Narodilo sa nám dieťatko: ČO dokáže 1. mesačné bábätko

Alexandra Okálová | 31. august 2019
Narodilo sa nám dieťatko: ČO dokáže 1. mesačné bábätko

Práve sa vám od základov zmenil život. Vstúpilo doňho malé voňavé bábätko a už nikdy nebudete sami. Čo vás čaká v prvom mesiaci jeho života?

 Prvé týždne s novorodencom sú magické, ale aj nesmierne náročné. Vzájomne sa spoznávate, zisťujete, čo dieťa potrebuje, učíte sa ako ho správne nakŕmiť, uspať, ktorý druh plaču čo znamená. Je toho tak veľa, čo musíte obaja zvládnuť, ale nemajte obavy, o pár týždňov získate prax, akoby ste matkou boli odjakživa.

1. mesiac života bábätka v číslach

Koľko spinká bábätko

Každé bábätko je iné, a tak je to aj s jeho spánkom. Spočiatku to môže byť celkom chaos a bábätko môže mať prevrátený deň a noc, ale spravidla bude spinkať v krátkych intervaloch päť a viackrát za deň, dohromady aj14 – 20 hodín. V priemere je to 16,5 hodiny denne. 

Koľko papá bábätko

V prvých týždňoch sa dieťa dojčí 8-12-krát za deň. Ideálne na požiadanie. Ak neprikrmujete, je veľmi ťažké odhadnúť, koľko dieťa vypilo (Môžete to zistiť vážením pred a po každom kŕmení.) ale najdôležitejšia je aj tak jeho spokojnosť a primerané priberanie. 

Koľko priberie bábätko

Plne dojčené bábätko v prvom mesiaci priberie 200 – 250g za týždeň, veľkí jedáci dokonca 350 – 490g za týždeň. To sú však tabuľkové čísla, a keďže na priberanie vplýva mnoho faktorov, a jeden týždeň môže dieťa pribrať viac, kým druhý menej, netreba hneď robiť paniku, ak nie ste „v norme“. Stačí všetko sledovať a prípadné odchýlky konzultovať s pediatričkou. 

Koľko plienok potrebuje bábätko

Novorodenec potrebuje za deň až 12 plienok (aj tých najkvalitnejších), pretože je potrebné ho prebaliť pred aj po papaní. A pokiaľ ide o stolicu, 5-8 pokakaných plienok je úplne v norme, v závislosti od množstva prijatého mlieka.  

narodilo sa nám bábätko

Na detský plač nepotrebujete slovník

Plače vaše bábätko a vy neviete prečo? Buďte radi, že plače! Je to znamenie, že je všetko v poriadku. Počas prvých mesiacov to bude jeho jediný spôsob komunikácie. Vašou úlohou teraz je pozorovať ho a postupne prichádzať na to, čo ktorý druh plaču znamená. 

Bábätko môže plakať inak, keď potrebuje prebaliť, inak, keď je hladné, keď mu  je chladno alebo teplo alebo ho niečo bolí (kolika), či potrebuje pomojkať. Deň po dni sa budete zlepšovať a po mesiaci z vás bude skutočná profesionálna „prekladateľka plaču“ vášho dieťaťa. A pripravte sa na to, že na prekladateľku sa budete hrať často, pretože 90 percent bábätiek spočiatku dokáže plakať 15-60 minút aj niekoľko krát denne. Samozrejme, aj utíšiť plač sa postupne naučíte. Môžete skúsiť spievať mu, kolísať ho alebo, najosvedčenejší spôsob – ponúknuť bábätku prsník. 

Čo dokáže 1-mesačné bábätko

  • Po položení na bruško udrží hlavičku na niekoľko sekúnd v 45-stupňovom uhle, kým ju stihne pretočiť z jednej strany na druhú.
  • Keď je na brušku, zadoček vystrkuje hore, pričom rúčky a nôžky má schované pod telíčkom.
  • Rúčky má zaťaté v pästičke so schovaným palčekom.
  • Dokáže zamerať pohľad na tvár človeka.
  • Dotkne sa rúčkami tváre.

Niektoré deti v tomto veku dokážu:

  • Vydávať iné zvuky okrem plaču
  • Usmiať sa, keď sa naňho usmejete

narodilo sa nám bábätko

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: