dievčatá často prepadajú poruchám príjmu potravy. Stačí sa dostať na fórum, kde diskutuje niekoľko dievčat trpiacich anorexiou či bulímiou a problém je na svete. Sebapoškodzovanie charakterizované ako opätovné vyjadrovanie psychickej bolesti fyzickou, ktoré je zároveň volaním o pomoc? sekty s rôznymi filozofiami fungovania, závislosti od internetu, návody na samovraždy – aj to ponúka internet.

V posledných rokoch sa novým vzorom pre tínedžerov stala skupina EMO, ktorá sa postupne formovala od príslušnosti k hudobnému štýlu, cez typickú módu až po nezdravé správanie, ktoré môže prerásť do depresie, sebapoškodzovania až samovraždy.

Pýtate sa, či je dôvod na obavy ak je vaše dieťa súčasťou EMO hnutia?

Odpoveď nie je jednoduchá. V prvom rade nepodľahnite panike, ak sa tínedžer zaraďuje do tejto skupiny. Členov v EMO skupine možno rozdeliť do viacerých kategórií a podľa toho možno odhadnúť aj riziko členstva v tomto zoskupení a mieru vplyvu na celkový život mladého človeka.

 „Emáci“, ktorí venovali hnutiu svoje srdce i telo spravidla trpia skutočnou duševnou poruchou. Výlučne vyznávajú EMO ako životný štýl. EMO filozofia je zmyslom ich života a vnímajú ju ako bezvýhradné poslanie. V živote mladého človeka sa objavujú deštruktívne motívy – sebapoškodzovanie, depresie a dokonca svoj život často končí samovraždou. Skutoční „emáci“ trpia naozajstnými depresívnymi stavmi. Ďalšou podskupinou EMO hnutia sú vodcovia, ktorí pochádzajú z dobre situovaných rodín a vyznačujú sa prívlastkom „naj“, ktorí platí pre všetky smery ich života. Spravidla ide o dospievajúcich, ktorí sa chcú zaradiť a najmä ukázať svoju „výnimočnosť“ vyplývajúcu často z dobrej finančnej situácie príbuzných. Treťou skupinou sú tzv. „emáci“. EMO pre nich predstavuje len zásterku, ktorá z nich robí trendových jedincov. Ich presvedčenie je vo väčšine prípadov predstierané a členstvo v skupine je skôr formalitou ako naozajstným vnútorným presvedčením. Oblečenie, depresie či známky sebapoškodzovania sú len hrou, vonkajším znakom príslušnosti ku skupine.

Na základe tohto rozdelenia možno tvrdiť, že naozajstné nebezpečenstvo spočíva v príslušnosti tínedžera k pravým EMO členom. Drvivá väčšina „emákov“ však patrí medzi normálnych mladých ľudí, ktorí majú potrebu sa niekam začleniť a spravidla netrpia žiadnym psychickým narušením. Podľa prieskumov ozajstnou depresiou trpí maximálne 5 percent členov EMO. Či už zastávate jeden alebo druhý názor, dôležité je správanie dieťaťa pozorovať, aby nepodľahlo negatívnym emóciám vedúcim k duševným problémom. Ak neviete, na ktorú stranu sa prikloniť, určite nezaškodí, ak sa vybavíte základnými informáciami, ktoré charakterizujú hnutie EMO a jeho filozofiu.

Čo je EMO?

Samotná skratka EMO vznikla zo slovíčka emotívny, ktoré vo veľkej miere charakterizuje „emákov“. EMO predstavuje osobitý životný prístup a zároveň sa vyznačuje svojráznym štýlom obliekania. Významným znakom je hudba, ktorá je zmesou hardcore a punku.

Imidž prívrženca hnutia EMO je nezameniteľný. Ofina, ktorá je najčastejšie čierna, zakrýva jedno oko. Obľúbené sú aj neprirodzené farby na ofine resp. ofina tvorí pruh v odtieni ružovej či fialovej. Mejkap je veľmi svojský a výrazný s prevládajúcou čiernou farbou. Kovová bižutéria a rôzne ďalšie kovové doplnky sú každodennou súčasťou odevu  v prevládajúcej čiernej, prípadne fialovej a modrej farbe. Veľmi častá je v odievaní kombinácia čiernej a výraznej ružovej. Dôležité sú obtiahnuté džínsy, tesné košele, okuliare a tenisky. Mladé dievčatá nosia čierne alebo červené sukne, ktoré sú skombinované s pruhovanými pančuchami. 

Aké sú pravidlá bytia EMO?

Na internete je množstvo webových stránok, ktoré ponúkajú návody k tomu ako sa stať EMO. Správny vyznávač hnutia EMO by mal chápať filozofiu svojho hnutia, oceňovať EMO hudbu, pretože EMO bol spočiatku hudobný štýl. Hudba má pomôcť nádejnému „emákovi“ nájsť svoje vnútorné presvedčenie byť EMO. EMO musí človek cítiť vo svojom vnútri. Veľmi podstatné, ak nie najdôležitejšie je EMO prežívanie života. EMO prívrženec pôsobí smutne, depresívne, neisto, ticho, placho, mrzuto alebo rozčúlene. Je sústredený na vnútorné prežívanie života. Osobnosť EMO je popisovaná ako citlivá, introvertná, deprimovaná so zlomeným srdcom. EMO hnutie má nielen svoju hudbu, ale aj poéziu, ktorá často opisuje nenaplnenú lásku, problémy vo vzťahoch a ťažkosti v oblasti emocionálneho prežívania života. Poézia sa nevyhýba témam samovrážd a smrti.

Zdroj: www.zodpovedne.sk
Smolík, J. - Subkultury mládeže. Uvedení do problematiky, Praha: Grada, 2010

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: