Výživa starších žiakov a mladistvých

MUDr. Monika Antošová | 15. marec 2019
Výživa starších žiakov a mladistvých

Energetický príjem sa zvyšuje. je dôležité dbať na správne zloženie potravy.

Výživa  deti školského veku od 12 do 15 rokov je ovplyvnená nástupom puberty. Puberta je hormonálne podmienený proces, kedy dieťa fyzicky dospieva a veľmi intenzívne sa zrýchľuje jeho rast. Hovoríme o rastovej akcelerácii.

V tomto období sa ukončuje etapa vývoja kostry, svalstva,  tukového tkaniva. Začínajú sa objavovať výraznejšie rozdiely v stavbe tela medzi dievčatami a chlapcami. U dievčat sa zvýrazňuje množstvo telesného tuku, u chlapcov zasa dochádza k nárastu svaloviny a rastu kostí do dĺžky.

V tomto vekovom období sa začínajú objavovať následky nesprávnej výživy v predchádzajúcom období a tiež následky nesprávnej životosprávy. V období rastového zrýchlenia pri nedostatočnom prívode vápnika sa môžu objaviť ochorenia kosti, pri nadmernom prijme potravy a nedostatočnom pohybe sa objavuje obezita. V tomto vekovom období sa objavujú prvé príznaky mentálnej anorexie alebo bulímie.

Zásady stravovania staršieho školáka

  • Dbať na pravidelnú stravu.

  • Dospievajúci majú väčšinou veľkú chuť k jedlu, je potrebné zabrániť nevhodnému výberu potravín pri rýchlej túžbe nasýtiť sa.

  • Stravovanie vo ,,fast foods" vedie k vysokému prívodu nezdravých tukov a tým aj energie, čím je potlačený príjem iných dôležitých látok pre organizmus (bielkoviny, vápnik, vitamín A  ap.)

  • Je treba zvýšiť príjem bielkovín zvlášť u chlapcov, pre potreby rastu svalovej hmoty.

  • Rast kosti o oboch pohlaví vyžaduje zvýšený prívod vápnika až 1200mg/deň,  (1 liter kravského mlieka obsahuje 1200mg vápnika, jeden 150g jogurt obsahuje 270mg vápnika).

  • Bohaté na vápnik sú aj ryby, vaječný žĺtok, fazuľa, sója, špenát, vlašské orechy, mandle či mak.

  • U menštruujúcich dievčat zabezpečiť dostatočný príjem kyseliny listovej a železa (zelenina, mäso, špenát).

  • Sú zvýšené nároky na potrebu vitamínov B (obilniny, klíčky).

  • Dbať na dostatočný príjem potravín obsahujúcich vlákninu.

  • Treba dodržať pravidelné stravovanie, optimálna frekvencia je 5 denných jedál.

Čo má obsahovať správny jedálniček školáka

  • Mliečny výrobok prakticky pri každom jedle.

  • Celozrnné pečivo a obilniny 2x denne.

  • Strukoviny najmenej 1x týždenne.

  • Mäso, rybu alebo by malo mať  dieťa  minimálne jeden krát denne.

  • Ovocie nebo čerstvú zeleninu  niekoľkokrát denne.

  • Prílohy k jedlu, cestoviny, zemiaky  či ryžu, pečivo, varenú zeleninu  aspoň 1x denne.

  • Dbať na dostatočný príjem tekutín.

  • Často vyhľadávané sladké nápoje zásobujú organizmus zbytočne vysokým prívodom cukrov, tým aj energie bez prívodu iných, organizmu prospešných látok.

Potreba energie u školákov na deň

Dievčatá: 2200kcal /24 hodín

Chlapci: 2500-300kcal / 24 hodín

Vhodné zdroje živín

Bielkoviny

biele hydinové alebo chudé bravčové a občas hovädzie mäso, ryby, mliečne výrobky a tvaroh 

Sacharidy 

celozrnné obilniny, zemiaky, cestoviny a ryža, ovocie a zelenina v množstve  aspoň 3 až 4 porcie denne 

Tuky 

Vhodné sú vo forme rastlinných olejov, olivového oleja a v morských rybách.

Výživa mladistvých (15 - 18 rokov)

Jedálny lístok dospievajúcich sa už nemusí výrazne líšiť od jedálneho lístka dospelých. Rozhodne by mali i naďalej dbať na zásady zdravej výživy, aby ich strava bola pravidelná, bez zbytočne veľkého množstva jednoduchých sacharidov a tukov s nevhodným zložením.

Mnoho dievčat v tomto veku (ale aj mladších) drží rôzne diéty, pričom ich hmotnosť nie je vysoká. Tým sa vystavujú riziku najrôznejších ťažkostí (podváha, rýchle a časté výkyvy hmotnosti, anorexia, strata menštruácie a pod.), ktoré sú spôsobené nedostatkom energie a dôležitých živín.

  • Pretože i v tomto období života deti stále rastú a ich organizmus sa vyvíja, mali by jesť dostatočne pestrú stravu bohatú na vitamíny a minerálne látky
  • Množstvo vlákniny už v podstate zodpovedá hodnote odporúčanej dospelým, môžu teda bez obáv jesť prevažne celozrnné pečivo a ďalšie celozrnné výrobky. Pretože sú ,,skoro dospelí", mal by ich jedálny lístok byt viac zameraný na prevenciu civilizačných ochorenie, predovšetkým srdcovocievnych
  • Uprednostniť nízkotučné potraviny.
  • Alkoholické nápoje nie sú vhodné ani v tejto vekovej skupine, ani príležitostne.

Chyby v stravovaní

  • vynechávanie raňajok alebo obeda a dojedanie večer        
  • vysoký príjem cukrov zo sladkostí a sladených nápojov     
  • nižšia pohybová aktivita vo voľnom čase       
  • náhrada vareného teplého jedla „fastfoodovým"      
  • experimentovanie s diétami, najmä u dievčat túžiacim po super štíhlej postave: prísna nízko sacharidová diéta s rýchlym úbytkom váhy vedie k jojo efektu a výsledkom je vyššia telesná hmotnosť ako pred diétou .      
  • trvalé odmietanie stravy môže skončiť ako život ohrozujúce ochorenie mentálna anorexia   

Kontrola stravovania napriek veku je naďalej potrebná. 

Napriek veku, je potrebné z času na čas skontrolovať životosprávu mladistvého. V období puberty sa začínajú prejavovať genetické predispozície na určitý typ postavy a sklon k nadváhe sa zvýrazní práve nesprávnym stravovaním. Rovnako je treba sledovať prvé príznaky poruchy príjmu potravy a prvé príznaky možnej mentálnej anorexie. Realita je bohužiaľ taká, že skôr si ochorenie všimnú susedia ako rodičia.

Pitný režim u školákov a mladistvých

Pitný režim je  jedna zo základných zásad racionálnej výživy vo všetkých vekových kategóriách. Obzvlášť dôležitý je optimálny pitný režim v populačnej skupine detí v školskom veku a dospievajúcich. Celkový obsah vody v tele je 55-70%. Voda významne ovplyvňuje metabolizmus na všetkých úrovniach.  

Funkcia vody v organizme

  • voda je nosičom minerálov, stopových prvkov a ďalších elementov
  • hlavná časť našej krvi je voda
  • je dôležitá ako hlavná zložka pri vylučovaní škodlivín obličkami
  • plní najdôležitejšiu úlohu pri  termoregulačných  procesoch  (udržuje konštantnú telesnú teplotu) a chráni organizmus pred prehriatím
  • nedostatkom vody sa zhusťuje krv, tým sa zníži jej tlak, čo môže to viesť až ku kolapsu, zhorší sa odvod splodín 

Denná potreba tekutín v tomto období je 50-70ml na kg hmotnosti.

Potreba  tekutín závisí na teplote a vlhkosti vonkajšieho prostredia a na telesnej aktivite dieťaťa. V horúcom lete, ale aj v zime pri pobyte v prekúrených suchých miestnostiach je potreba vyššia ako sa uvádza. Strava bohatá na vodu môže bežne nahrádzať až štvrtinu prijímaného množstva tekutín.

Prejavy nedostatku tekutín

  • únava, malátnosť, spavosť, podráždenosť, bolesti hlavy, suchá a málo napätá koža, suché sliznice, prepadnuté oči
  • slabé močenie, tmavožltý moč, zápcha
  • opakované infekcie močových ciest 

Vhodné nápoje

  • Ideálny nápoj je čistá voda pre všetky vekové kategórie.
    Ovocné alebo bylinkové čaje, avšak bylinkové čaje s liečivými účinkami by sa mali podávať iba v období choroby.
  • Silný čierny čaj a káva sa nepočítajú do pitného režimu detí ani dospelých, pretože organizmus odvodňujú, môžu spôsobovať podráždenie žalúdka. Pre pitný režim detí nie sú vhodné ani z toho dôvodu, že obsahujú kofeín.
  • Minerálne vody v obmedzenom množstve, minerálky by nemali tvoriť viac ako 1/3 prijatých tekutín za deň, je potrebné striedať druhy minerálnych vôd, uprednostniť vody s nízkym obsahom minerálov.
  • Sýtené nápoje nie sú vhodné.  Bublinky v niektorých nápojoch sú vytvorené oxidom uhličitým (CO2). Ten  pri častej konzumácii môže spôsobovať nafukovanie či prekyslenie žalúdka.
  • Z ovocných džúsovuprednostňujme výrobky pasterizované, bez obsahu umelých sladidiel, zvlášť 100%, podávané riedené vodou v pomere 1:1,  rovnako ako minerálkami ani džúsmi nemôžeme kryť celodennú potrebu tekutín.
  • Zdravému dieťaťu, ktoré má dostatok pohybu, sladené nápoje v primeranom množstve nijako neublížia, ale ako náhle má pohybu menej (napr. začne tráviť viac času pri televízii alebo počítači), môžu prispieť k vzniku nadváhy alebo obezity.

Nevhodné nápoje 

  • ochutené minerálky, silný čaj, káva, chinínové nápoje, alkoholické nápoje, energetické nápoje
  • sladené nápoje sú zdrojom energie a sacharidov, prudko zvyšujú hladinu krvného cukru a navyše nedokážu dostatočne uhasiť smäd 
  • kolové nápoje spôsobujú  nespavosť, vznik závislosti od kofeínu, zvyšovanie telesnej hmotnosti, vyššia kazivosť zubov, osteoporóza 

späť na začiatok