Prečo by ste sa mali rozprávať so svojím bábätkom – aj keď vám nevie odpovedať

Marika Koscelníková | 2. január 2023
Prečo by ste sa mali rozprávať so svoiim bábätkom

Bábätká nie sú najlepšími partnermi na rozhovor, to je pravda. Môže sa vám zdať, že je zbytočné niečo im rozprávať, ale na slovách, ktoré poviete svojmu drobčekovi, záleží.

Deti sa začínajú učiť jazyk od narodenia

Od chvíle, keď sa dieťa narodí, sa dáva do pohybu celý jeho vývoj. Nedávna štúdia (ext. zdroj štúdia) dokonca ukázala, že vývin reči a jazyka sa začína už v prvých hodinách po narodení. Autor štúdie, Guillaume Thierry, profesor kognitívnej neurovedy na Bangorskej univerzite, vysvetlil: „Novorodenci priamo profitujú z toho, že sa s nimi hovorí už od prvých okamihov, keď opúšťajú maternicu. Je jasné, že „výživa rastu“ – zmena myslenia prostredím – sa začína už prvým dňom.“

Táto štúdia posilňuje to, čo vieme o tom, ako sa deti učia jazyk – prostredníctvom počúvania a pozorovania. A nikdy nie je príliš skoro začať im pomáhať učiť sa!

Porozprávajte sa so svojím dieťaťom, keď ste tehotná

Výskum ukázal, že deti po narodení uprednostňujú hlas svojej matky, pravdepodobne preto, že ho poznajú už v maternici. Prečítajte bábätkám v brušku rozprávku a porozprávajte sa s nimi! Dieťatko vníma váš hlas, vie, že sa mu prihovárate. Využite čarovných 9 mesiacov na to, aby ste sa vzájomne spojili.  

Nalaďte sa na svoje bábätko
Prečítajte si tiež:

Nalaďte sa na svoje bábätko

Rozprávajte sa s dieťaťom hneď, ako sa narodí

Stimulácia mozgu vášho dieťaťa množstvom nových slov a viet je jednou z najlepších vecí, ktoré preň môžete urobiť. Logopédi vždy odporúčajú rozprávať sa s dieťaťom často, aby sa posilnil jeho komunikačný rozvoj. 

Rozprávajte mu o tom, čo sa deje, čo práve robíte. Opíšte, ako pripravujete raňajky, kroky potrebné na obliekanie alebo to, čo vidíte v parku. To pomáha bábätkám naučiť sa vytvárať zvuky v našom jazyku, porozumieť vhodnej intonácii reči, naučiť sa nové slová a spájať slová do viet.

Prečo by ste sa mali rozprávať so svoiím bábätkom

3 spôsoby, ako pomôcť dieťaťu naučiť sa rozprávať

1. Hovorte pútavým tónom hlasu

Pravdepodobne sa s dieťaťom rozprávate iným spôsobom ako s dospelým, s iným rytmom a možno vyšším tónom. Tento špeciálny rodičovský jazyk používa správnu reč a gramatiku! Máme ho špeciálne "odložený" pre naše dieťa. 

Výskum (ext. zdroj výskum) ukazuje, že časté rozprávanie sa s dieťaťom v tomto špeciálnom rodičovskom jazyku im pomáha rozvíjať reč. Podvedome pekne artikulujeme, pekne skladáme vety a rozprávame sa s deťmi spisovne. To je to to, čo očakávame aj od nich. 

2. Naučte svoje dieťa používať posunkovú reč a gestá

Používanie gest alebo znakov môže pomôcť vášmu dieťaťu komunikovať skôr, ako povie svoje prvé slovo. Tu je príklad: Predstavte si, že sa hráte s kockami a skladáte vežu, nepodávajte dieťaťu kocky, nech si o nich požiada. Dieťa natiahne svoju drobnú ručičku, alebo sa na vás len pozrie a samo požiada o ďalšiu kocku. Takto sa naučí interakcii. Najprv formou znakov a gest, neskôr formuláciou požiadavky do slov. 

3. Čítajte spolu rozprávky

Stále dookola budeme opakovať to isté - čítajte deťom, čítajte s deťmi. Deti, ktoré počujú viac slov, sa nakoniec aj naučia a použijú viac slov. Jedna štúdia ( ext. zdroj štúdia) ukázala, že keď rodičia čítajú svojmu dieťaťu len jednu knihu denne, kým nastúpi do škôlky, počulo o 1,4 milióna slov viac ako deti, ktorým sa nečíta.

Dobrý dôvod na to, aby ste čítali svojim bábätkám, čo poviete? 

Zdroj: mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: