Aké ovocie dojčatám?
Leto praje jedlám z ovocia a zeleniny. Ak svojmu dieťatku práve zavádzate príkrmy, dbajte pri príprave ovocia na dôležité zásady.
Jablká, hrušky, melón...
Dojčatám sa odporúča podávať radšej ovocie menej aromatické, čo sa týka farieb, ideálne je zelené, žlté, červené. Medzi druhy ovocia, ktoré zriedka vyvolávajú alergické reakcie, patria: hrušky, jablká, melón, čerešne, hrozno, čučoriedky, slivky, mirabelky, marhule, banány. Citrusové a exotické ovocie do stravy dojčaťa nepatrí. Keď sa po prvých narodeninách stáva z vášho dojčaťa batoľa, môžete skúsiť už aj citrusy. Ovocie podávané deťom nesmie obsahovať kôstky, zrniečka, šupky, aby nedošlo k ich vdýchnutiu.
Nie je jedno, ako ho pripravíte:
• Používajte vždy čerstvé ovocie.
• Ovocie pripravujte šetrne, aby sa nezničili vitamíny: šúpte
a strúhajte ho na nehrdzavejúcom strúhadle, ideálne na plastovom.
• Ak na potravine zistíte hnilobu, nevykrajujte ju a ovocie už nepoužívajte. Ak je len malá časť potraviny napadnutá plesňou viditeľnou voľným okom, znehodnotená je už celá potravina, aj keď to zatiaľ nevidíte.
• Nedojedené zvyšky ovocia neskladujte.
• Ak dieťa odmieta príkrm, skúste do hotového jedla pridať malé množstvo materského mlieka, možno mu jedlo zachutí.
• Ak zo začiatku dieťa pokrm odmieta, nenúťte ho, radšej skúste iný.
• Na prípravu jedál pre dojčatá používajte vyhradený riad.
• Pri umývaní vylúčte silné čistiace prostriedky, radšej používajte len horúcu čistú vodu.
• Podávajte deťom radšej menšie množstvá a častejšie.
Prvé príkrmy - kedy a aké OVOCIE?
Čerstvé alebo varené?
Ak zo začiatku dieťa pokrm odmieta, nenúťte ho. Mimochodom, tepelne spracované potraviny majú nižší obsah alergénov ako potraviny v surovom stave. Preto nové potraviny ponúkajte najskôr varené alebo dusené.
A čo mrazené ovocie?
Vďaka tomu, že pri zmrazovaní sa v ovocí zachováva časť vitamínov (až cca 75 %) a minerálnych látok, je zmrazovanie ovocia vhodnejším spôsobom spracovania než konzervovanie. Pri rozmrazovaní ovocia používajte studenú vodu, ktorá proces rozmrazovania urýchli, pretože ak by ste ho nechali voľne stáť, až kým sa nerozmrazí, aktivuje sa v ovocí proces množenia baktérií.