Chronologický vývoj dieťaťa - 34.- 36. mesiac života

Redakcia | 23. máj 2009

Dieťa je v období troch rokov už celkom dobre „zžité“ so svojím telom, a preto ho aj dobre ovláda. Obstojne behá, udrží rovnováhu, predpokladá a predchádza tak mnohým kolíziám.

Čo už dieťa  dokáže?
Dieťa je v období troch rokov už celkom dobre „zžité“ so svojím telom, a preto ho aj dobre ovláda. Obstojne behá, udrží rovnováhu, predpokladá a predchádza tak mnohým kolíziám. Aj zručnosti, ktoré súvisia so sebaobsluhou, sú už na vysokej úrovni. Dieťa sa samo dokáže najesť detským príborom, vie sa vyzliecť a takmer celkom obliecť, vie si zapnúť gombík alebo zips na nohaviciach.

Ruku, ktorá je u neho dominantná, používa pri väčšine činností. Kladie neuveriteľné množstvo otázok, až sa vám môže zdať, že spolu nevediete „normálny“ dialóg, ale iba odpovedáte. S neuveriteľnou trpezlivosťou kladie tisíckrát otázku „A prečo?“, až vaša schopnosť nájsť zakaždým tú správnu odpoveď zlyhá. Hop – aké milé poznanie pre dieťa. Jeho rodič nie je dokonalý...

Dieťa si uvedomuje svoju osobnosť a osobitosť a vyžaduje aj od ostatných, aby ho rešpektovali. Jednu minútu vystupuje navonok ako anjelsky dobré a druhú minútu sa zmení na panovačné a tvrdohlavé. Rozmary môžu byť na dennom poriadku, pripravte sa na ne! Dieťa by totiž rado rozhodovalo o sebe aj o druhých samo. Keď zistí, že to niekedy nie je možné, rieši to záchvatom hnevu.

Je preto na vás, aby ste stanovili rozumné hranice v správaní a vystupovaní a vaše dieťa tak získa potrebnú istotu. Na jednej strane by ste mali svojmu dieťaťu dôverovať a rešpektovať jeho apetít po slobodnom rozhodovaní. Na strane druhej mu poskytnite pevný a bezpečný základ, aby sa mohlo spoľahnúť, že mu ešte stále „kryjete chrbát“.

Čo môžete s dieťaťom robiť?
Dieťa sa veľmi dobre cíti v spoločnosti rovesníkov alebo o čosi starších kamarátov. Doprajte mu ich prítomnosť a nechajte ho, nech si svoje miesto v skupinke detí nájde samo. Hierarchia alebo usporiadanie je jednoznačné, veliteľom je vždy dieťa, ktoré má najviac síl a energie na vymýšľanie aktivít, ktoré dokáže zaujať svojou vynaliezavosťou a ktoré tým vzbudzuje najväčší rešpekt. Aj keď nebude to vaše hneď generálom, určite sa ním raz stane (ak už ním nie je doma).

Tréning „nasucho“
Detský kútik, materské centrum, ihrisko plné detí – to všetko je dobrým tréningom pred vstupom do materskej školy. Vaše dieťa je už pravdepodobne zrelé pre nástup do takéhoto zariadenia a asi už nad tým aj uvažujete...
Nechajte dieťa, nech sa čo najdlhšie venuje sebe a deťom okolo, neprerušujte jeho činnosť každých päť minút, nenoste mu nápoj, nechcite od neho, aby robilo to, čo chcete robiť vy. Skúste si sadnúť tak, aby ste boli nablízku, no dovoľte mu, aby na čo najdlhší čas riadilo svoj program samo. Možno budete prekvapení, ako dlho mu nebudete chýbať.

Pridajte sa
Možno sa dokáže váš drobec zahrať aj sám, no určite ho príliš neochudobnite o vašu spoločnosť a o spoločné zážitky z hry. Dieťa veľmi privíta, keď sa k nemu pridáte, keď si budete hádzať loptu alebo kopať, keď budete bláznivo špliechať vodu v bazéne, keď si s ním pokričíte alebo zabeháte.

 Tip MAMA A JA:  Ak dieťa nebude zvládať nejakú aktivitu tak ako vy, môže sa ho zmocniť pocit frustrácie a bezradnosti, môže sa začať hnevať, možno bude plakať...
Prerušte hru a snažte sa dieťa upokojiť. Pokračovať môžete neskôr.

Vhodné hračky
Farbičky, temperové alebo vodové farby, plastelína, nožnice so zaoblenými koncami, trojkolka, kriedy na chodník, detská fi tlopta, lopta na kopanie a hádzanie, knižky s krátkymi príbehmi, počítadlá, puzzle, stavebnice, bábiky s výbavičkou, zmenšeniny zvieratiek, modely autíčok...

Farebný svet
Naučte ho rozoznávať základné farby. Trojročné dieťa sa bude rado zabávať s kockami alebo s farebnými štipcami. Vyberte napríklad červený štipec a vyzvite dieťa, nech vám pohľadá rovnaký. Opakujte to aj s inými farbami. Neskôr farby prirovnávajte. Červenú k jahôdke, zelenú ku trávičke atď. Farby môžete precvičovať aj na prechádzke vonku alebo v babičkinej záhrade.

Ako mu môžete pomôcť?
Už od útleho veku môžete dieťaučiť pravdovravnosti a morálnej vyspelosti. Oceňte, keď bojuje za
svoju alebo kamarátovu pravdu. Na druhej strane ale (a to zdôrazňujeme), odmeňte ho pochvalou
aj vtedy, keď si uvedomí vlastnú chybu, alebo keď sa previní a prizná sa k tomu. Pravdu odmieňajte pohladením, úsmevom alebo objatím, nikdy ju netrestajte!

Raz – dva – tri!
Počítajte všetko okolo vás a denne mu ukazujte, koľko schodov treba ešte vyjsť k vašim dverám, koľko vtáčikov sedí na drôte, koľko detí vás čaká v parku, koľko... Počty od 1 po 5 určite o chvíľu zvládne a základy matematiky tak bude mať uložené pevne v malíčku.

Bez práce nie sú koláče
Nemyslí sa tým žiadna tvrdá drina, ide o to, vštepiť dieťaťu základy fungovania domácnosti. „Zjedol si keksík? Vieš, že papier patrí do koša!“ „Chcel by si ísť von? Upraceme najskôr spolu všetky hračky.“ Dieťa oboznamujte s tým, ako to vo vašej domácnosti funguje a čo sa bežne vyžaduje od každého člena rodiny. Dieťa bude veľmi rado svoju rolu zodpovedne hrať.

Pohyb a zase pohyb
Asi ste zistili, že každé dieťa rado behá, uteká, letí... V parku alebo na dvore – všetko jedno. Ideálne na koordináciu (a skúšku vašich nervov) sú rôzne preliezačky, podliezačky a kĺzačky, kde má možnosť samo vyskúšať, čo dokáže a ako ďaleko ho jeho odvaha pustí. Čím istejšie si bude vo svojich pohyboch, tým menej starostí a stresu to bude znamenať aj pre vás. Nebuďte preto príliš úzkostliví a skúste sa na takýchto miestach uvoľniť.

Kreslenie nadovšetko
Už mnohokrát spomínané kreslenie nadobúda v tomto období presnejšie kontúry. Dieťa už dokáže kresbičkou vyjadriť, čo chcelo znázorniť. Alebo je o tom presvedčené, že sa mu to podarilo dokonale (nič to, že vám sa tá machuľka na sloníka vôbec nepodobá), dieťa vám každú čiarku a každý obrázok presne popíše a pomenuje. Nechajte ho rozvíjať jeho fantáziu tak často, ako len chce.

Koleso, koliesko, okolesilo si sa...
Je práve vhodné obdobie na trojkolku alebo na detský bicykel s pomocnými kolieskami. Jazdou na svojom „tátošovi“ si dieťa posilňuje svaly lýtok a zlepšuje pružnosť členkov, nehovoriac o svaloch brucha a chrbta. Rodinný výlet na kolesách vám môže trvať o niečo dlhšie, ale určite to bude stáť za to!

Riekanky

Na pieskovisku
Spravím kopec pieskový,
hneď s ním budem hotový.
Vysypať a potľapkať,
kto sa ide so mnou hrať?

Vo vode
Nožičkami ako žaba,
žaba veru dobre pláva!
Rukami zas pod vodou,
plávanie je pre mňa hrou.
Kto to ešte nedokáže,
kolieskom si vypomôže!

Na schodoch
Jeden schodík,
dva schody,
dám si pozor
na nohy!
Trikrát stúpim
ľavou nohou,
doskáčeme
rýchlo domov.
Na piatykrát
dvere zavriem.
Kto je doma?
To nepoviem!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: