Ako predĺžiť interval medzi každým dojčením?

Redakcia | 14. apríl 2017
Ako predĺžiť interval medzi každým dojčením?

Ako často by mala mamička dojčiť svoje bábätko?

Vaša otázka:
Švagriná má syna (narodil sa s pôrodnou váhou 3,2 kg), ktorý pravidelne pri dojčení po piatich minútach zaspáva. Neviem, či pije dostatočne, pretože si vyžaduje ďalšie mliečko po 1 až 1,5 hodine. Inak bábätko priberá poriadne – teraz má 5,5 kg a aj pravidelnú stolicu. Chcela by som sa spýtať, či sú nejaké možnosti, ako predĺžiť interval medzi dojčením, samozrejme, nie na úkor vypitého mliečka. Najmä noci sú pre časté vstávania dosť vyčerpávajúce. 

Aké intervaly by sa mali dodržiavať medzi dojčením

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová z I. detskej kliniky DFNsP a LFUK: Aj na vašu otázku sa mi odpovedá dosť ťažko.

Nakoľko neviem, ako je dieťatko staré, hoci má 5,5 kg a podľa vás priberá poriadne. Toto je pre mňa dôležitý údaj, že jemu tento spôsob dojčenia vyhovuje. 

Podľa základných zásad dojčenia treba dojčiť podľa záujmu dieťaťa, a nie podľa presne stanoveného harmonogramu.

Platí zásada, že dieťa má piť vtedy a tak často, ako samo chce. Neexistujú jednoznačné pravidlá, ako často by malo dieťa jesť – niektoré pijú 6-krát, iné aj 15-krát za deň.

Treba si uvedomiť, že materské mlieko sa strávi rýchlejšie, preto dojčené dieťa pije častejšie ako dojča na umelom mlieku.               

Častou chybou rodičov je, že normálne, fyziologické prejavy dieťaťa bývajú považované za hlad.

Nepokoj a krik dieťatka nie je iba známkou hladu a nedostatku výživy. Krikom sa dožaduje spoločnosti, oznamuje chlad, smäd, bolesť bruška, tlak plienky či oblečenia a pod.

Prečítajte si: Malý prekladový slovník detského plaču
Preto nech švagriná nereaguje na synčeka ihneď jeho priložením k prsníku. Ďalšou zásadou dojčenia je, že dieťa má piť dovtedy, kým sa dostatočne nenasýti.

Treba sa riadiť záujmom dieťaťa. Niektoré dieťa sa nasýti za päť až desať minút, iné za štyridsať. Sú deti, ktoré vypijú celú dávku bez zastavenia, iné prestávky potrebujú. Skúste poradiť švagrinej aby neodložila dieťatko od prsníka, len čo prvýkrát prestane piť.

Treba ho nechať na prsníku oddýchnuť. A aj skúsiť budiť. Buď bude o chvíľu pokračovať v pití, alebo pustí bradavku, prípadne zaspí. Možno sa švagrinej takto podarí predĺžiť interval medzi dojčením.

Ak by ste si nevedeli naďalej rady, treba vyhľadať certifikovanú poradkyňu dojčenia vo vašom okolí, ktorá skontroluje i techniku dojčenia, prípadne nájde niekde menší problém. Ale, držte sa toho, že dieťatko dobre priberá.
Prečítajte si: 8 zásad úspešného dojčenia

Prečítajte si: Technika dojčenia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: