Nezostúpený semenník

Redakcia | 17. október 2016
Nezostúpený semenník

Vaša otázka: Môj dvojmesačný synček má nezostúpený pravý semenník. Narodil sa predčasne v 37. týždni. Ako sa takýto problém rieši? Máme šancu, že mu semenník zostúpi aj sám?

Pri nezostúpených semenníkoch je potrebné sledovať vývoj

Odpovedá Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký CSc.:  Nezostúpené semenníky u chlapcov po narodení nie sú zriedkavým javom. V tomto veku ide často o tzv. migrujúci semenník, kedy sú jeho zostupové cesty ešte otvorené a semenník podľa chladu či tepla vystupuje a vracia sa do mieška.

Prečítajte si aj:  Nezostúpené semenníky - je dôvod na paniku?

Niekedy ku koncu prvého roka sa vysoké percento takýchto semeníkov definitívne „usídli“ v miešku, čiže šanca je pomerne veľká. Stav je častejší u nedonosených chlapcov.

Ako teda reagovať? V prvom rade je dôležité, že o tom viete a teda je tu istota, že budete (vy, aj pediater dieťaťa) sledovať vývoj a nepremeškáte prípadný potrebný zákrok. Pri kúpaní v teplej vode sa môžete hmatom presvedčiť, či semenník nezostupuje do mieška. Ak bude stav pretrvávať aj okolo jedného roka veku, bude potrebné synčeka vyšetriť u detského endokrinológa a urológa. Tí zvážia ďalšie riešenie.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: