Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor: Lilockka777

    Dobrý deň som v 13tt a stále špinim. V 10tt som bola hospitalizovaná koli krvácaniu. To mi liekmi zastavili no od vtedy stále špinim taky hnedý vytok. Niektorý deň je to viac inokedy menej. Už mi z toho šibe. Beriem ascorutin a duphaston. Da sa voči tomu niečo robiť? Existujú ešte nejaké možnosti ako zistiť z čoho to je? Ultrazvuk naposledy pred týždňom bol o.k. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do 16 tg je špinenie spôsobené nahlodávaním ciev maternice medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Máte nasadenú maximálnu a aj doporučenú liečbu. Na vysvetlenie, ak sa nejedná o silné krvácanie, špinenie je dá sa povedať lepším prípadom. Pri tvorbe cievnych prepojení medzi cievami maternice a choriónom, teda placentou, dochádza k nahlodávaniu ciev steny maternice, čo spôsobuje špinenie. Je lepšie, keď krv odteká z maternice vonku, ako by sa mal tvoriť hematóm medzi stenou maternice a choriónom, čo by mohlo viesť k odlúčeniu choriónu od steny maternice a k následnému potratu. Ak bolo na ultrazvuku všetko v poriadku a liečbu máte nasadenú, viac sa urobiť nedá. Nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo zmene zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Špinenie v 14tt

    , Autor: MirkaRu

    Dobrý deň pán doktor,

    Mala by som otázku ohľadom špinenia. Práve som začala 14tt a včera som mala na nohavičkách slabý hnedkastý výtok. Pociťujem iba jemné tlaky a sem-tam pichnutie v podbrušku. Žiadne bolesti alebo kŕče nemám. Dnes sa mi objavilo na toaletnom papieri po utretí opäť slabučké hnedé špinenie - ako vlasočníčky. Pichám si Clexan 0,4 a berem progesteron 2x1.
    Mala by som sa nejako znepokojovať alebo je to ešte v tomto štádiu normálne.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, do 16. týždňa je pomerne časté. Je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak si navyše aplikujete nízkomolekulárny heparín a máte teda krv riedenú, pravdepodobnosť zašpinenia je vyššia. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • spinenie

    , Autor: Anettka

    dakujem za odpoved ano mali sme dvakrat pohl styk neprerusovany :) a preto sa pytam lebo test neukal este nič a menzes nikde len hnede spinenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to.

  • špinenie

    , Autor: Anettka

    dobry den.. moze byt spinenie naznak tehotenstva? ak menzes meska uz 2-3 dni? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže to byť znakom blížiacej sa menštruácie, ale samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ascorutin

    , Autor: AlexS

    Dobrý deň,
    Mam otázku ohľadom dlhodobého užívania lieku Ascorutin. Od 7tt som mávala sem tam hnedý výtok, najčastejšie len doobeda. Po kontrolnom sone mi bolo povedane že tam bol maličký hematóm, ktorý sa ale postupne do ďalšej kontroly vytratil/vyplavil. Chvíľku bol kľud, ale hnedé špinenie sa vrátilo, začala som brat Ascorutin najprv 3x1 tabletu, spinenie pekne ustúpilo, tak som sa snažila ho postupne vysadiť, a však pri postupnom vysádzaní sa to vrátilo, tak som sa vrátila na dávku 2x1 tabletu a už skoro dva týždne je kľud. Myslíte si, že môžem v jeho užívaní aj naďalej pokračovať? Dnes končím akurát 11tt. Som po KET a okrem toho si ráno aplikujem Prolutex a večer si dávam 1x Progestenalle, plus mi v 5 týždni nasadili aj fraxiparin 0,3.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne až do 16. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Môže sa špinením prejavovať nejaká skrytá infekcia?

    , Autor: Patrich

    Dobrý deň,

    Momentálne som v 11tt a už 6 týždňov, prakticky od začiatku tehotenstva, špiním. V 6tt mi našli hematóm. Môže sa tak dlho vyplavovať? Je na mieste urobiť ster, aby sa vylúčila infekcia? Okrem špinenia iné problémy nemám. Beriem progestanelle 1-1-2, clexane 0,2.

    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, či už ružovým výtokom alebo naopak tmavohnedou až čiernou krvou, je pomerne časté a súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak Vám bol diagnostikovaný aj hematóm, môže sa vyplavovať aj dlhšie. Odsledujte si to.