Varíme drobcom: Polievka so zásmažkou alebo radšej bez?

Redakcia | 16. máj 2017
Varíme drobcom: Polievka so zásmažkou alebo radšej bez?

Zaradiť do výživy drobca zásmažku, alebo sa jej radšej vyhnúť? Prečítajte si názor odborníčky.

Vaša otázka:
Od akého veku dieťaťu môžem podávať polievočky so zápražkou? A aký tuk by som mala viac uprednostňovať, čo je zdravšie? Olej alebo klasické maslo?

Zavádzanie prvých príkrmov

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová z I. detskej kliniky DFNsP a LFUK: Výživa dojčiat v prvom roku prechádza veľkými zmenami.

Po ukončenom 6. mesiaci u dojčeného dieťaťa a po 4. mesiaci u dieťaťa na umelej výžive začneme postupne zavádzať prvý príkrm. Odporúča sa začať mäsovo-zeleninovým  príkrmom, ktorý sa stáva základom obeda.

Príkrm obohatíme dvoma kávovými lyžičkami rastlinného oleja (slnečnicový, repkový 5 – 10 g). Tak zabezpečíme primeranú dodávku polynenasýtených mastných kyselín.

Po 7. mesiaci môže mať mäsovo-zeleninový príkrm miesto polievky formu zemiakovej kaše s mäsovým hašé.

Po 6. mesiaci môžeme pripraviť tento príkrm 6-krát týždenne s mäsom a 1-krát týždenne miesto mäsa podáme jeden varený slepačí vaječný žĺtok

  • Varený slepačí vaječný bielok nepodávame v 1. roku života. 
  • V prvom roku príkrm rozhodne nezahusťujeme zápražkou.
Posledné 3 – 4 mesiace prvého roku života predstavujú postupný prechod na upravenú stravu dospelých, na rodinné jedlá.

V 9. – 10. mesiaci života dieťaťa po prvom a druhom príkrme postupne zaraďujeme do jedálnička upravenú stravu dospelých. Pravdaže v určitých medziach. Jedálniček dieťaťa sa stáva bohatším, môže byť teda aj farebne pestrejší. 
Prečítajte si: Aké bylinkové čaje ponúknuť drobcom?

Prechod na upravenú stravu dospelých

Pri prechode rodinnú stravu si treba uvedomiť, či sa v rodine dodržujú zásady správnej výživy: jesť menej tukov (mastné jedlá), menej cukrov a menej soliť.

V strave treba zvýšiť obsah vlákniny, čerstvej zeleniny a ovocia. Upravená strava dospelých má byť čo najvšestrannejšia, ale treba rešpektovať niektoré zásady:
  • Stravu nesolíme v prvom roku života a po jeho dosiahnutí tiež veľmi málo. Nekoreníme podstatne dlhšie, pretože obličky funkčne dozrievajú do veku dvoch rokov.
  • Prednosť dostanú varené a dusené jedlá, nie pečené a vysmážané. Pre najmenšie deti nie je vhodný ani vysmážaný rezeň, ktorý po vysmažení zbavíme obalu, ako to niektorí  rodičia radi robia.
  • V prvom roku príkrm rozhodne nezahusťujeme zápražkou. Ba dokonca ani v 2. roku života nie je dôvod používať klasickú zápražku.

Polievky (aj omáčky) zahustíme zemiakovým alebo kukuričným škrobom, ovsenými vločkami, nastrúhaným zemiakom, krupicovými haluškami, cestovinami a podobne.

Nie som zástancom jednostranného používania masla, oleja či masti. Pri varení ich treba používať s mierou a striedať podľa pokrmu, ktorý pripravujeme. 
Prečítajte si: Prevárať dojčenskú vodu alebo nie?
Prečítajte si: Soliť, alebo ochucovať bylinkami?

Viac dojčenských receptov nájdete na stránke www.mamaaja,sk, v sekcii RECEPTY.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: