Paradajkové čatní s višňami
Skúste netradičnú chuť paradajok v tomto skvelom trošku pálivom čatní.
Suroviny
- 400 g višní
- 300 g cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- červenú feferónku
- 250 ml balzamikového octu
- 1 plechovku lúpaných paradajok (400 g), krájaných na kúsky
- 140 g paradajkového pretlaku
- 4 PL posekanej petržlenovej vňate
- ½ KL soli
- ½ KL čierneho korenia
- 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1
Postup
Višne umyjeme, odkôstkujeme a odvážime. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na kocky. Feferónku očistíme a nakrájame na veľmi drobné kocky. Višne, cibuľu, cesnak, feferónku, ocot, paradajky, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie dobre premiešame v hrnci s Extra želírovacím cukrom. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 5 minút, pričom občas premiešame.
Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného čatní. Pokiaľ je po vychladnutí nedostatočne tuhé, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej. Ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov. Zavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip:
Feferónka je silne pálivá, preto je pri jej spracovaní vhodné použiť gumené rukavice.