Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,986 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • dobry den

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcela by som sa este opytat som Vam pisala ohladom skracovania krčku dokt mi dal 2b a je polotuhej konzistencii teraz zacinam už 27t a chce mi dat pesar je ten nalez velmi zly hrozy predčasny porod aj pri dcere som mala ten isty problem nakoniec som porodila v termine ale mam obavy jak aj prvy krat som mala uživam magnezium inak sa citim dobre dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    závisí od toho ako sa nález mení, ak nález progreduje je vhodné nasadenie pesaru,ak však je nález stále rovnaký, nemeniaci sa, nepovažujem nasadenie pesaru za nutné. Cervikálne skôre 2 b nie je zatiaľ nič dramatické.

Podobné otázky

  • Herpes

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 12tt a na nose sa mi objavil herpes asi 6krat som si ho natrela herpesinom, no následne mi v lekárni povedali, že tehotné ho nesmú užívať. Aké riziko môže nastať?
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Herpesin sa považuje za bezpečný v celom priebehu tehotenstva. Ak ste už v minulosti mali na perách, či pod nosom herpes, Váš organizmus už má proti nemu vytvorené protilátky. Niekedy stačí používať náplasti na opar, obyčajný púder, či krém alebo aj zubnú pastu, ktorá herpes vysuší. Herpes simplex vírus typ 1, ktorý spôsobuje opary okolo úst a pier, nemá na tehotenstvo žiadny vplyv. Nemusíte sa obávať. Odporúčam tiež zvýšený príjem tekutín a vitamínov.

  • tlak

    , Autor:

    Dobry den, som v 37tt a minuly tyzden vo štvrtok ma hospitalizovali kvoli vysokemu tlaku. Avsak moc aj krv boli v poriadku a opuchy sa neprejavili... prepustili ma s tym ze mam uzivat magnezium a guajacuran 3xdenne po 1 tabletke a dopegyt si dat iba ak by tlak stupol nad 140/90. Chcem sa spýtať, pocas dna sa mi stane ze ked si zmeriam vyskoci mi aj na 150/100 ale ked pockam 10minut mam tlak opat normalny... je teda relevantne uzit dopegyt ked po par minutach tlak klesne? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam si tlak merať aspoň po 5 - 10 minútach sedenia v kľude. Veľmi tiež záleží od druhu tlakomeru, ako aj od miesta merania, či spôsobu merania. Ak sa hodnoty tlaku nedržia nad 140/90 Torr vrátane, Dopegyt užiť nemusíte. Odsledujte si to. Pri opakovane nameraných hodnotách tlaku nad 140/90 Torr navštívte nemocničné zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Tripple test

    , Autor:

    Dobrý deň,
    na koľko percent je Tripple test v 17.tt presný? Viem, že ide iba o určenie rizika, ale je pravda, že u približne polovice testov vychadza falošná pozitivita? Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to presne tak, ako ste napísali, výsledok vyjadruje mieru rizika. Na základe výsledku sa potom určuje ďalší postup. K percentuálnemu vyjadreniu, či odhadu sa Vám neviem vyjadriť, ale nemyslím si, že je falošná pozitivita v 50%.

  • HCG v krvi

    , Autor:

    Dobrý deň som 14den po KET a prišli mi výsledky s krvi a nechápem hodnote ukazuje mi hodnotu 5.1
    (Referenca hodnota je <0.6)
    Znamená to že som tehotná a hodnota je dobrá?
    Pri prvom tehotenstve som mala číslo okolo 200 ..teraz mám aj krásne silné čiarky a hodnota len 5.1 nechapem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vyšetrenie krvi na beta HCG bude potrebné s odstupom niekoľkých dní zopakovať. Z uvedeného výsledku sa Vám neviem jednoznačne vyjadriť o úspechu IVF-ET. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • Infooooo

    , Autor:

    Dobry vecer chcem sa spitat som v 21tyzdni tehotenstva a vobec necitim pohyby moze to suvisiet aj stim ze pret tehotenstvom som vazila 90kg a mala som to brucho take vetcie tustejsie ci sa mam obavat alebo je to normalne Som druhorodička dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero, vplyv na to môže mať aj lokalizácia placenty. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.