Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • chrípka v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem sa vás spýtať som v 6tt mala som dosť silnú chrípku ale teploty neboli mala som len bolesť v hrdle a strašný kašeľ a zapchatý nos a bola som dosť unavená už sa mi to trochu zlepšilo chcem sa spýtať či to mohlo nie ako uškodiť bábätku ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý večer,
    včasná fáza tehotenstva, približne do 12 týždňa gravidity, je veľmi citlivé obdobie, no ak išlo viac menej o lokálne prejavy nepredpokladám, že by to ohrozilo plod.

Podobné otázky

  • Chrípka v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o váš názor. Podstúpila som IVF+ET a po vložení blastocyty som na 3 deň dostala chrípku. Za prvých 24hodin som musela 5x užiť paralen kvôli teplotám a za ďalších 24 h som si už dala iba 2 páraleny. Potom mi horučka klesla a som ju udržala pod 38 stupňov bez liekov. Prosím vás, môže to mať nejaký zlý vplyv na plod, keď som tak veľa páralenu užila? Aká je maximálna dávka užitia paralenu v tehotenstve? Niektoré stránky uvádzajú že za 24h max 3paraleny. Dnes sa mi potvrdilo tehotenstvo, tak mam teraz strach, aby som nejako tomu plodu neublížila. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v úplných začiatkoch tehotenstva to funguje na princípe “všetko alebo nič”, takže ak by došlo k poškodeniu zárodku alebo k nevhodným podmienkam na uhniezdenie, zárodok sa neudrží a opačne, ak sa má udržať, tak sa udrží a bude to v poriadku. Neužili ste extrémne veľké množstvo Paralenu a navyše ste ho užívali krátkodobo. Ak má telo horúčku, chráni sami seba, takže v prípade pretrvávajúcej horúčky by bola pravdepodobnosť otehotnenia menšia. Odsledujte si to. Tehotenstvo musí byť potvrdené USG, kde musí byť prítomná vitalita. Ak bude potvrdené vitálne tehotenstvo, je vhodné realizovať PTS (prvotrimestrálny screening). Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, ako aj následne Vášho obvodného gynekológa.