Paradajkové čatní s višňami

mary | 8. august 2018
Paradajkové čatní s višňami

Skúste netradičnú chuť paradajok v tomto skvelom trošku pálivom čatní.

Suroviny

  • 400 g višní
  • 300 g cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  •  červenú feferónku
  • 250 ml balzamikového octu
  • 1 plechovku lúpaných paradajok (400 g), krájaných na kúsky
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 4 PL posekanej petržlenovej vňate
  • ½ KL soli
  • ½ KL čierneho korenia
  • 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1

Postup

Višne umyjeme, odkôstkujeme a odvážime. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na kocky. Feferónku očistíme a nakrájame na veľmi drobné kocky. Višne, cibuľu, cesnak, feferónku, ocot, paradajky, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie dobre premiešame v hrnci s Extra želírovacím cukrom. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 5 minút, pričom občas premiešame.

Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného čatní. Pokiaľ je po vychladnutí nedostatočne tuhé, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej. Ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov. Zavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Tip:
Feferónka je silne pálivá, preto je pri jej spracovaní vhodné použiť gumené rukavice.

 

Fotogaléria