Akú dojčenskú fľašu? Poradíme vám!

Redakcia | 28. september 2016
Akú dojčenskú fľašu? Poradíme vám!

K nevyhnutnej výbave pre bábätko patrí aj dojčenská fľaša, najlepšie je, ak ich je viac. Ak dieťa pije sušené mlieko, ale aj ak je dojčené, je dobré mať v domácnosti pár fliaš.

Tak môže piť dieťa aj mimo domu (napr. počas prechádzok) alebo si môžete dovoliť raz za čas prespať noc, kedy pripravíte ockovi odstriekané mlieko v chladničke, ktorým potom bábätko nakŕmi. Množstvo rôznych dojčenských fliaš ale ich výber absolútne neuľahčuje. Existujú totiž v rôznych veľkostiach, sú vyrobené z rôznych materiálov a majú odlišný dizajn.

Materiál

Fľaše zo skla sa nepoškriabu na povrchu, môžu sa však rozbiť. Dieťa by preto nikdy nemalo pobehovať s takouto fľašou samé.

Fľaše z plastu sú šikovnejšie a ľahšie, ale čoskoro sa poškriabu. Pri výrobkoch z polykarbonátu je aj podozrenie, že uvoľňujú bisfenol A, čo môže vyvolať rakovinu. Takéto fľaše sa nesmú v žiadnom prípade zohrievať v mikrovlnnej rúre a vyhadzovať, ak sa poškodia. Niektorí výrobcovia ponúkajú aj fľaše, ktoré sú vyrobené na báze polypropylénu, ktoré sú bezpečnejšie.

Veľkosť

Veľkosť potrebnej fľaše sa orientuje prevažne podľa apetítu dieťaťa. Väčšina výrobcov ponúka fľaše s maximálnym obsahom 125, 240 a 330 ml. Na začiatok stačí najmenšia veľkosť. Bábätko bude v prvých týždňoch využívať tak polovicu fľaše pri každom jedení. Potom budete v prípade potreby zvyšovať množstvo a aj meniť cumeľ. Od cumľa s jedným otvorom môžete prejsť neskôr na cumeľ s dvomi alebo štyrmi otvormi, ktoré dieťaťu umožňujú piť rýchlejšie.

Dizajn

Ako praktické sa ukázali fľaše, ktoré majú väčší nalievací otvor. To uľahčuje nielen plnenie, ale aj čistenie. Systém, ktorý má zabrániť tvorbe vákuového efektu pri pití a tak ho uľahčovať, tiež nie je na zahodenie. Mnohí výrobcovia ponúkajú aj systémy fliaš, na ktoré sa dajú nasadiť rôzne cumlíky alebo ktoré sa dajú priamo napojiť na odsávačku. To je veľmi praktické.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: