Čo spôsobuje novorodeckú žltačku a zvýšenú hladinu bilirubínu?

Redakcia | 20. október 2016
Čo spôsobuje novorodeckú žltačku a zvýšenú hladinu bilirubínu?

Moje dieťa malo silnú novorodeneckú žltačku, ktorá len veľmi pomaly ustupovala. Čo zvýšenú hladinu bilirubínu spôsobuje?

Manžel má krvnú skupinu AB, ja 0, obaja Rh faktor pozitívny – súvisí to s novorodeneckou žltačkou?

Novorodeneckú žltačku má takmer každé dieťa po narodení

Odpovedá MUDr. Katarína Vicianová:  Novorodeneckú žltačku prekonáva takmer každé dieťa po narodení – vo väčšine však je takmer nezistiteľná a nazývame ju fyziologickou. Ak je výraznejšia a hladiny žlčového farbiva – bilirubínu sú vysoké, takúto žltačku už nazývame patologickou.

Príčiny sú komplexné. Najvyšší podiel má rozpad nadbytočných červených krviniek, ktoré potrebovalo dieťa pred narodením – hemolýza. Bilirubín vzniká z krvného farbiva hemoglobínu. Druhou príčinou je nedostatočná „úprava“ v pečeni a treťou je spomalené vylučovanie.

 Výrazná hemolýza – rozpad krviniek

– vzniká pri nezhode Rh faktoru a krvných skupín AB0 systému. Pri tejto forme hovoríme o hemolytickej chorobe novorodencov.

Hladiny neupraveného bilirubínu a žltačka tak môžu ísť do hodnôt, ktorými sa poškodí mozog dieťaťa. Takýto stav sa rieši komplexnou liečbou a v krajnom prípade aj výmenou krvi dieťaťa. K nezhode môže dôjsť, ak je matka Rh negatívna (tzv. Rh inkompatibilita), alebo skupiny 0 (manžel AB, alebo A, B – skupinová inkompatibilita – čo je aj váš prípad).

Skupinové inkompatibility sú spravidla miernejšie a na rozdiel od Rh inkompatibility sa počtom tehotností ich vážnosť nestupňuje.

Zaujíma vás táto téma? Prečítajte si o novorodeneckej žltačke viac!

Nezrelosť pečene 

teda jej schopnosti upraviť bilirubín na rozpustnú formu – je druhým dôvodom žltačky. Túto schopnosť môžu znižovať ženské hormóny, ktoré sa nachádzajú v materskom mlieku. Vtedy hovoríme o žltačke z dojčenia. Táto forma je však len mierna a bolo preukázané, že má ochranný účinok pre dieťa, pretože bilirubín v mierne zvýšenej forme pôsobí ako antioxidant – ochrana tkanív pred toxickými kyslíkovými radikálmi. Určite nie je namieste pre pretrvávajúcu žltačku prerušiť dojčenie.

Zvýšený bilirubín pri žltačke možno účinne rozkladať svetlom – tzv. fototerapiou. Deti sa umiestňujú pod fototerapeutické lampy, ktoré sú podobné soláriám, avšak s modrým spektrom svetla, ktoré je najúčinnejšie. Pri miernych formách je možné využiť aj slnečné žiarenie na kožu celého tela – aj cez sklo. Treba však chrániť dieťa pred možným prehriatím či neprimeraným opálením.

Mohlo by vás ešte zaujímať: Ako stimulovať vývin novorodenca v 1. mesiaci?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: